Tilaa
Huolto

Paukkuliivin keväthuolto – tarkastus on helppo toteuttaa myös kotikonstein

Toimiakseen luotettavasti paukku- eli automaattiliivit kaipaavat säännöllistä huoltoa. Vuosittain suoritettava perusteellinen tarkastus on helppo toteuttaa myös kotikonstein.

11.04.2023

Kirjoittajaja kuvat matti-pekka falck

Näin huhtikuussa on loistava aika käydä läpi paukkuliivit ja huoltaa ne kuntoon. Myös liiveissä on eräpäivä, jonka jälkeen niitä ei saisi käyttää.

Paukkuliiveille tulisi tehdä kerran vuodessa 24 tunnin tiiveyskoe. Samalla tarkistetaan liivien laukaisumekanismi, kiinnityshihnat ja muut mahdolliset varusteet.

Testi aloitetaan avaamalla liivin kuoret ja taittelemalla liivi auki. Kannattaa ottaa valokuvia tai video aukaisusta, jotta taittelu takaisin on myöhemmin helpompaa. Liivien purkamista jatketaan kiertämällä kaasupatruuna irti laukaisimesta. Patruunan irrotuksen jälkeen kierretään laukaisusulake irti. Sulakkeessa on printattuna viimeinen käyttökuukausi. Mikäli eräpäivä on mennyt umpeen, sulake tulee vaihtaa uuteen. Liiveissä kannattaa käyttää ainoastaan merkkikohtaisia varaosia moitteettoman toimivuuden varmistamiseksi.

Liivejä avatessa on hyvä dokumentoida kuvaamalla oikeaoppinen pakkaustapa. Väärällä tavalla pakatut liivit eivät välttämättä avaudu oikein hätätilanteessa.

Punnitse patruuna

Seuraavaksi tarkistetaan patruunan paino. Rungon ja kaasun yhteispaino on stanssattuna säiliön runkoon. Digitaalisella kirjevaa’alla voi punnita patruunan tarkan painon. Jos paino on jotain muuta kuin runkoon stanssattu grammamäärä, patruunaa pitää vaihtaa uuteen.

Patruuna kannattaa myös tarkastaa silmämääräisesti. Siinä ei tulisi olla lommoja. Patruunan kierteet tulee olla ehjät ja särmättömät. Kun patruuna on irti laukaisimesta, tarkistetaan laukaisimen pohjassa oleva O-rengas ja neula. Vetämällä laukaisimen narusta neulan tulee liikkua kitkattomasti ulos. O-renkaan ja laukaisimen sisällä olevien kierteiden tulee olla täysin ehjät.

Digitaalinen kirjevaaka mahdollistaa kaasupatruunan tarkan punnitsemisen. Täyden patruunan paino löytyy stanssattuna rungosta. Mikäli paino eroaa ilmoitetusta, patruuna pitää hylätä.

Älä puhalla liiveihin

Tiiviyskoe aloitetaan täyttämällä liivi ilmalla. Täyttäminen kannattaa tehdä puhallussuulakkeen läpi varovasti käyttäen käsipumppua.

Puhaltamalla suulla liivien sisään siirtyy kosteutta hengitysilmasta, joka voi aiheuttaa ilmakammioiden homehtumista sisäpuolelta. Kun ilmakammiot ovat täynnä, liivit jätetään paikalleen vuorokaudeksi. Vuotoa tai edes osittaista tyhjenemistä ei saa tapahtua. Mikäli automaattiliivi vuotaa, se pitää hävittää asianmukaisesti. Liiviä ei saa korjata, sillä kotikonstein tehty paikkaus ei todennäköisesti kestä liivin täyttymistä kaasupanoksella tositilanteessa.

Liivien ollessa täytettynä, tarkastetaan niiden ulkoinen kunto mukaan lukien vyötärö- ja haararemmit, lukot, soljet sekä mahdollinen nostolenkki. Remmeissä ei saa olla viiltoja eikä kemikaalien aiheuttamia syöpymiä. Lukoissa ja soljissa ei saa olla murtumia.

Soljet, lukot ja remmit tulee tarkastaa huolellisesti. Murtumat, viillot ja rispaantumat eivät ole sallittuja.

Joissakin avomerikäyttöön tarkoitetuissa liiveissä on ylös ponnahtava led-valomajakka ja liivien sisäinen led-valo, joka valaisee ilmakammiot kirkkaasti. Mikäli valot eivät syty automaattisesti, niiden toiminta tulee tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa uusiin.

Itsevalaisun toiminta aktivoituu vedessä ja sen voi testata painamalla märkä sormi tunnistenastojen päälle. Pienet led-valot voidaan helposti uusia huollon yhteydessä. Ne ovat tarralla kiinni liiveissä ja valmistaja toimittaa valoja varaosina.

Mikäli liiviin on asennettu henkilökohtainen PLB-hätälähetin tai MOB-laite, niiden toiminta on hyvä testata samalla kun liivit huolletaan. Samalla tulee varmistaa, että paikannuslaitteet eivät pääse painamaan ja vaurioittamaan liivien rakenteita ja että laitteet ovat asianmukaisesti kiinnitettynä.

Avomerikäyttöön tarkoitetussa liivissä on itsevalaisevat kammiot ja pieni kirkas majakka, joka aktivoituu joutuessaan veteen. Lisäksi liivistä löytyy erillinen huppu, jonka voi vetää pään suojaksi roiskeilta.

Liivien huollosta kannattaa pitää tarkastuspöytäkirjaa

Lataaminen

Jos liivi läpäisee tiiviyskokeen, sen voi tyhjentää painamalla täyttöpillin korkilla pillin suuaukossa olevaa venttiiliä. Jotta liivit voidaan pakata oikein, on tärkeää saada kaikki ilma pois kammioista. Se onnistuu painamalla korkilla venttiiliä auki ja samaan aikaan rullaamalla kammioita kohti täyttöpilliä.

Laukaisimen lataaminen tehdään päinvastaisessa järjestyksessä. Ensin asennetaan sulake paikalleen kiertämällä se niin pitkälle, kuin se kohtuullisella voimalla kiristyy.

Sulakkeissa ja laukaisimissa on mallikohtaisia eroja, mutta yleisesti ottaen vihreä väri kertoo kaiken olevan kunnossa ja punaisen näkyminen ilmaisee jotain olevan vialla.

Kun sulake on vaihdettu, kaasupatruuna kierretään kiinni laukaisimeen.  Kun laukaisin on viritetty, liivi voidaan taitella takaisin ulkokuorien sisälle. Laukaisunaru ei saa olla kiertyneenä laukaisimen ympärille. Narun tulee kulkea esteettömästi ulkokuoren halkion läpi laukaisinvipuun.

Merkistä ja mallista riippumatta, laukaisimessa on värikoodit, jotka kertovat laukaisimen ja kaasupanoksen toimintakunnon. Vihreä tarkoittaa kaiken olevan kunnossa, punainen viestittää viasta.

Käyttöikä on rajallinen

Kun ulkokuoren vetoketjut tai tarranauhat ovat suljettuna, liivit ovat valmiina käyttöön. Veneessä tulee säilyttää aina yhtä ylimääräistä lataussarjaa jokaista käytössä olevaa liiviä kohden siltä varalta, että liivi joudutaan lataamaan uudelleen vesillä. Liivien huollosta kannattaa pitää tarkastuspöytäkirjaa, johon merkitään kaikki liiveille tehdyt toimenpiteet. Yleensä selluloosa- ja suolatäytteisten sulakkeiden vaihtoväli on kolme vuotta ja painelaukaisimilla viisi vuotta.

Säännöllisellä huollolla ja huolellisella käytöllä paukkuliivien suositeltu pisin tekninen käyttöikä on jopa kymmenen vuotta.

Juttu on julkaistu Vene-lehdessä 4/2023

LUE MYÖS:

Vertailussa ilmatäytteiset pelastusliivit 150N/275N: Parasta turvaa – Katso videolta miten pelastusliivien parhaimmisto pärjäsi vesitestissä

Testissä lasten ja nuorten pelastusliivit 30-50 kg – Paljon kehitettävää

Lue myös nämä

X