Tilaa
Testit

Testissä lasten ja nuorten pelastusliivit 30-50 kg – Paljon kehitettävää

Testasimme 17 lapsille ja nuorille tarkoitettua pelastusliiviä. Kelluttavuus ja veteen joutuneen turvallisuus olivat tyydyttävällä tasolla, mutta käytettävyydessä löytyi suuria eroja. Vertailu on tehty yhteistyössä Veneen ja Kipparin kanssa.

08.05.2017

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaAnton Reenpää/otavamedia

PELASTUSLIIVIT

  • Baltic Skipper Child/Junior
  • Baltic 1240
  • Baltic Prosailor Child/Junior
  • Crewsaver Spiral Yellow
  • Crewsaver Crewfit*
  • Crewsaver Spiral 100N
  • Helly Hansen Navigare
  • Hokka Boating
  • Hokka Fleece Sailing
  • Marinepool Freedom
  • Marinepool Premium*
  • Spinlock Deckvest*
    *(paukkuliivejä)

    KELLUNTALIIVIT

  • Besto
  • Marinepool Waterski Vest
  • Marinepool Active Vest

Nykyisten kasvukäyrien mukaan suomalaislapset ovat liivitestimme käyttäjäryhmää noin 9–13-vuotiaina. Sukupuolten välillä ei vielä tuossa iässä ole merkittävää kokoeroa. Vaikka etenkin naisissa on 30–50 kilon aikuisiakin, kyseessä ovat silti lasten pelastusliiveiksi mielletyt tuotteet.

Oletettujen käyttäjien ikäjakauma tekee juuri tämän kokoluokan pelastusliivien suunnittelusta erityisen vaikeaa.

Lapset muuttuvat näiden ikävuosien aikana vanhempien turvaa hakevista mussukoista itsenäisyyteen pyrkiviksi teineiksi. Liivejä puetaan ja riisutaan itsenäisesti, oman tilannetajun ja vanhemmilta opittujen veneilytapojen mukaan. Niitä säädetään itse, niitä lainataan muilta ja muille kavereiden veneissä vieraillessa. Säilytystavat ja huolto ovat oma lukunsa, ja nämä yksityiskohdat korostuvat paukkuliivien käytössä.

Olisi kohtuutonta niin lasten kuin vanhempien kannalta olettaa, että liivien tai toiminnan käyttö olisi koko ajan aikuisten valvonnassa. Samalla on huomioitava, ettei kymmenen ikävuoden tuntumassa olevalla käyttäjällä voi olla vankkaa kokemusta, osaamista ja ymmärrystä tilanteiden vaarallisuuksista eikä liivien toiminnan periaatteista.

Näillä perusteilla arvostelussa korostetaan tällä kertaa poikkeuksellisen paljon juuri liivien käytännöllisyyttä ja helppoutta itsenäisesti toimivan lapsen näkökulmasta. Oikean käytön ja säätöjen tulisi olla niin yksinkertaisia, että lapset keskenään osaisivat ne tehdä.

Lue vertailun tulokset Vene-lehdestä 5/2017.

Kolmen tyypin kelluttajat

Testin liivit jakautuivat kolmeen pääryhmään. Suurin osa oli perinteisiä pelastusliivejä, joissa luokituksen vaatima 100 newtonin vähimmäisnoste syntyy kiinteistä kellukkeista.

Otimme mukaan myös kolmet paukkuliivit, sillä niitä ilmestyy markkinoille kiihtyvällä vauhdilla juuri lapsille suunnattuina. Näistä yhdessä (Spinlock) luokitus oli 100N eli sama, kuin perinteisissä liivimalleissa. Kahdessa muussa se oli 150N, jolloin liiveiltä on lupa odottaa kääntämistä selkäasentoon nopeammin ja myös täydessä vaatetuksessa.

50N-luokitellut kelluntapukineet eivät ole toiminnaltaan vertailukelpoisia varsinaisten pelastusliivien kanssa. Silti niitä tosiasiassa ostetaan paljon juuri lastenliiveiksi tai pidetään ”vierasvarana” veneissä. Käytimme tämän johdosta kolme kelluntaliiviä läpi täyden testiprotokollan. Samoilla arvosanoilla niitä olisi ollut kohtuutonta arvioida, joten yhteenveto koottiin omaksi kokonaisuudeksi (katso sivu 29).

Testi suoritettiin kahteen kertaan syvissä altaissa, ensin Lohjan Meriturvassa ja sitten Espoon Leppävaaran uimahallissa. Molemmilla kerroilla tehtiin samat harjoitukset ja tutkittiin samoja asioita. Testaajina oli paikallisten uimaseurojen junioreita, yhteensä yhdeksän henkeä koko- ja ikähaarukan eri kohdista. Se tuli selväksi, että niin henkilön pituudella kuin painollakin on selvä vaikutus liivien toimintaan: kasvuvaraa ei kannata paljon ottaa ja uusi liivi on hyvä hankkia vanhan jäädessä mitoiltaan pieneksi, vaikka painorajaan vielä olisi matkaa.

Painotetaan myös yksi asia selväksi: jokainen testin liiveistä on turvallisempi valinta kuin niiden käyttämättä jättäminen.

Testitilanteessa luonnostaan kiinnittyy huomio enemmän pieniinkin ongelmiin, kuin perusoletuksena olevaan asioiden mutkattomaan sujumiseen. Jälkimmäinen kuitenkin on oikeastaan hyvän tuotteen merkki, silloinhan se toimii kuten pitää.

Arvioita luettaessa huomaa helposti vain yksilöidyt viat. Kuitenkin juuri pelastusliivi on tuote, joka pitäisi mieltää enemmän vaatteeksi kuin varusteeksi. Suurin osa istuvuuteen vaikuttavista tekijöistä muuttuu käyttäjän koon ja vartalonmallin mukaan. Siksi sovittaminen ennen ostoa on ensiarvoisen tärkeää, tärkeämpää kuin testiarvioissa enemmän pisteitä saaneen liivin valitseminen.

Siis vielä kerran: mikä tahansa pelastusliivi on liivittömyyttä parempi.

Hyvä istuvuus ja kunnon haararemmi pitävät kellujan hyvin vaa´assa ja antavat niskatuen nostaa päätä tehokkaasti.

Liian helppoa ei olekaan

Ensimmäinen harjoitus lapsille oli liivien pukeminen päälle ilman aikuisten apua ja neuvoja. Sitten tutkittiin, mitä huomautettavaa jäi jäljelle.

Parhaiten lapset onnistuivat kelluntaliivien kanssa. Niissä ei olekaan muuta muistettavaa kuin vetoketju edessä, solki vyötäröllä (Marinepool Waterskissä kolme) sekä ylä- ja alareunojen narut.

Myös perinteisten pelastusliivien kanssa pärjättiin varsin hyvin. Ongelmakohdat yksittäisten liivien kohdalla kertoivat paljon siitä, mitkä ratkaisut ovat toimivia ja suositeltavia.

Haararemmejä ei ensin hoksattu laittaa itse. Kun se kerran oli opetettu, lapset huomasivat etsiä remmin liiviä vaihtaessakin. Se myös osattiin vetää tarpeeksi kireälle, kun kerran oli näytetty, että löysä remmi päästää liivin nousemaan liian ylös leukaan asti.

Hyväksi osoittautui haararemmi, joka kiinnittyy pikasoljella. D-lenkkeihin on liian vaikea pujottaa hihnaa oikein, kun lenkit vielä jäävät käyttäjältä näkymättömiin liivin alareunan taakse. Kukaan lapsista ei saanut Crewsaver Spiralin haararemmejä auttamatta paikoilleen, vaikka niiden istuvuus kieltämättä oli hyvä: kummallekin sivulle erikseen tulevat remmit sitovat liivien helman napakasti kiinni vartaloon.

Yksinkertaisesti kiinni työnnettävä pikasolki on paras myös kauluksen kiinnityksessä. Valitettavasti vain Hokka tuntuu ymmärtävän, että on kohtuutonta vaatia lapsilta taitoa tehdä rusetti oman leukansa alle näkymättömiin. Haastava tilanne tulee, kun märkä naru menee rusettia avatessa umpisolmuun.

Alahelman varmistuksessa kaikki liivit käyttävät solmittavaa narua, vaikka tässäkin solki olisi parempi helppoutensa johdosta.

Hokka oli myös ainoa liivi, jossa ei ole koko vartalon kiertävää vyötä. Voisi aivan hyvin olla, sillä se helpottaisi kiristystä huomattavasti. Hokan selkähihna päättyy sivuilla oleviin solkiin, joista hihnaa pitäisi kiristäessä vetää taaksepäin. Luonnoton liikerata tekee kiristyksestä sitä vaikeampaa, mitä löysemmin liivi on käyttäjän päällä. Tässä hoikimmat lapset olivat suurimmissa vaikeuksissa.

Edestä soljella lukittavat mallit olivat sitä helpommin kiristettävissä, mitä notkeampaa hihnaa niissä käytettiin. Eroja oli jopa saman valmistajan tuotteissa: Balticin Pro Sailoreiden vyöt olivat testin järeimpiä ja jäykimpiä, muissa keskitasoa. Crewsavereissa ja Marinepoolissa vyöt olivat notkeimpia ja säätö sujui muita paremmin.

Lukkomekanismi on lapsille kaikista yksinkertaisinta käyttää.

Vaikeat tekniset

Ei ollut yllätys, että paukkuliivien omatoiminen pukeminen oli lapsille toivoton yritys. Lähes pelottavalta tuntui se, että edes aikuisten avustuksella niitä ei saatu istumaan monenkaan lapsen päällä edes tyydyttävästi.

Ensimmäinen ongelma oli metallisten solkien jäykkyys, joka oli liikaa useimpien lapsien sormille: niitä ei saatu itse enempää kiinni kuin aukikaan.

Toinen kaikille paukkuliiveille yhteinen vika oli säädön loppuminen kesken hoikilla vartaloilla. Riittävän napakasti kiristettyinä niiden valjaat eivät enää ole lähelläkään sitä symmetriaa, mitä liivin toimivuus täyttyessään vaatisi. Hurjimmin vinksalleen meni Spinlock, joka periaatteessa on nimenomaan ergonomiaa painottaen suunniteltu. Ihmislasten keskinäinen muotovaihtelu on suurempi kuin mallinukkien.

Yllättävänä lopputuloksena ähräämisestä ja vinoista valjaista oli, että kaikki paukkuliivit olivat testaajien mielestä epämukavampia pitää yllä kuin yksikään perinteisistä liiveistä.

Muiden liivien kohdalla mukavuuspisteet hajaantuivat varsin tasaisesti. Sillä, koostuivatko kellukkeet yhdestä vai kahdesta osasta, ei ollut merkitystä. Raetäytteinen Hokka ei nyt noussut lasten kiitoksissa mitenkään erityisesti esiin, vaikka sitä monissa aiemmissa testeissä on kiitetty pusakkamaisen mukavaksi. Liuskamaisista suikaleista kootut kellukkeet muissa liiveissä alkavat olla nekin hyvin taipuisia ja joustavia. Kesän kuumat päivät tuovat liivien mukavuuteen myös omat haasteensa, mutta niitä ei näissä olosuhteissa päästy vertailemaan.

Paukkuliivien kokoero voi olla suuri ja se vaikuttaa huomattavan paljon käyttömukavuuteen.

Nostaa, vaan ei käännä

CE-luokituksen vaatimus 100N-liiveille on oikeastaan aika vaatimaton. Hyväksynnän saa, kun standardinukke kääntyy kymmenessä sekunnissa selälleen peilityynessä altaassa.

Todellisten ja standardoimattomien lasten kanssa ei kääntävyyteen kannata luottaa, osoittaa testimme. Perinteisistä liiveistä arvio ”voimakas kääntö” kirjattiin ainoastaan Baltic Skipper Childille, kun testaajana oli joukon pienin, 25-kiloinen henkilö; siis liivin kokosuositusta keveämpi.

Hyväksi arvioimme molempien Crewsaverien kääntävyyden keskikokoisilla lapsilla ja Marinepool Freedomin kokohaarukan alarajalla.

Paukkuliivien paras puoli tuli esiin tässä testissä. Luokituksesta riippumatta niiden kellukkeiden koko antaa niin suuren nosteen, että kääntävyys oli kiitettävä kaikilla. Sen sijaan kellumisasennon suhteen tilanne jäi monisyisemmäksi.

Paukkuliivit nostavat lapsen pään hyvin ylös vedestä, mutta kun valjaat eivät sido kelluketta kunnolla ylävartaloon, kellumisasennosta tulee melko pysty. Tämä on ongelma aallokossa, sillä se synnyttää poijumaisesti pumppaavan liikkeen, jonka myötä kasvot joutuvat vähän väliä veden alle. Vaikka liivi pitää selällään, tajuissaan on pysyttävä, ja silti hengittämisestä tulee vaikeaa.

Toisaalta myös perinteisistä liiveistä parhaiten kääntäviä olivat ne, joiden kellutusasento oli muita pystympi, sanottakoon vaikka puoli-istuva. Ilmeisesti kääntö tapahtuu helpommin pysty- tai edes vinoakselin ympäri kuin suoraan kyljen kautta.

Vaikutusta on varmasti silläkin, että testaajat olivat uinnin harrastajia. Heille asennon korjaaminen vedessä on niin syvällä alitajunnassa oleva reaktio, että sitä on vaikea kytkeä pois edes silloin, kun pyydetään näyttelemään ihan reporankana olevaa tajutonta.

Hyvin vaakatasossa ja lähellä pintaa kelluttivat Hokat, Baltic Skipperit sekä Marinepool Freedom. Samoin lyhyt Helly Hansen, kun käyttäjä oli pienikokoinen. Näistä Hokka sai kehuja myös erinomaisesti kantavasta niskakellukkeesta.

Testaajien suosikit

Testin jälkeen lapsia pyydettiin valitsemaan kaikista mukana olleista liiveistä oma suosikkinsa: se, jonka kukin ottaisi mieluiten omakseen. Selkeästi ylivoimaista mielitiettyä ei noussut esiin. Tärkeimmäksi tekijäksi näytti nousevan sopivuus ruumiinrakenteeseen: pitkät tykkäsivät pidemmistä liiveistä, lyhyet lyhyemmistä.

Pelkkä istuvuus ei silti enää raskaan testipäivän lopulla ratkaissut asiaa. Lähes kaikki lapset muistivat myös, mikä liivi oli kelluttanut turvallisimman tuntuisesti. Näin perustelivat nekin testaajat, jotka valitsivat suosikeikseen paukkuliivit, Marinepool Premiumin ja Spinlock Deckvestin.

Perinteisistä liiveistä mitään ei otettu kahteen kertaan, ellei sellaiseksi lasketa molempien Hokkien valintaa. Ne ovat käytännössä sama liivi, joista toiseen vain on lisätty fleece-vuorilliset lämmittelytaskut.

Balticin liiveistä junior-kokoiset Prosailor ja Skipper saivat kannattajansa, samoin kumpikin Crewsaverin liiveistä ja Marinepoolin Freedom. Ainoana kelluntapukineena Marinepoolin Active Vest löysi myös ottajansa, joukon pienikokoisimman lapsen.

Inhokkeja kysyttäessä mielipiteet olivat kirkkaammat. Yksi ääni meni kelluntaliivi Bestolle, kaikki muut paukkuliiveille.

Vaikka kyseessä oli testi eikä oppitunti, lapsilta kysyttiin vielä, millaisia ohjeita ja terveisiä he osaisivat nyt kertoa vanhemmilleen liiviostoksille lähdettäessä. Painokkaimman kommentin – ja koko testin kiteytyksen – esitti 7-vuotias Martta.

”Ainakin sen, että sitä liiviä pitää ensin kokeilla päälle, että tietää, että se kanssa on kiva pitää maissa ja turvallinen vedessä.”

Lue myös nämä

X