Tilaa
Jutut

Doldrumien ”märkä ja tuuleton kidutus” jää viimein taakse – Huuselalla ja Fergusonilla maaliin enää alle 1000 merimailia

12.11.2019

KirjoittajaJoonas Gustavsson

Yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela on päättänyt osallistua maailman vaativimpaan purjehduskilpailuun Vendée Globeen vuonna 2020 ja viedä suomalaista valtameripurjehdusta maailman kartalle. Vene-lehti julkaisee myös Tekniikan Maailmassa julkaistua Yksinpurjehtijan matkassa -blogia, jossa seurataan Huuselan valmistautumista.

Isänpäivänä eli viime sunnuntaina tuli kuluneeksi tasan kaksi viikkoa siitä kun Ari Huusela ja Michael Ferguson lähtivät purjehtimaan Atlantin valtameren yli Transat Jacques Vabre -kilpailussa.

Kaksikko on taistellut tietään viime päivinä Doldrumien eli pasaatituulten kohtaamisvyöhykkeen läpi. Uuden viikon alkaessa kippariduo pääsee viimein karistamaan tuulettoman ja sateisen alueen.

”Viime yö oli yksi purjehdusurani kehnoimmista kokemuksista… ”, Ferguson valitteli sunnuntaina.

”Biskajanlahti ei ole mitään viimeöiseen verrattuna. Raskas – siis ihan oikeasti raskas – sade jatkui katkeamatta ja hidas etenemisvauhti tarkoitti sitä, että toisen meistä täytyi ajaa venettä ulkona.”

Kaksikko raportoi päässeensä viikonloppuna vain muutaman kymmenen merimailin päähän edellä olevista kilpakumppaneistaan Alexia Barrierista (4myplanet) ja ja Pip Haresta (Pip Hare Ocean Racing).

”Vetoköysi välillämme katkesi viimein varhain sunnuntaina kun Pip ja Alexia pääsivät irti Doldrumien märästä ja tuulettomasta kidutuksesta.”

Kippariduo kertoo selvinneensä Doldrumeilta Haribo-karkkien voimalla. Viikonlopun kohokohtiin lukeutui myös noin 50 pienen delfiinin ja valasperheen kohtaaminen.

Huusela ja Ferguson saavuttivat viikonloppuna myös yhden merkittävän virstanpylvään, kun etäisyysmittari maaliin muuttui nelinumeroisesta kolminumeroiseksi. Maanantaina matkaa oli jäljellä enää 977 merimailia. Päiväntasaajan ylittäminen tapahtui sekin maanantain aikana.

Suomalais-irlantilainen kaksikko on kilpailussa sijalla 26.

Nopeimmat kipparit ehtivät isänpäiväviikonloppuna maaliin. Apivia-veneellä purjehtineiden Charlie Dalinin ja Yann Elièsin osalta kisakello pysähtyi aikaan 13 vrk 12 h 8 m. Maaliin ehti viikonlopun aikana kymmenen paria.

Juttu on julkaistu myös Tekniikan Maailman verkkosivuilla 11.11.2019.

Aiemmat kisajutut löydät alta

”Ennätysmurskajaisista” kuiskitaan jo – Yksinpurjehtija Ari Huusela lähtee sunnuntaina 8 000 kilometrin Atlantin ylitykselle

Ari Huusela aloitti matkansa Atlantin yli – Lähtö onnistui hyvin, ja veneet ovat jo Biskajanlahdella

Huusela ja Ferguson lähestyvät Portugalia – Mutta saadaanko revennyt isopurje paikattua?

Huusela ja Ferguson päättivät jatkaa Atlantin yli rikkoutuneesta purjeesta huolimatta

”Lentokalat hyökkäsivät kimppuumme” – Huusela ja Ferguson etsivät hyvää reittiä Doldrumeiden läpi

 

Lue myös nämä

X