Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Ari Huusela Hyväntoivonniemen jälkeen kohti myrskyisää Etelämerta – Tuulimittari näyttää puuskissa 43 solmua

14.12.2020

Kirjoittajaveneen toimitus

Kuvaajaari huusela

Yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela aloitti Vendée Globe -yksinpurjehduskilpailun 8.11. Tässä juttusarjassa seuraamme suomalaisen etenemistä 45 000 kilometrin merimatkalla maailman ympäri. Huusela on arvioinut matkan kestävän reilut sata vuorokautta.

Reaaliaikaisen kisatilanteen voit tarkistaa kilpailun kotisivuilta.


Ari Huuselan ensimmäinen iso etappi Vendée Globe -kilpailussa on saavutettu. Huusela ohitti Etelä-Afrikan Hyväntoivonniemen kärjen lauantaina 12.12.20 noin 350 mailia sen eteläpuolelta.

Matkaa on nyt taitettu 16 500 kilometriä. Edessä on vielä kaksi ohitettavaa niemenkärkeä, Australian Cape Leeuwin, jonne on matkaa noin 7 000 kilometriä. Cape Leeuwin Huusela saavuttaa 2-3 viikossa. Viimeinen ohitettava niemenkärki on Etelä-Amerikan Kap Horn. Purjehdusosuus Etelämerellä kestää noin kuukauden.

Lauantain tasainen 17 solmun vauhti on muuttunut sunnuntain aikana kovaan tuuleen ja myrskyyn.

Huusela kertoi tunnelmistaan maanantaiaamuna: ”Kulunut vuorokausi on ollut todella rankka. Eilen illalla alkoi jo konstit olemaan vähissä kun tuulimittari näytti puuskissa 43 solmua ja vene kulki jatkuvasti 22-28 solmun vauhtia, aallokko tietty oli sen mukaista ja korvia huumaava vanttien sekä peräsimen ja kölin ulina korosti tilanteen kaaottisuutta. Stressitaso oli korkealla ja lepäämisestä ei oikein tullut mitään. Lopulta rullasin staysailin (pienimmän keulapurjeen) sisään ja löysäsin isopurjetta niin paljon kun uskalsin ilman että sen pitkät latat olisivat vaarassa. Käänsin samalla kurssin myötäisemmäksi ja sain vauhdin putoamaan 15-17 solmun välille, se rauhoitti tilannetta ja mieltä. Uusi tuuliennuste kuitenkin käski nostamaan kurssia melko paljon ja sekin onnistui. Nyt oli aika tankata energiaa ja pystyin torkkumaan karttapöydän äärellä täydessä purjehdusvarustuksessa ja valmiudessa. Tätä jatkui aamuyöhön ja kun tuuli oli pudonnut alle 30 solmun, (puuskissa vielä 34 solmua) avasin hetki sitten staysailin. Vauhtia on taas 15-24 solmua. Nyt stressi helpottaa ja tuntuu hyvältä olla täällä, matka etenee oikeaan suuntaan hyvällä vauhdilla. Tätä jatkuu vielä ainakin tiistai-iltaan, mutta pahin pitäisi olla takana maanantaiaamupäivän aikana.

Katso videolta millaiset purjehdusolosuhteet olivat sunnuntaina iltapäivällä.

Kilpailun johdossa on tällä hetkellä Charlie Dalin (Apivia), toisena Thomas Ryuant (Linked Out) ja kolmantena Yannick Bestaven (Maître Coq IV). Ari Huusela on sijalla 27.

 

Lue myös nämä

X