Rosala, Nötholm

Tiedot

Koordinaatit:
59°51,8' P, 22°25,6' I
Satamanro:
579
Karttasarja:
B
Merikartta:
645
Vieraspaikkoja:
50
Syvyys:
3-8 m
Kiinnitys:
poiju, ankkuri, kylki
Satamamaksu:
15 e, sähkö 2 e (2013)
Yritys:
Rosalan vierasvenesatama TB-Marin
Yhteyshenkilö:
Bjarne Eriksson
Puhelin:
02 466 7240, 0400 829 184
 • Palvelut

 • kaasu
 • imutyhjennys
 • kauppa
 • polttoaine
 • vesi
 • kahvila
 • leikkipaikka
 • pesutupa
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • wc
 • jätehuolto
 • veneluiska
 • polkupyöränvuokraus

Jakeluaseman tiedot

Hinnat perustuvat lukijoiden antamiin tietoihin.

2017

Puh. 02 466 7240, 0400 829 184

Bens 98, D

Avoinna 1.6.-15.8. klo 8-20

Veneiden talvisäilytys, 2 vuokramökkiä.

 

 

 

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 5/2003:

Nötholmin kaikille tuulille suojainen vierassatama on ikivanha kalasatama, joka sijaitsee Säbbholmin itäpuolisessa lahdessa, kallioisen saaristomaiseman sylissä. Satamaan poiketaan ns. jäänmurtajareitiltä Hällstenin loistolta etelään ja Teboilin huoltoaseman takana olevalle vieraslaiturille pääsee Kalvholmin itäpuolitse merkittyä pienvenereittiä.

Kun Bjarne Eriksson 80-luvun lopulla avasi Nötholmissa oman vierassatamansa, sai Rosalan perinteinen kyläsatama varteenotettavan haastajan. Tänään Nötholm päihittää kilpailijansa monipuolisilla palveluillaan ja perheyrityksen kodikkaalla ilmapiirillä.

Nötholmin satama on veneilijöiden ja alueen mökkiläisten vilkas kesäinen kohtauspaikka. Erikssonin perheyrityksen päämiehenä rannassa häärii aamusta iltaan Bjarne Eriksson.

– Meillä on tällä hetkellä tilaa jo puolelle sadalle veneelle ja kiinnittyä voi poijuun, ankkuriin tai kyljittäin. Laiturien edessä vettä riittää jopa kahdeksaan metriin saakka, joten tänne pääsee melkein kuinka isolla veneellä tahansa, kertoo Eriksson.

– Satamamaksu on 9 euroa, sähkö maksaa 2 euroa ja euron kolikolla voi suihkutella lämmintä vettä kuuden minuutin ajan. Meillä on mahdollisuus myös saunomiseen ja kello 10-22 välillä saunan voi tilata kokonaan omaan käyttöönsä, selvittää Bjarne Eriksson satamansa palveluita.

– Täällä vierailee vuosittain yli tuhat venettä ja osa kävijöistä on Rosalan luonnonkauneudesta niin innoissaan, että he tulevat tänne vielä uudelleen sesongin päätyttyä, sillä meillä on muutama vuokramökki käytössä ympäri vuoden.

Kirjoja ja saaristolaistuotteita

Aivan rannassa on vanhoja saaristolaisrakennuksia muistuttava kodikas punavalkoinen grillikahvila, puh. (02) 466 7240. Rakennuksen yhteydessä on myös kauppa, satamatoimisto, wc ja suihkut. Elintarvikkeiden ohella kaupassa on myytävänä runsas valikoima saaristolaistuotteita ja käsitöitä. Täältä voi tilata myös juomia Taalintehtaan Alkon valikoimista.

Sadeiltojen lukemistakin löytyy, sillä muutamalla kymmenellä sentillä kahvilassa voi ostaa Dragsfjärdin kunnankirjastosta poistettuja kirjoja. Poistokirjojen myynti on mainio idea, jonka soisi yleistyvän muuallakin!

Veneilijöille tarkoitetut saniteettitilat ovat erinomaisen siistejä, ja muutenkin koko Nötholmin ranta-alue kielii hyvästä hoidosta. Vieraiden viihtymiseen on panostettu tosissaan. Lapsiperheetkin on otettu huomioon, sillä rannan leikkipaikassa ovat hiekkalelut valmiina. Aivan uimalaiturin vieressä on grilliterassi, missä pitkä rivistö grillejä odottaa käyttäjiään.

Kahvilan vieressä alkaa Bjarne Erikssonin omin valtakunta, huoltoasema runsaine oheispalveluineen.

– Pari vuotta sitten huoltoasemaa laajennettiin ja nyt meillä on aseman yhteydessä pieni venetarvikeliike. Normaalien nesteiden ja öljyjen lisäksi valikoimiin kuuluu mitä erilaisimpia venevarusteita ja erityisesti moottoreiden varaosia. Vaikka Nötholm ei varsinainen telakka olekaan, tarjotaan täällä myös tarvittaessa pientä huolto- ja korjausapua, lupaa Eriksson.

Pyörällä viikinkikeskukseen

Varsinainen Rosalan matkailuvaltti on kirkonkylässä sijaitseva Rodeborgin viikinkikylä, Wilsonin yrittäjäpariskunnan ylpeys, johon joka kesä tuntuu valmistuvan jotakin uutta. Rodeborgiin pääsee kätevimmin Nötholmista vuokratulla polkupyörällä. Matkaa kertyy kevyen kuntoilun verran, vajaat kolme kilometriä.

Joka päivä 10-20 auki olevassa Viikinkikeskuksessa, puh. (02) 4667 227 (www.rosala-viking-centre.com) voi samaistua viikinkien muinaiseen elämään autenttisilla paikoilla, sillä kulkihan viikinkien kuulu idäntie ammoisina aikoina juuri Hiittisten ja Rosalan saariston halki. Rodeborgissa on useita viikinkirakennuksia asuintaloista aittoihin ja ne on pyritty rakentamaan mahdollisimman aitoon tyyliin. Alueelta löytyy myös pieni kahvila, jonka yhteydessä on matkamuistomyymälä ja viikinkiaiheinen näyttely.

Rosalan rannasta voi tehdä joka päivä venetaksimatkan Bengtskärin majakalle, jonka pieneen ja suojattomaan laituriin saattaa omalla veneellä olla hankalaa rantautua. Aikatauluja ja varaustilannetta voi kysellä Rodeborgista. Bengtskärin matkoja koskee säävaraus, sillä keskimäärin kahtena päivänä kuukaudessa kova tuuli estää maihinnousun saarelle.

Taksivene kulkee myös säännöllisesti Kasnäsiin, joten Rodeborgin ja Bengtskärin elämykset voi kokea myös jättämällä oma vene Kasnäsin suojaiseen satama-altaaseen.

4 kommenttia artikkeliin “Rosala, Nötholm”

 1. Martin sanoo:

  Hiljainen, suojattu satama. Täysi palvelu mutta kaikki on vähän nuhjuista. Vuokrattiin polkupyöriä ja poljettiin kylään jossa jotain pientä nähtävää. Kaiken kaikkiaan ihan OK.

 2. HanSte sanoo:

  Ei moitteen sijaa. Peruspalvelut kunnossa, kauppakin hyvin hoidettu.

 3. juicem sanoo:

  Vuokrasimme pyörät ja ajoimme Hiittisiin 9 km. Uskomattoman hieno puukirkko. Paikallisessa kaupassa lasagnea lounaaksi, Rosalan olutta ja uskomattoman ystävällinen palvelu. Kokeilkaa ja nauttikaa. Niin kauan kuin kukaan jaksaa pitää yllä tällaisia kulttuuriaarteita.
  Rosalan Diesel 20 centtiä halvempaa kuin Lauttasaaressa !!! Kannattaa tukea saaristoyrittäjää.

 4. Peter V sanoo:

  Vuokrapyörillä voi käydä Rousalin pienpanimolla ostoksilla tai Rousal Brygghusissa maistelemassa oluita muutaman kilometrin päässä. Viikinkikeskuksesta saa lounasta. Satamassa Grillikatos ja saunavuoroja voi varata kaupasta.

Kommentoi

X