Tilaa

Langelinie

Tiedot

Koordinaatit:
55°41,39’ P, 12°35,56’ I
Merikartta:
134
Puhelin:
+45 2744 7545
 • Palvelut

 • kahvila
 • kauppa
 • pesutupa
 • ravintola
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • vesi
 • wc
 • Wlan

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Kalmarista Ærøn kautta Kööpenhaminaan 9: Perille Kööpenhaminaan

Ylitämme vielä kaupungin keskustaan vievän väylän, ja olemmekin jo Langelinien pursiseuran kotisatamassa, Kööpenhaminan keskustassa, vanhalla tunnetulla puistoalueella. Ystävämme Perttu ja Ulla kävivät täällä aiemmin kesällä ja kertoivat palvelujen toimivan. Lisäksi ruokakauppa on lähellä, ja jos ei halua kävellä Kööpenhaminan ytimeen, pääsee vierestä sekä julkisilla että Hop On–Hop Off -turistibusseilla.

Veneseuralaisten paikkoja on noin sata, ja niistä vierasveneille vapaat paikat on merkitty vihreällä. Varauksia ei oteta. Edellisenä iltana, joka oli heinäkuinen lauantai, kaikki paikat olivat satamakapteenin mukaan täynnä. Hän neuvoi puhelimessa tulemaan aamupäivän aikana ja kiinnittymään tarvittaessa keskellä satamalahtea olevaan keltaiseen poijuun odottamaan, että joku lähtee. Täällä on kiinnittymiseenkin peräpoijut, mikä on Tanskassa hyvin harvinaista.
Satamaan saapuessamme huomaamme heti Suomen liput kolmen veneen perässä. Lähes kahden viikon Tanskan kierroksemme aikana olemme nähneet vain yhden suomalaisveneen.

Yksi tämän sataman suomalaisveneistä on purjehduskavereidemme vene Cirrus, ja sen vieressä on vielä vapaa poijukin. Mikä yllätys! Lämpimät halaukset ja kylmä kuohuviini tekevät Kööpenhaminaan tulosta entistäkin mukavampaa.

Langelinie lähellä Pientä Merenneitoa

Tyylikäs rantautumisemme tallentui japanilaisturistien kameroihin. Turisteja pörrää satamassa paljon, sillä kivenheiton päässä on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä: Pieni Merenneito -patsas. Patsaan ansiosta jäätelökioski kuuluu sataman lähipalveluihin. Aivan vieressä on myös toinen nähtävyys: 1600-luvulla rakennettu Kastellet, joka on yksi pohjois-Euroopan parhaiten säilyneitä tähden mallisia linnoituksia.

Kävellen linnan ohi Nyhavniin

Langeliniestä on helppo kävellä aivan Kööpenhaminan sydämeen. Käymme ensin kuvaamassa yli 100-vuotiaan Pienen Merenneidon, ja astelemme sitten rantakatua kohti Nyhavnia.

Kuninkaallisten linna Amalienborg jää pian oikealle. Täällä on myös Amaliehavens-laituri, johon on kiinnittynyt muutamia suuria aluksia. Tavallisen kokoisella purjeveneellä tähän ei kannata parkkeerata, koska ohikulkevaa liikennettä on paljon ja peräaallot lyövät voimalla.

Läheinen Kvæsthusboenin alue on täynnä aurinkoisesta sunnuntaista nauttivia ihmisiä. Täällä uidaan, löhötään rantatuoleissa, nautitaan viiniä ja tanssitaan argentiinalaista tangoa.

Nyhavn kuhisee väkeä

Pian olemmekin jo Kööpenhaminan sydämessä, matkailumainoksista tutulla Nyhavnin viehättävällä kanava-alueella. Vanhat, restauroidut, eriväriset talot reunustavat rantoja molemmin puolin, kahviloita ja ravintoloita on kaikkialla. Ihmisiä kulkee jalan ja tietenkin pyörällä.

Aikoinaan Nyhavn oli vilkas kauppasatama, mihin saapui laivoja kaikkialta maailmasta. Täällä merimiehet pääsivät maihin, ja nauttivat niin oluesta kuin ilotytöistäkin. Nyt kanavassa on vanhoja purjealuksia sekä jossain määrin myös vierailevia purjeveneitä. Mietimme ohi kävellessämme, mitenköhän mukavaa tuossa on olla. Tunnelmallista toki, mutta liikennettä on paljon koko ajan ja muut veneet ajavat läheltä. Lukuisien pitkien vesibussien lisäksi liikkeellä on pieniä moottoriveneitä, rannasta vuokrattavia sähkömoottorilla käyviä veneitä sekä melojia.

Anne ja Steffi Sjöholm
VENE 6/2019

Jos lähdet veneilemään Tanskaan, katso tämä ohje.

Kommentoi

X