Testit

Testissä lasten ja nuorten pelastusliivit 30-50 kg

Testasimme 17 lapsille ja nuorille tarkoitettua pelastusliiviä. Kelluttavuus ja veteen joutuneen turvallisuus olivat tyydyttävällä tasolla, mutta käytettävyydessä löytyi suuria eroja. Vertailu on tehty yhteistyössä Veneen ja Kipparin kanssa.

08.05.2017

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaAnton Reenpää/otavamedia

Nykyisten kasvukäyrien mukaan suomalaislapset ovat liivitestimme käyttäjäryhmää noin 9–13-vuotiaina. Sukupuolten välillä ei vielä tuossa iässä ole merkittävää kokoeroa. Vaikka etenkin naisissa on 30–50 kilon aikuisiakin, kyseessä ovat silti lasten pelastusliiveiksi mielletyt tuotteet.

Oletettujen käyttäjien ikäjakauma tekee juuri tämän kokoluokan pelastusliivien suunnittelusta erityisen vaikeaa.

Lapset muuttuvat näiden ikävuosien aikana vanhempien turvaa hakevista mussukoista itsenäisyyteen pyrkiviksi teineiksi. Liivejä puetaan ja riisutaan itsenäisesti, oman tilannetajun ja vanhemmilta opittujen veneilytapojen mukaan. Niitä säädetään itse, niitä lainataan muilta ja muille kavereiden veneissä vieraillessa. Säilytystavat ja huolto ovat oma lukunsa, ja nämä yksityiskohdat korostuvat paukkuliivien käytössä.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Hokka Boating/Fleece Sailing

8,2

Kiitämme:

+ joustavaa istuvuutta

+ solkikiinnityksiä

Moitimme:

– vyön puutetta

– kylkikiristysten ergonomiaa

Hinta: 100 €/140 €

Kokosuositus: 30–50 kg

CE-luokka: 100N

Valmistaja: Hokka Oy

Arvio: Kotimainen suosikki poikkeaa muista rakenteeltaan, ja laadukkaat yksityiskohdat parantavat mukavuutta.Hennon oloinen kangasko epäilyttää ostajia, vai mikä jarruttaa nousua laajempaan suosioon? Testin ainoana solki sekä kaulassa että helmassa. Taipuisana mukava myös sadetakin alla pidettäessä. Fleece Sailing on käytännössä sama liivi kuin Boating, mutta lisävarustettuna fleece-vuorillisilla lämmittelytaskuilla ja metsästysvärityksellä. Sailing-nimi edellyttäisi pikemminkin lenkkiä turvavaljaille, jotka ovat purjeveneessä tärkeä varuste keilissä kaikille ja lapsille aina.

Veneen suositus: Hyvä yleisliivi ja erityisesti oloissa, joissa liivien päälle haluaa vetäistä vaikka sadetakin. Testivoitto oli niukka, mutta lapset pitivät Hokkaa kaikista mukavimpana ja helpoimpana käyttää.

1

Crewsaver Spiral Yellow

8,2

Kiitämme:

+ solkikiinnitystä haararemmeissä

+ hyvää kääntävyyttä

Moitimme:

– vaatimatonta niskatukea

– narukiinnitystä kauluksessa

Hinta: 137 €

Kokosuositus: 30–40 kg

CE-luokka: 100N

Maahantuoja: Oy Maritim Ab ja Marnela Oy

Arvio: Brittiläinen valmistaja on meripelastuksen suurtekijä ja vankka tausta näkyi viimeistelyssä selvästi. Kauttaaltaan tukevaa ja laadukasta työtä oleva liivi. Yellow on hivenen näyttävämmin viimeistelty kuin sisarmallinsa Spiral. Ulkonäöllisesti tämä näkyy esimerkiksi suurissa ja hyvin sijoitetuissa heijastimissa, mutta käytön kannalta merkittävämpi ero on haararemmien soljissa. Yellow’ssa ne ovat yksinkertaisesti säädettävät, suljettavat ja avattavat painosoljet. Niiden tuomasta helppoudesta kannattaa maksaa lisähintaa

Veneen suositus: Korkealaatuinen liivi lähes nappiin osunein ykstyiskohdin sopii hyvin kaikkeen kaikkeen veneilyyn, ja koon salliessa sopii mainiosti myös aikuisten luottoliiviksi.

Crewsaver Spiral 100N

7,9

Kiitämme:

+ hyvää kääntävyyttä

+ laatutasoa yleensä

moitimme:

– d-solkia haararemmeissä

– heikkoa niskakelluketta

Hinta: 59 €

Kokosuositus: 30–40 kg

CE-luokka: 100N

Maahantuoja: Oy Maritim Ab ja Marnela Oy

Arvio: Liiviosa muodoltaan ja laadultaan samaa hienoa tasoa kuin Spiral Yellow’ssa, mutta ilman heijastimia. Samoin kaksoishaararemmi, joka istuu hienosti ja pitää liivin hyvin paikallaan, alhaalla, ja vakauttaa kellunta-asennon niin vaakasuuntaiseksi, että pää tuntuisi kaipaavan jo paremmin kellutavaa niskatukea. Suurimmaksi miinukseksi jäävät haararemmien vanhanaikaiset ja vaikeasti käytettävät D-soljet.

 Veneen suositus: Korkealaatuinen liivi sopii kaikkeen veneilyyn. Parin hankalan yksityiskohdan takia suositeltavampi hieman vanhemmille lapsille ja kokoluokan salliessa sopii aikuisillekin.

Baltic Skipper Child / Junior

7,7

Kiitämme:

+ kantavaa niskakelluketta

+ hyvää kääntöä

Moitimme:

– niskakellukkeen taittumista

– narukiinnitystä kauluksessa

Hinta: 65 €

Kokosuositus: Child 30–40 kg / Junior 40–50 kg

CE-luokka: 100N

Maahantuoja: Oy Rymaco Ab

Arvio: Ruotsalaisen suurvalmistajan laajaa mallistoa, joka erottuu valtavan kokoisilla niskakellukkeilla. Se tekee etenkin pienemmän version kellutusasennosta puoiksi istuvan, jolloin kääntävyys toimii hyvin pystykautta. Isommassa liivissä vyö kiristää liiviä alemmaksi vartalon ympärille, jolloin käyttäjä kelluu vaaka-asennossa eikä kääntö ole yhtä voimakas. Kevein kokelas kellui niin pystyssä ja pää korkealla vedestä, että niskakelluke kääntyä välillä nurin selkää vasten, jolloin sen päätä kannattava vaikutus katosi.

Veneen suositus: Suuren niskakellukkeen takia sopii parhaiten kokohaarukan pienimmille ja nuorimmille. Sama kelluke haittaa näkyvyyttä, jos lapsi toimii aktiivisena miehistön jäsenenä.

Marinepool Freedom

7,7

Kiitämme:

+ kellutusasentoa

+ kääntävyyttä

Moitimme:

– narukiristystä kauluksessa

– liiankin suuria kainaloaukkoja

Hinta: 25,99 €

Kokosuositus: 30–40 kg

CE-luokka: 100N

Maahantuoja: Oy Maritim Ab

Arvio: Saksalainen valmistuttaja teettää tuotteitaan eri puolilla maailmaa, mutta vastaa itse laadunvalvonnasta. Pelastusliivi on asiallisesti kelluttava ja kääntävä, mutta esimerkiksi kaula- ja helmakiristysten ratkaiseminen havimmilla mahdollisilla narukiristyksillä kertoo taloudellisuuden olevan suunnittelulle tärkeämpi tavoite kuin liivin käytännöllisyyden.

Veneen suositus: Asiallinen perusliivi kaikkeen veneilyyn, edullisen hintansa takia sopivin lapsen nopeimpaan kasvuvaiheeseen tai veneen vierasvaraliiveiksi.

Helly Hansen Navigare

7,6

Kiitämme:

+ tasalaatuisuutta

+ pään korkealle nostavaa kellutusasentoa

Moitimme:

– heikkoa kääntöä

– narukiinnityksiä kauluksessa ja helmassa

Hinta: 39,90 €

Kokosuositus: 30–40 kg

CE-luokka: 100N

Maahantuoja: Helly Hansen Oy

Arvio: Norjalaistehtaan perusliivissä ei ole pahoja puutteita, mutta ei myöskään merkkejä panostuksesta tuotekehitykseen eikä detaljeihin. Ilmeinen ”halpaliivi”, jota teetetään standardiohjeilla kaukoidässä tehtaalla, jolta kulloinkin paras tarjous saadaan, perusvetskarilla ja halvoilla narukiinnityksillä kaulassa ja helmassa. Kellunta-asento oli silti hyvä eri kokoisilla käyttäjillä ja niskakelluke jaksoi nostaa hengitystiet riittävän korkealle vedestä. Kääntävyys jäi sitä heikommaksi, mitä pidempi testihenkilö oli kyseessä.

Veneen suositus: Asiallinen perusliivi kaikkeen veneilyyn, edullisen hintansa takia sopivin lapsen nopeimpaan kasvuvaiheeseen tai veneen vierasvaraliiveiksi.

Crewsaver Crewfit

7,5

Kiitämme:

+ erinomaista kelluttavuutta

+ erinomaista kääntävyyttä

Moitimme:

– huoltotarvetta

– lapselle raskaita ja hankalia solkia

Hinta: 137 €

Kokosuositus: 20–50 kg

CE-luokka: 100N

Maahantuoja: Oy Maritim Ab ja Marnela Oy

Arvio: Testin paukkuliiveistä rakenteeltaan yksinkertaisin ja siksi toimivin niin puettaessa kuin uudelleen pakatessa. Silti tässäkin näkyi ongelma, joka tuntuu seuraavan kaikkia hyvin pieneen pakkauskokoon pyrkiviä paukkuliivejä: riski kellukkeen väärästä viikkauksesta, joka pahimmillaan tuottaa pahoja virheitä kellukkeen täyttymiseen tai jopa estää sen osittain. Oikein täyttyneinä kellukkeet ovat lievästi epäsymmetriset, mikä tuottaa voimakkaan kääntämisen selälleen, mutta käännön jälkeen kellumisasento tuntuu epämukavan kiikkerältä.

Veneen suositus: Vain vastuullisille, huolellisille henkilöille, joilla on erityinen tarve normaalia suurempaan nosteeseen ja tehokkaaseen kääntävyyteen. Sovitettava pakattuna ja täytetyin kellukkein, ohuella ja paksulla vaatetuksella erikseen.

Baltic 1240

7,5

Kiitämme:

+ vaakasuuntaista kelllutusasentoa

+ tyydyttävää kääntöä

Moitimme:

– heikosti kantavaa niskakelluketta

– narukiinnitystä kauluksessa

Hinta: 59 €

Kokosuositus: 30–50 kg

CE-luokka: 100N

Maahantuoja: Oy Rymaco Ab

Arvio: Rinta- ja selkäkellukkeet ovat täsmälleen samat kuin saman valmistajan Skipperissä. Kaula- ja kainaloaukot ovat suuremmat, minkä kommentoitiin helpottavan liikkumista, mutta samalla ne päästävät veden kulkemaan vapaammin liivin ja vartalon väliin. Tällä yksityiskohdalla on ruumiinlämpöä laskeva vaikutus. Myös istuvuus vedessä kärsi suurista aukoista, ja pienempien niskakellukkeiden ansiosta pää laskeutuu kellluessa alemmas veteen.

Veneen suositus: Hyvä liivi aktiivisesti liikkuvalle ja veneen toimintoihin osallistuvalle lapselle, jolla on jo varma uimataito ja joka ei heti häkelly mahdollisesta veteen joutumisestaan.

Baltic Prosailor Child / junior

7,4

Kiitämme:

+ pään korkealle nostavaa niskakelluketta

+ tyydyttävää kääntöä

Moitimme:

– jäykästi kiristettävää vyötä

– narukiinnitystä kauluksessa

Hinta: 59 €/33 €

Kokosuositus: Child 30–40 kg / Junior 40–50 kg

CE-luokka: 100N

Maahantuoja: Oy Rymaco Ab

Arvio: Vaakasuunnassa kaksiosaisiksi jaetut rintakellukkeet tekevät liiveistä periaatteessa hieman taipuisammat ja suuret kainaloaukot parantavat nekin liikkuvuutta, mutta vaikutus ei pistänyt silmään eivätkä siitä testihenkilötkään kommentoineet. Vyötärökiristyksen jäykkä hihna sai moitteita lapsilta, sillä sormivoimat eivät tahtoneet riittää soljen säätöön ilman aikuisen apua (saman valmistajan muissa malleissa hihna on selvästi taipuisampi). Kellutusasento on melko pysty käyttäjän pituudesta riippumatta ja kääntävyys oli kohtalaisen hyvä.

Veneen suositus: Kokohaarukan suuremmille ja vahvasormisemmile sopiva liivi kaikkeen veneilyyn. Vaihtoehtoisesti niille pienemmille, joiden liivin säädöistä vastaa aikuinen.

Spinlock Deckvest Cento

7,1

Kiitämme:

+ erinomaista kelluttavuutta

+ erinomaista kääntävyyttä

Moitimme:

– monimutkaista kiinnitystä

– patruunan tarkistusluukun puuttumista

Hinta: 139 €

Kokosuositus: 20–50 kg

CE-luokka: 100N

Maahantuoja: Sail Tech Oy

Arvio: Ergonomiseen suunnitteluun panostavan brittiläisen purjehdusvarustevalmistajan täsmäammus väärään maalin. Kellutus ja kääntävyys huippua, mutta aivan liian monimutkainen lapsille. Spinlock on vauhdilla noussut rata ja aktiivipurjehtijoiden suosioon erinomaisten haararemmiensä ja pienen kokonsa ansiosta, mutta nyt remmit vetävät pienimmillä lapsilla liivin aivan vinoon ja pieni koko tekee uudelleen pakkaamisesta veneoloissa lähes mahdotonta. Käsittämätön virhe laatumerkiltä on patruunan valmiuden tarkastusikkunan puuttuminen.

Veneen suositus: Vain vastuullisille, huolellisille henkilöille, joilla on tarve hyviin haararemmeihin ja tarkkaan istuvuuteen. Sovitettava pakattuna ja täytetyin kellukkein, ohuella ja paksulla vaatetuksella erikseen.

Marinepool Premium

6,6

Kiitämme:

+ erinomaista kelluttavuutta

+ erinomaista kääntävyyttä

Moitimme:

– huonoa istuvuutta pakattuna

– huonoa istuvuutta lauenneena

Hinta: 79 €

Kokosuositus: 40+ kg

CE-luokka: 150N

Maahantuoja: Oy Maritim Ab

Arvio: Erittäin pienikokoista paukkuliiviä on vaikea saada istumaan mukavasti ja luontevasti. Laukaisemattomana se on tiukka mötikkä kaulan ympärillä, ja vartaloon sitova hihna asettuu rinnan korkeudelle, ei vyötärölle. Laukeamisen jälkeen kelluke puristui kaulan ja niskan ympärille vielä tiukemmin. Jopa niin, että yksi käyttäjä koki kuristumisen tunnetta. Tämän liivin istuvuutta on ehdottomasti kokeiltava kelluke täytettynä ja kauluksellisten takkien kanssa ennen, kuin sitä ottaa käyttöön tai antaa kenenkään muun käytettäväksi.

Veneen suositus: Vain vastuullisille, huolellisille henkilöille, joilla on erityinen tarve normaalia suurempaan nosteeseen ja tehokkaaseen kääntävyyteen. Sovitettava pakattuna ja täytetyin kellukkein, ohuella ja

Besto

ei pisteitä

Kiitämme:

+ suurten aukkojen antamaa liikkuvuutta

+ pukemisen, käytön ja riisumisen helppoutta

Moitimme:

– hölskyvää istuvuutta

– narukirityksiä

Hinta: 16,90 €

Kokosuositus: 40–50 kg

CE-luokka: 50N

Ostopaikka: Bauhaus  (Maahantuoja: Signwell)

Arvio: Edullinen perusvaruste kesän leikkeihin rannalla ja pienissä veneissä. Isojen aukkojen takia antaa hyvän liikkuvuuden, mutta ne yhdistettynä llähes kainalon korkeudella olevan vyötärökiristys heikkouteen ja haararemmin puutteeseen päästävät myös liivin nousemaan liian ylös, jos käyttäjä tekee vedessä mitään muuta kuin kelluu selällään.

Marinepool Waterski Vest

ei pisteitä

Kiitämme:

+ hyvää kellutusasentoa

+ istuvuutta koko pituudelta

Moitimme:

– haararemmin puutetta

– niskakellukkeen puutetta

Hinta: 39,90 €

Kokosuositus: 30–50 kg

CE-luokka: 50N

Maahantuoja: Oy Maritim Ab

Arvio: Vesijetteilyyn tarkoitetussa liivissä on kolme jykevää vyötä varmistamassa napakkaa istuvuutta koko kellukkeen pituudelta. Siksi kellutusasento hyvin vaakasuuntainen ilman haararemmiäkin, kun liivi kiristyy kantamaan aivan helmastaan asti. Muissakaan jettiliiveissä kuin Marinepoolin ei yleensä ole niskakelluketta. Puute on outo, kun juuri tässä lajissa voi veteen paiskautua sellaisesta vauhdista, jossa tajunnan menetys on hyvinkin mahdollista.

Veneen suositus: Tiukka istuvuus ja napakka rakenne haittaavat liikkuvuutta muissa vesileikeissä, mutta nimensä mukaisesti jetteilyyn sopiva liivi.

Marinepool Active Vest

ei pisteitä

Kiitämme:

+ hyvää liikkuvuutta

+ helppoa uimista

Moitimme:

– lyhyttä rakennetta

– narukiristystä kauluksessa

Hinta: 19,90 €

Kokosuositus: 30–50 kg

CE-luokka: 50N

Maahantuoja: Oy Maritim Ab

Arvio: Yksinkertainen ja toimiva perusliivi, jonka istuvuuden varmistavat hyvät vetoketju ja helposti kiristettävä vyö. Lyhyen liiviosan takia pysty kellutusasento, joka korostuu hrraremmien puuttuessa ja liivien noustessa ylös olkapäiltä. Helppo uida ja liikkua vedessä liivi päällä, mutta ei käännä selälleen eikä kannata päätä lainkaan.

Veneen suositus: Kaikkiin rantaleikkeihin, jollailuun, melontaan ja mihin vain, missä veteen päädytään tajuissaan ja siellä halutaan toimia ketterästi ja sujuvasti.

X