Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Vertailussa ilmatäytteiset pelastusliivit 150N/275N: Parasta turvaa – Katso videolta miten pelastusliivien parhaimmisto pärjäsi vesitestissä

Testasimme ilmatäytteisten pelastusliivien parhaimmiston, yhteensä 14 liivimallia. Mukana ovat uusimmat, 3D-muotoilulla ergonomisiksi suunnitellut huippumallit sekä suurilla kellukkeilla vaativimpaan luokkaan hyväksytyt superliivit.

03.02.2021

Kirjoittajapasi nuutinen testiavustus michael blomqvist/meriturva, marko lysmä, timo sarkkinen ja vivi staffans

Kuvaajamarkus pentikäinen

Ergonomiset

 • Baltic Force Harness SLA Auto 190 N
 • Baltic Legend 165 N SLA Harness
 • Crewsaver 165 N Sport Fusion 3D
 • Crewsaver Crewfit 180 N Pro
 • Crewsaver Ergofit+ 190 N
 • Marinepool Aero Pro 220 N
 • Secumar Survival 220 N
 • Secumar Ultra 170 N
 • Spinlock Deckvest Vito 170 N Harness
 • Spinlock Deckvest 170 N

Avomeriliivit

 • Baltic Legend 275 N SLA Harness
 • Marinepool Aero Pro 300 N
 • Secumar Scout 275 N 3D
 • Secumar Survival 275 N Harness

Järeimmiltä liiveiltä edellytetään täyttä toimivuutta myös avomerivaatetuksen kanssa.

Kellukepakettien ja liiviosien muotoilu vartaloa myötäileväksi on 3D-muotoilun kantava idea.


Ilmatäytteiset pelastusliivit, paukkuliiveinä tunnetut, ovat olleet viime vuosina vauhdikkaan tuotekehittelyn kohteena. Voimakkain panostus on kohdistunut mallistojen hintavaan päähän. Sinne, missä kohderyhmänä ovat veneilijät, joille liivit ovat jatkuvasti ja aktiivisesti käytettävä turvavaruste, eikä vain pykälien täyttämiseksi mukana olevia muodollisuus.

Kilpapurjehtijat kuuluvat ryhmään itsestään selvästi. Samoin ahkerat matkaveneilijät venetyypistä riippumatta, mutta pursiin painottuen. Ollaanhan niissä moottorijahteihin verrattuna huomattavasti enemmän ulkotiloissa ja kansillakin liikutaan sitä enemmän, mitä ankarampiin oloihin joudutaan.

Avoveneistä käsin kalastusta harrastavat ovat moottoriveneilyssä olleet liivienkäytön edelläkävijöitä. Silti myös matkajahdeissa näkee yhä useammin, että pelastusliivit ovat osa jokapäiväistä veneilyasua, jolloin niiden käyttömukavuuden merkitys kasvaa.

Huippuliivien markkinoinnissa korostetaan usein suurta nostetta. Mitä enemmän sitä on, sen turvallisempi liivi, kuulostaa järkeenkäyvältä nyrkkisäännöltä. Mutta kuten nyrkkisäännöissä yleensä, totuuden siemen sekoittuu kouralliseen akanoita.

Muistetaanpa, mitä pykälät sanovat. Viralliset vaatimukset muuttuvat kohdissa 150 N ja 275 N, eivät siinä välillä. Siten CE-standardi ei edellytä 180 N tai 220 N -liiviltä yhtään enempää kuin 15 N:ltakaan.

Liivi voi toki ylittää vaatimuksia ja sen voi mainoksissa kertoa, mutta mikään virallinen taho tai testi ei noita ylityksiä mittaa eikä kirjaa. Virallisesti standardi joko täyttyy tai ei, siinä kaikki: se ei aseta liivejä paremmuusjärjestykseen.

Valmistajille onkin halpa tapa luoda ”erikoismalli” vain kasvattamalla perusliivin kellukkeiden tilavuutta. Ei se huononna liiviä, mutta ostajan pitää ymmärtää, ettei automaattisesti parannakaan.

Yksi huoltotarve kyllä tulee lisää, kun veneeseen pitää hankkia useamman kokoisia varapatruunoita. Mitä harvinaisempaa kokoluokkaa ne ovat, sitä vaikeampaa ja kalliimpaa niiden hankkiminen on.

Jaoimme vertailuliivit arvostelussa kahteen ryhmään CE-luokkien mukaisesti. Ne kuitenkin testattiin samalla tavalla. Katsoimme, että käyttäjien tarpeet merkitsevät liivien valinnassa enemmän kuin luokitusraja.

Testi vahvisti näkemystä. Jakolinjoja vertailuryhmään voi vetää monella tavalla, eikä nostemäärä ole niistä tärkein.

Testipaikkana oli jälleen Meriturvan harjoitusallas Lohjalla. Se tarjoaa olosuhteet turvalliseen ja standardeja vaativampiin testiin, kun altaaseen voidaan ohjata keinotekoista aallokkoa, tuulta ja sadetta. Lisäksi tukenamme on Meriturvan ammattikouluttajien kokemus, tieto ja taito.

Rankka arvostelu

Koko vertailun voittajaksi nousi lopulta Baltic Legend 275 N SLA Harness, jonka tulee korvaamaan 305N-malli. Uutta mallia ei ollut vielä saatavilla testin ajankohtana.

Ero Secumar Survival 275 N Harnessiin oli hiuksenhieno ja vähänkin painotusta muuttaen järjestys olisi ollut päinvastainen.

Molemmat kuuluvat avomeriliiveihin, mutta kolme seuraavaa sijaa meni ergonomisille, kärjessä Baltic Legend 165 N SLA Harness.

Yksikään liivi ei saanut vertailussamme kiitettävää kokonaisarvosanaa. Ei, vaikka eri osa-alueilla niitä kertyi lukuisia. Ensimmäinen syy on se, että kun kyseessä olivat markkinoiden ykkösmallit, katsoimme voivamme vetää arvostelukriteerit hyvin kireiksi.

Toinen tekijä on merkittävämpi. Lähes poikkeuksetta liivien heikoksi kohdaksi osoittautua pakkauksen ja huollon vaikeus. Pienempää Baltic Legendiä, Marinepool Aeroa ja Secumar Ultraa lukuun ottamatta juuri tämä arvosana laski kaikkien keskiarvoa.

Hämmästyttävän monessa liivissä kaasupatruuna ja laukaisin ovat täysin suojaamattomina vasten kellukekangasta. Kun tämä yhdistetään vaikeaan pakattavuuteen sekä pienten suojakuorien tuottamaan jatkuvaan pieneen hankaukseen käytössä, riski kellukkeen puhki kulumisesta on todellinen.

Ylläpidon vaikeus kaikissa malleissa viimeistelee päätelmän, joka kasvoi koko ajan liivitestin edistyessä. Mitä pidemmälle erikoistunut ja kehitelty pelastusliivi on kyseessä, sitä selkeämmin se on henkilökohtainen varuste.

Yleisliivinä tai vieraille tarkoitettuna varaliivinä osuu varmemmin tyydyttävään tulokseen, kun hankkii laadukkaaksi tunnetun valmistajan kunnollisen 150 N -liivin. Erikoisliiveihin voi panostaa, kun on valmis pohtimaan huolella omia käyttötarpeitaan ja opettelemaan itse liivinsä ominaisuudet. Mukaan lukien säännöllisen huollon ja sen, että kuljettaa aina gastilaukussaan omaan liiviin sopivia varapatruunoita.

Pitää myös varata aikaa liivien sovittamiseen. Sekä suosikkimallin, että muiden vastaavien, kuoritakilla ja ilman. Ostopäätös ei saa perustua yhteen ominaisuuteen, eikä etenkään viehättävään ulkonäköön. Kyseessä on monimutkainen turvaväline eikä asuste. Siksi jälleenmyyjiltä on lupa odottaa kärsivällisyyttä ja tukea koko valintaprosessin ajan.

Vasta kaiken tuon toteutuessa superliivit pystyvät antamaan sitä, mihin ne on tarkoitettu: parasta saatavilla olevaa turvaa avomerelle.

Lue pelastusliivien vertailu kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 2/2021.


Loppuarvostelu: Ergonomiset liivit 150 N

BALTIC LEGEND 165 N HARNESS

Suositushinta: 250 €

Maahantuoja: Duell

Baltic Lifejackets Ruotsi

Luokka 150 N, noste 165 N, mekanismi United Moulder Pro -sensori, paino 1,1 kg, takuu 5 v, patruuna 33 g

ARVIO Tasaisen varma suoritus kaikilla osa-alueilla, kuten testimenestyjillä yleensä. Valon ja hupun puuttuminen pudottaa pisteitä, vaikka toiminnalliset virheet ovat pieniä. Joukon nopein ja helpoin pakattava.

HYVÄÄ Keveyden tuntu, helppo liikkuminen, kellumisasento

HUONOA Niukka varustelu, haararemmin kiristys

Pisteet 8,8

PARAS ERGONOMINEN LIIVI


CREWSAVER CREWFIT 180 N PRO

Suositushinta: 185 €

Maahantuoja: Maritim

Crewsaver

Luokka 150 N, noste 165 N, mekanismi United Moulder Pro -sensori, paino 1,1 kg, takuu 3 v, patruuna 38 g

ARVIO Mukava käyttää, koska säädöt toimivat, löytyvät helposti ja toimivat molempiin suuntiin hyvin. Vedessä kääntö sujui hienosti ja niskatuki oli hyvä, mutta kellukkeet irtoavat rinnasta ja päästävät asennon poijumaiseksi.

HYVÄÄ Säädöt, nopea toiminta vedessä, HELP-asento

HUONOA Valon heikko syttyminen, venttiiliputken käyttö, painaa leukaa lauenneena

Pisteet 8,4

 


SECUMAR SURVIVAL 220 N

Suositushinta: 345 €

Maahantuoja: Unisafe

Secumar

Luokka 150 N, noste 220 N, mekanismi Secumatic 4001S, paino 1,6 kg, takuu 2 v, patruuna 43 g

ARVIO Selkähihnassa kätevä pituussäätö parantaa istuvuutta selvästi. Toisaalta kellukepakettien pituus haittaa työskentelyä istuen tai kumartuneena. Nosto ja kääntö vain kohtalaiset, mutta kellumisasento parhaiden joukossa. Hupussa huurtumista.

HYVÄÄ Hyvä ja puristamatonta pään asento kelluessa, selkäsäätö

HUONOA toispuolinen sivukiristys, vaikea pakattavuus, paksu vyötärösolki

Pisteet 8,4


BALTIC FORCE HARNESS SLA AUTO 190 N

Suositushinta: 329 €

Maahantuoja: Duell

Baltic Lifejackets Ruotsi

Luokka 150 N, noste 190 N, mekanismi United Moulder Pro -sensori,  paino 1,5 kg, takuu 5 v, patruuna 38 g

ARVIO Vankkatekoinen ja hieman möhkälemäinen, leveä yläosan muoto antaa tilaa hartioille ja olkapäiden laajoille liikkeille. Henkilökohtainen varuste säätöjen hankaluuden takia. Hyvä kellunta-asento pitää pään korkealla, mutta painaa leukaa ja puristaa kaulaa. Huppu sai kiitosta ilmankierrosta.

HYVÄÄ Kääntävyys, kellutus, leveä muoto

HUONOA Allas kasvojen edessä, toispuolinen sivukiristys

Pisteet 7,9


CREWSAVER 165 N SPORT FUSION 3D

Suositushinta:  135 €

Maahantuoja: Maritim

Crewsaver

Luokka 150 N, noste 165 N, mekanismi United Moulder Pro -sensori, paino 0,9 kg, takuu 3 v, patruuna 33 g

ARVIO Jäykkä patukka, joka testin keveimpänä ja lyhimpänä silti tuntuu mukavalta päällä. Selkäosan pituus tekee keskikokoisellekin istuvaksi. Nopea laukaisu ja nosto, heikompi kääntävyys. Kokoonsa nähden helppo pakata, mutta patruunan tarkastus vaatii kuoren avaamisen.

HYVÄÄ Keveys, väljä liikkuvuus, hyvä pään asento kelluessa

HUONOA Kellutus joukon poijumaisin, HELP-asento epävakaa, ei patruunan tarkastusluukkua

Pisteet 7,8


CREWSAVER ERGOFIT+ 190 N

Suositushinta:  315 €

Maahantuoja: Maritim

Crewsaver

Luokka 150 N, noste 190 N, mekanismi United Moulder Pro -sensori, paino 1,8 kg, takuu 3 v, patruuna 38 g

ARVIO 3D-liiveistä painavin ja möhkälemäisen tuntuinen, liikkeitä rajoittava. Kömpelyys maissa korvautuu yhdellä parhaista kellumisasennoista ja monipuolisella varustelulla. Erittäin vaikea pakata ja laukaisin hankaa suojattomana kellukekangasta. Kehittelyssä innostuttu ehkä liikaa?

HYVÄÄ Kattava varustelu mm. valmius PLB-lähettimelle, sivukiritykset, laaja säätövara

HUONOA Vaikea pakkaus huolestuttava ylläpidon kannalta

Pisteet 7,7

 


MARINEPOOL AERO PRO 220 N

Suositushinta:  165 €

Maahantuoja: Maritim

Marinepool

Luokka 150 N, noste 220 N, mekanismi United Moulder Pro -sensori, paino 1,1 kg, takuu 2 v, patruuna 45 g

ARVIO Kevyt ja tiivis pakkaus istuu pienikokoiselle selvästi paremmin kuin testimiehille. Sama koski niin liikkumista maissa kuin kellumista vedessä, jossa ahdisti kaulaa napakasti. Lievästi epäsymmetriset kellukkeet käänsivät tehokkaasti selkäasentoon, mutta jättivät vartalon roikkumaan poijuksi.

HYVÄÄ Ripeää kääntö, keveys, istuvuus pienikokoiselle

HUONOA Kiristyssolkien pakkaus selkätunneliin, ahdas mitoitus, niukka varustelu

Pisteet 7,7


SPINLOCK DECKVEST 6D 170 N HARNESS

Suositushinta: 309 €

Maahantuoja: Sail Tech

Luokka 150 N, noste 275 N, mekanismi United Moulder Pro Elite -sensori, paino 1,4 kg, takuu 5 v, patruuna 33 g (275N 60 g)

ARVIO Nostaa ja kääntää väkivahvasti, mutta jättää kellumaan poijumaiseen asentoon. Joukon täydellisimmin varusteltu liivi, joka koostaan huolimatta rajoittaa liikkumista vain vähän. Istuvuudeltaan mainio ja laadultaan vaikuttava kokonaisuus.

HYVÄÄ  Hupun tuuletus, hyviä valoja, tehokas kääntävyys

HUONOA  Pysty kellumisasento, matalalle jäävät hengitystiet

Pisteet 7,5

 


SECUMAR ULTRA 170 N

Suositushinta: 154 €

Maahantuoja: Unisafe

Secumar

Luokka 150 N, noste 165 N, mekanismi Secumatic 4001S, paino 1,2 kg, takuu 2 v, patruuna 32 g

ARVIO Varustelultaan ja toiminnoiltaan tavallinen perusliivi, johon on lisätty vähän nostetta ilman kummempaa suunnittelua. Toimii kohtalaisesti kellutuksessa ja helppo pakata, mutta käännössä joukon heikoin.

HYVÄÄ Väljä pakkaus, HELP-asennon tukevuus

HUONOA Heikko varustelu, iso vyötärölukko, hiertävä niskaosa

Pisteet 7,4


SPINLOCK DECKVEST VITO 170 N HARNESS

Suositushinta: 349 €

Maahantuoja: Sail Tech

Luokka 150 N, noste 170 N, mekanismi Hammar-järjestelmä, paino 1,3 kg, takuu 5 v, patruuna 33 g (275N 60 g)

ARVIO Hyvin istuva ja varusteltu liivi, joka kelluttaa vähän liian pystyssä asennossa. Hupun viikkaus selkäpehmusteeseen helpottaa pakkaamista muuten tiukkaan kuoreen, jonka tiiveys hidastaa Hammar-laukaisimen toimintaa. VOR-kisoista oppia saanut malli, minkä huomaa mm. turvavaljaan käsilaukaisimesta.

HYVÄÄ  Istuvuus, liikkuminen, huppu

HUONOA Liian tiivis pakkaus, tiukahko kaulanympärys lauenneena

Pisteet 7,3


Loppuarvostelu: Avomeriliivit 275 N

BALTIC LEGEND 275 N SLA HARNESS

PARAS AVOMERILIIVI

Suositushinta: 319 €

Maahantuoja: Duell

Baltic Lifejackets Ruotsi

Luokka 275 N, noste 275 N, mekanismi United Moulder Pro -sensori, paino 1,6 kg, takuu 5 v, patruuna 60 g

ARVIO Ongelmaton kokonaisuus. Koko ja paino tuntuvat päällä, mutta hartiaosan väljyys antaa mukavuutta ja liikkuvuutta. Kellukkeet pysyvät hyvin kiinni rinnassa ja niska nostaa pään hyvin ylös vedestä.

HYVÄÄ Vyötärökiristys, kääntävyys, hupun tuuletus

HUONOA Väljähkö kuori, laukaisimen suojaus, korkea kellumisasento

Pisteet 8,7

 


SECUMAR SURVIVAL 275 N HARNESS

Suositushinta: 390 €

Maahantuoja: Unisafe

Secumar

Luokka 275 N, noste 280 N, mekanismi Secumatic 4001S, paino 1,7 kg, takuu 2 v, patruuna 60 g

ARVIO Kellumisasento erinomainen, vaikka kaulalla havaittava puristus. Hartiaosan muotoilu hävittää painon tunteen ja sallii hyvän liikkuvuuden. Väljähkö pakattava ja laukaisin hyvin suojattu.

HYVÄÄ Voimakas kääntävyys, kellumisasento, huollettavuus

HUONOA Haararemmin kiristys, hupun pienuus, valon puute

Pisteet 8,6


MARINEPOOL AERO PRO 300 N

Suositushinta:  239 €

Maahantuoja: Maritim

Marinepool

Luokka 275 N, noste 300 N, mekanismi UML Pro, paino 1,3 kg, takuu 2 v, patruuna 60 g

ARVIO Isojen liivien kevein, koska valjasosa hyvin yksinkertainen. Näyttää perusliiviltä, mutta avattuna paljastuu hyvin varustelluksi. Tehokas nosto, vaikka kammioiden täyttöä hidasti niiden
kierous tehdaspakkauksen jäljiltä.

HYVÄÄ Kellukevalot, joustavuus liikkuessa, tehokas noste

HUONOA Huono tehdaspakkaus, lyhyt selkähihna, karu kokonaisuus

Pisteet 8,0

 


SECUMAR SCOUT 275 N 3D

Suositushinta: 590 €

Maahantuoja: Unisafe

Secumar

Luokka 275 N, noste 290 N, mekanismi Secumatic 4001S, paino 1,9 kg, takuu 2 v, patruuna 60 g

ARVIO Testin järkälettä oli vaikea saada kiristettyä napakaksi, jolloin iso koko ja eläminen haittasi liikkumista. Vedessä tehokas, vaikka kellukkeiden koko haittasi HELP-asennon tiiveyttä. Ahdas kuori, kellukkeisiin merkitty välttävä pakkausohje.

HYVÄÄ Voimakas noste, kellumisasento, runsas varustelu

HUONOA Jäykkä rakenne, paino, hupun käytettävyys

Pisteet 7,7

X