Tilaa

Flakfortet

Tiedot

Koordinaatit:
55°02,52’ P, 09°42,28’ I
Merikartta:
133
Satamamaksu:
200 Dkr (2018, 30–40')
Puhelin:
+45 7445 3312
  • Palvelut

  • kahvila
  • kauppa
  • ravintola
  • suihku
  • sähkö
  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Kalmarista Ærøn kautta Kööpenhaminaan 8:

Juutinrauman mahtavat saaret

Kööpenhaminan edustalla on jännittävä entinen linnoitussaari Flakfortet. Vuosina 1910–14 kaupungin puolustukseksi 4–5 metrin syvyydessä olevalle hiekkasärkälle tehty 32 000 m2 saari on 23 metriä korkea.

Aallonmurtajasta ajaessamme tunnelma on täysin toinen kuin vilkkaassa Venin satamassa. Veneitä on kylkikiinnityksessä vain kymmenkunta.

”Heinäkuu on hiljaisinta aikaa. Paikan löytää helposti. Selvästi enemmän väkeä on liikkeellä jo toukokuussa tai vielä syyskuussa, kun Kööpenhaminan ja Ruotsin purjehtijat tulevat tänne viikonloppuisin”, kertoo satamakapteeni, joka toimii myös myyjänä kesäkioskissa. Sen valikoimasta näkee heti, että ollaan Tanskassa: alkoholia löytyy viskiä myöden. Ravintolasta saa niin aamiaista, lounasta kuin päivällistäkin.

Satamamaksu on hieman suurempi kuin mihin olemme tanskalaissatamissa tottuneet. Mutta nyt ollaankin jo melkein pääkaupungissa.

Saarella kummittelee

Saaren sotahistoriaan voi tutustua itsekseen tai opastetulla kierroksella.

Huhtikuussa 1940 saarelta ammuttiin kohti kuutta saksalaista lentokonetta. Pian sen jälkeen saksalaiset miehittivät Flakfortetin ja pitivät sitä hallussaan sodan loppuajan. 
Kerrotaan, että poistuessaan saksalaiset olisivat unohtaneet saarelle yhden sotilaan, koska tämä oli huussissa. Miehen nimi oli Helmuth. Tarinasta on kehitetty leikki lapsille; saaren pitkään tunneliin tehdään retkiä jahtaamaan Helmuth-kummitusta.

1950-luvulla saarelle rakennettiin rakettipuolustus ja sen alle miehistölle betonikasarmi. Seuraavalla vuosikymmenellä armeija vetäytyi saarelta, ja sieltä alettiin varastaa kaikkea mahdollista graniittikivistä lähtien. Vuonna 1975 joukko yksityishenkilöitä, pursiseuroja sekä Kööpenhaminan kunta pelastivat saaren purjehtijoiden käyttöön. Talkoohengellä kertoo paljon se, että väki toi veneillään maata saareen.

Nykyisin saaren omistaa ruotsalainen mies, joka pyörittää siellä yritystoimintaa. Yhteistyö kohteen historiallisten arvojen kunnioittamisesta vastaavien tanskalaisviranomaisten kanssa ei ole kitkatonta.

Kun kysymme asiasta satamakapteenilta, hän kertoo, että jopa pihan kukkaruukut ja minigolf haluttaisiin pois. Samoin ravintolalla on vain tilapäinen rakennusoikeus. Ravintola ei mielestämme maisemaan kovin hyvin istukaan, mutta täytyy ihmetellä, jos kukkaruukuistakin kiistellään.

Kiista koskee linnoitusrakennusta: mikä taho on muutoksia tehnyt ja milloin sekä miten alkuperäiseen asuun kaikki pitäisi laittaa ja kenen rahoilla.

Flakfortetitsta näkyy vaivatta Kööpenhamina. Näkymä ei silmää hivele, sillä vanha keskusta kätkeytyy kaiken maailman säiliöiden ja modernien satamarakennelmien taakse. Täältä voi helposti tarkkailla myös Kastrupista nousevia lentokoneita, jotka lentävät välillä matalalta yli.

Mikään luontokohde Flakfortet ei siis ole, mutta omalla tavallaan kiehtova paikka. Se on kätevä satama pysähtyä vaikkapa juuri ennen Kööpenhaminaa, mihin on täältä matkaa vain viitisen meripeninkulmaa.

Anne ja Steffi Sjöholm
VENE 5/2019

Jos lähdet veneilemään Tanskaan, katso tämä ohje.

 

Kommentoi

X