Tilaa

Jakobramsjö

Tiedot

Koordinaatit:
59°59,9' P, 23°59,0' I
Satamanro:
416
Merikartta:
B 632
Vieraspaikkoja:
30
Syvyys:
2-5 m
Kiinnitys:
poiju
Avoin:
itä
Satamamaksu:
20e
Yritys:
Marine Jaakoshamn
Puhelin:
0400 860 462, 040 3704333
 • Palvelut

 • jätehuolto
 • kahvila
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • vesi
 • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Alkuvuodesta sataman isäntä vaihtui. Kökarin Karlbyn ja Porosalmen Järvisydämen satamissa satamakapteenina toiminut Asko Jaako keskittyy kesällä Marine Jaakoshamnin kehittämiseen. Talvensa hän yhä kuluttaa Ylläksellä, mistä Ylläs Kodan ravintolasta saadaan vivahteita saaristoravintolankin ruokalistalle.

Satama ja ravintola avataan viimeistään kesäkuun 10. päivänä. Jäämme odottamaan, miten veneväelle maistuu burgeri revitystä ja savustetustaa poronlihasta ja millaiseen suosioon Inkoon edustalla nousee saamelaisleipä. Sitä ei muualta pääkaupunkiseudulla saa.

1.3.2018: Kiti Westerback

Arkistosta:

Isäntä vaihtui Jaakoshamnissa

Porkkalanselän länsirannalla, Inkoon edustalla sijaitseva Jakobshamn on nyt Jaakoshamn. Pienen ja viihtyisän sataman tunnelma on kuitenkin säilynyt ennallaan.

Jaakoshamn sai uuden nimensä kesällä 2018 aloittaneen uuden yrittäjän Asko Jaakon mukaan. Jaako ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, sillä kokemusta on kertynyt muun muassa Saimaan Järvisydämen ja Kökarin Karlbyn satamaisäntänä. Talvet Asko Jaako työskentelee ravintoloitsijana Ylläksellä.

Lähestyimme Jaakoshamnia helteisenä elokuun iltana nälkäisinä ja janoisina. Aiemmilta vierailuilta muistimme, että kummatkin tarpeet saa pikkusatamassa tyydytettyä, siksi suuntasimme toiveikkaina saarta kohti. Satamaan on helppo pujahtaa Inkoon hiilisatamaan johtavalta syväväylältä ja Inkoon kirkonkylän satamastakin on matkaa vain kolmisen mailia. Jaakoshamnin poiketaan Östervikin edustalla olevan jääpoijuportin jälkeen, josta otetaan suunta kohti lahden pohjoisrantaa. Punaiset viirit laiturilla ohjaavat määränpäähän. Rantautuessa pitää varoa laiturin länsipuolella olevaa kiveä, joka löytyy kyllä merikartasta. Syvyys ei aseta rajoituksia kiinnittyville veneille, sillä vettä riittää parhaimmillaan viiteen metriin saakka. Satama on erittäin suojainen etelänpuoleisilla tuulilla, sen sijaan itäiset tuulet puhaltavat suoraan laiturille. Kohtuulliseen 20 euron satamamaksuun pitää lisätä vielä viisi euroa, jos haluaa veneeseensä sähkön.

Laituripaikkoja on tarjolla kolmisenkymmentä, mutta hyvällä sovulla saadaan paikkoja lisättyä vielä kymmenellä paikalla. Toisin kuin Saaristomeren ruuhkaisissa satamissa, Jaakoshamniin olemme aina mahtuneet. Satamasaaren historia yltää vuosikymmenien taakse, sillä rakennukset ovat kuuluneet vanhaan kalastajatilaan. Pieni satamatoimisto sijaitsee tilan entisessä verkkovajassa.

Hyvä valikoima

Tukevalta laiturilta on vain heittoliinan kantaman verran matkaa sataman ytimeen, ravintolaan. Jo muutaman minuutin oleskelun jälkeen sataman luonne on helppo hahmottaa: Jaakoshamnissa kaikki pyörii ravintolan ja sen terassin ympärillä. Ison baaritiskin takana kohoaa kunnioitusta herättävä pullopatteristo, josta nirsoinkin veneilijä löytää taatusti lempijuomansa. Uuden isännän aikana ravintolan koko ruokalista on uusittu ja ripaus Lapin eksotiikkaakin on mukana: lämpimät voileivät tehdään perinteisestä saamelaisleivästä. Kauppansa tekevät myös niin legendaarinen Jaakon burgeri kuin paistetut silakatkin pottumuusilla. Ennakkotietojen mukaan ravintolan listalla olisi Asko Jaakon Lapin tuomisina savustettua poronlihaa. Viime kesänä sitä ei ainakaan vielä ollut tarjolla.

Rento tunnelma

Jaakoshamnin ravintolassa on arki-iltana rauhallista ja tunnelma on kotoisan rento. Tarjoilijat rupattelevat asiakkaiden kanssa ja Mallu-koira hyörii reippaasti pöytien välissä. Mallun suurin huvi on noutaa asiakkaiden sille viskaamia pieniä käpyjä.

Asiakaspaikkoja on noin 170, mutta varsinaisia sisäpaikkoja ei ole, joten sateen sattuessa on mukavampaa pysytellä veneessä. Viikonloppuisin Jaakoshamn vilkastuu, sillä taksivene tuo väkeä Inkoon kirkonkylästä. Aiemmin Jaakoshamn oli viikonloppuisin aikamoisen bilepaikan maineessa, mutta viime aikoina meno on jo ollut hillitympää.

Kesän aikana satamassa järjestetään monenlaisia tapahtumia. Niistä perinteisin lienee heinäkuinen beach volley -turnaus. Tapahtumaviikonloppujen aikana pitää varautua siihen, että musiikki ja ravintolaelämän äänet kuuluvat varsin hyvin venelaiturille saakka.

Kesän avajaisia vietetään 8.6. Silloin musiikista vastaavat Dingo ja Eve. Kesän monista tapahtumista voi mainita vaikka Köydenvedon Saaristolais-SM-kisan, Petanque-kilpailut ja kun Suomessa olemme, toki tapahtumalistalta löytyy myös saappaanheittokisa.

Jaakoshamnin palveluihin kuuluvat ravintolan lisäksi vuokrasauna ja sen yhteydessä olevat suihkut ja toilettitilat. Sauna on puulämmitteinen ja varsin pehmeälöylyinen. Ravintolan wc-tilat ovat varsin vaatimattomat. Beach volleyn ohella Jaakoshamnissa voi pelata mölkkyä tai vuokrata suppilaudan, fat biken tai kanootin.

Hyvästä ateriasta ja viileistä juomista kylläisinä istuimme iltaa vielä pitkään sitloodan öljylampun valossa. Inkoon syväväylän jääpoijut vilkkuivat lämpimässä kesäyössä ja jostain kaukaa Porkkalanselältä kuului rahtilaivan kumea jyskytys.

Risto Nordell
VENE 6 / 2019

Vaihtoehtojen Inkoo

Inkoon kirkonkylästä kolme meripeninkulmaa etelään on Jakobramsjön saari. Sen sataman veneilijät ovat tunteneet vuosikausia Jakobshamnina. Satama nousi legendaariseen maineeseen entisten omistajien, Seppo ja Marjukka Tuomikosken aikana. He järjestivät kesälauantaisin kautta koko läntisen Suomenlahden kuuluja terassitansseja elävän musiikin säestyksellä. Sitten tanssit oli tanssittu.

– Haluamme tehdä tästä leppoisan perhepaikan. Toki taksiveneet tulevat edelleen viikonloppuisin Inkoosta, mutta haluamme rauhallisempaa ohjelmaa, kuten trubaduuri-iltoja, kertoivat kesällä 2011 Jakobshamnissa yrittäjänä aloittanut Mikko Wilhola. Hän piti paikkaa yhdessä Minna Sutisen kanssa.

Lähesty varoen

Satamassa pitää varoa laiturin länsipuolella olevaa merkittyä kiveä. Satama on muuten suojainen, mutta melko avoin itätuulille. Laituri on vankkatekoinen ja johtaa suoraan punaisen ravintolarakennuksen terassille. Kaikki 160 ravintolapaikkaa ovat siellä, sisätiloissa ei ole pöytiä käytännössä ollenkaan. Sen sijaan veneilijöille on sisustettu varsin viihtyisä oleskelutila, jossa on muun muassa iso taulutelevisio.

Kaikki veneilijäin palvelut on rakennettu vanhan kalastajatilan rantarakennuksiin. Ravintolan takana punaisessa mökissä ovat suihku ja wc:t. Kesällä 2011 saunan vuokra oli 30 euroa tunnilta, kylpypaljun sai käyttöönsä parilla kympillä ja saunalle voi tilata ravintolasta makkara-annoksen.

Pienen, kompaktin sataman tulevaisuus vaikuttaa hyvältä. Kovin monta yötä siellä ei silti kerralla viihdy, sillä ulkoilumahdollisuuksia rajaa saaren tiheä mökkiasutus.

Risto Nordell
VENE 8/2012

Yksi kommentti artikkeliin “Jakobramsjö”

 1. J. LEHTONEN sanoo:

  HYVÄ PAIKKA, JOS TYKKÄÄ PAKASTEISTA, HITAASTA PALVELUSTA JA AMMATTITAIDOTTOMUUDESTA, NIIN SUOSITTELEN.

Kommentoi

X