Tilaa

Rosala, Nötholm

Tiedot

Koordinaatit:
59°51,8' P, 22°25,6' I
Satamanro:
579
Karttasarja:
B
Merikartta:
645
Vieraspaikkoja:
50
Syvyys:
3-8 m
Kiinnitys:
poiju, ankkuri, kylki
Yritys:
Rosalan vierasvenesatama TB-Marin
Yhteyshenkilö:
Bjarne Eriksson
Puhelin:
02 466 7240, 0400 829 184
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • jätehuolto
 • kaasu
 • kahvila
 • kauppa
 • leikkipaikka
 • pesutupa
 • polkupyöränvuokraus
 • polttoaine
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
<p style="text-align: center;"> <p> </p> <p> </p> <p> </p>

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vene-lehti 7/2019

Viikinkien jäljillä Hiittisten saaristossa

Hiittisten saaristo on yli 2 000 saaren ja luodon muovaama kiehtovan kaunis mosaiikki. Pääsaaret ovat Hiittinen ja Rosala, jotka toisistaan erottaa vain kapea salmi, Kyrksundet. Siitä Hedebyn itineraario käyttää nimeä Örsund.

Itineraario tulee sanasta itinerarium ja se tarkoittaa reittikuvausta. Löytöpaikkansa mukaan nimetty tanskalainen itineraario kuvaa tarkasti purjehdusväylän Tanskasta Ruotsin itärannikkoa pitkin Ahvenanmaalle ja sieltä edelleen Saaristomeren kautta Tallinnaan. Reitti tunnettiin viimeistään jo 1200-luvun alkupuolella.

Hiittisten pääsaaren eteläpuolella olevassa Östervikenissä on useita laitureita, mutta ainoa, johon voi rantautua, on Hiittisten kyläkaupan, eli Holmströms Lanthandelin laituri. Sitä lähestyttäessä on syytä varoa monia kiviä.

Ilmainen pysähdyspaikka

Huononkuntoisen laiturin käytettävyyttä rajoittaa mataluus, sillä veden syvyys on vain 1,5 m. Koska palveluita ei ole tarjolla – lukuun ottamatta kaupan ystävällisesti paikalle jättämiä kottikärryjä – ei satamamaksuakaan peritä. Puutteistaan huolimatta laituri on sovelias pysähdyspaikka moottoriveneille, kun haluaa ihastella kirkonkylän kauniita taloja, kukkivia puutarhoja ja liki täydellistä hiljaisuutta.

Tärkein nähtävyys on Hiittisten punaiseksi maalattu puinen kirkko. Kyrksundetin varrella oli kappeli jo 1200-luvulla. Nykyinen kirkko on sieltä siirretty 1600-luvun alkupuolella. Nimensä Andreaksen kirkko sai Kemiön kirkkoherralta Andreas Prytziltä.

Kirkko on Suomen toiseksi vanhin ristinmuotoon rakennettu kirkko. Helteisenä kesäpäivänä on hyvä lepuuttaa jalkojaan viileässä kirkossa ja katsella kirkon neljää komeaa kirkkolaivaa. Niistä vanhin on Leionstierna vuodelta 1779.

Hiittisten kirkko on myös yksi heinäkuussa pidettävien Kemiön musiikkijuhlien tunnelmallisista konserttipaikoista.

Kylän kokoontumiskeskus

Nälän kurniessa vatsassa havahduimme maallisempiin tunnelmiin ja suuntasimme kohti kauppaa vastapäätä olevan Backom Cafén terassia. Vuonna 1994 avattu kahvila-ravintola on kylän kokoontumiskeskus. Tarjolla on joka päivä kolme eri lounasvaihtoehtoa.

S/y Tingelingin miehistölle maistuivat erinomaisesti lasagne (9 €) ja porsaanfilepata (12€).

Iltapäiväunien jälkeen jatkoimme kohti Rosalan Nötholmenin vierassatamaa, jota Bjarne Eriksson on pitänyt jo 80-luvulta lähtien Säbbholmenin itäpuolisessa lahdessa. Sinne on kätevä poiketa Hiittisten ja Rosalan pohjoispuolitse kulkevalta niin sanotulta jäänmurtajareitiltä suuntaamalla Hällstenin loistolta etelään. Teboilin huoltoaseman takana olevalle vieraslaiturille pääsee Kalvholmenin itäpuolitse kulkevaa reittiä.

Suojainen satama

Nötholmenin satama on suojainen kaikilla tuulilla ja siksi sillä historiansa ikivanhana kalasatamana. Nötholmenin vierassataman tunnelma on pysynyt samana vuodesta toiseen. Vierasveneiden lisäksi satamassa hyörii runsaasti mökkiläisiä, jotka käyvät Erikssonin hyvin varustellussa elintarvikekaupassa ja polttoainetta ostamassa. Sataman ilmekin on säilynyt suurin piirtein samana, sillä isompia uudistuksia ei ole enää viime vuosina tehty. Nötholmen on kuitenkin edelleen hyvä ja intiimimpi vaihtoehto läheiselle Kasnäsin vierassatamalle.

Sataman hallitsevin elementti on pitkänomainen punainen puutalo, joka kätkee sisäänsä niin ravintolan, kaupan, satamatoimiston kuin kirpputorinkin. Ravintolassa on myytävänä laaja valikoima saaristolaistuotteita, kirjoja ja käsitöitä.

Korjauspalveluita tarjolla

Nötholmenissa saa apua myös erilaisiin veneisiin liittyvissä ongelmissa, sillä tarjolla on pienimuotoisia korjauspalveluita. Huoltoasemalla myydään myös venetarvikkeita. Lapsia varten on oma leikkipaikkansa leluineen ja aikuiset voivat grillailla suojaisassa katoksessa, jossa on grillejä vapaasti käytettävissä.

Satamasta kannattaa vuokrata polkupyörä, joilla pääsee helposti Hiittisten kirkolle ja Rosalan viikinkikylään, Rodeborgiin. Siellä on monia mahdollisimman aitoon viikinkityyliin rakennettuja taloja, kahvila, ravintola, sekä viikinkien kulttuuria esittelevä näyttely.

Kirjoittaja: Risto Nordell

 

Vene-lehti 5/2003

Nötholmin kaikille tuulille suojainen vierassatama on ikivanha kalasatama, joka sijaitsee Säbbholmin itäpuolisessa lahdessa, kallioisen saaristomaiseman sylissä. Satamaan poiketaan ns. jäänmurtajareitiltä Hällstenin loistolta etelään ja Teboilin huoltoaseman takana olevalle vieraslaiturille pääsee Kalvholmin itäpuolitse merkittyä pienvenereittiä.

Kun Bjarne Eriksson 80-luvun lopulla avasi Nötholmissa oman vierassatamansa, sai Rosalan perinteinen kyläsatama varteenotettavan haastajan. Tänään Nötholm päihittää kilpailijansa monipuolisilla palveluillaan ja perheyrityksen kodikkaalla ilmapiirillä.

Nötholmin satama on veneilijöiden ja alueen mökkiläisten vilkas kesäinen kohtauspaikka. Erikssonin perheyrityksen päämiehenä rannassa häärii aamusta iltaan Bjarne Eriksson.

– Meillä on tällä hetkellä tilaa jo puolelle sadalle veneelle ja kiinnittyä voi poijuun, ankkuriin tai kyljittäin. Laiturien edessä vettä riittää jopa kahdeksaan metriin saakka, joten tänne pääsee melkein kuinka isolla veneellä tahansa, kertoo Eriksson.

– Satamamaksu on 9 euroa, sähkö maksaa 2 euroa ja euron kolikolla voi suihkutella lämmintä vettä kuuden minuutin ajan. Meillä on mahdollisuus myös saunomiseen ja kello 10-22 välillä saunan voi tilata kokonaan omaan käyttöönsä, selvittää Bjarne Eriksson satamansa palveluita.

– Täällä vierailee vuosittain yli tuhat venettä ja osa kävijöistä on Rosalan luonnonkauneudesta niin innoissaan, että he tulevat tänne vielä uudelleen sesongin päätyttyä, sillä meillä on muutama vuokramökki käytössä ympäri vuoden.

Kirjoja ja saaristolaistuotteita

Aivan rannassa on vanhoja saaristolaisrakennuksia muistuttava kodikas punavalkoinen grillikahvila, puh. (02) 466 7240. Rakennuksen yhteydessä on myös kauppa, satamatoimisto, wc ja suihkut. Elintarvikkeiden ohella kaupassa on myytävänä runsas valikoima saaristolaistuotteita ja käsitöitä. Täältä voi tilata myös juomia Taalintehtaan Alkon valikoimista.

Sadeiltojen lukemistakin löytyy, sillä muutamalla kymmenellä sentillä kahvilassa voi ostaa Dragsfjärdin kunnankirjastosta poistettuja kirjoja. Poistokirjojen myynti on mainio idea, jonka soisi yleistyvän muuallakin!

Veneilijöille tarkoitetut saniteettitilat ovat erinomaisen siistejä, ja muutenkin koko Nötholmin ranta-alue kielii hyvästä hoidosta. Vieraiden viihtymiseen on panostettu tosissaan. Lapsiperheetkin on otettu huomioon, sillä rannan leikkipaikassa ovat hiekkalelut valmiina. Aivan uimalaiturin vieressä on grilliterassi, missä pitkä rivistö grillejä odottaa käyttäjiään.

Kahvilan vieressä alkaa Bjarne Erikssonin omin valtakunta, huoltoasema runsaine oheispalveluineen.

– Pari vuotta sitten huoltoasemaa laajennettiin ja nyt meillä on aseman yhteydessä pieni venetarvikeliike. Normaalien nesteiden ja öljyjen lisäksi valikoimiin kuuluu mitä erilaisimpia venevarusteita ja erityisesti moottoreiden varaosia. Vaikka Nötholm ei varsinainen telakka olekaan, tarjotaan täällä myös tarvittaessa pientä huolto- ja korjausapua, lupaa Eriksson.

Pyörällä viikinkikeskukseen

Varsinainen Rosalan matkailuvaltti on kirkonkylässä sijaitseva Rodeborgin viikinkikylä, Wilsonin yrittäjäpariskunnan ylpeys, johon joka kesä tuntuu valmistuvan jotakin uutta. Rodeborgiin pääsee kätevimmin Nötholmista vuokratulla polkupyörällä. Matkaa kertyy kevyen kuntoilun verran, vajaat kolme kilometriä.

Joka päivä 10-20 auki olevassa Viikinkikeskuksessa, puh. (02) 4667 227 (www.rosala-viking-centre.com) voi samaistua viikinkien muinaiseen elämään autenttisilla paikoilla, sillä kulkihan viikinkien kuulu idäntie ammoisina aikoina juuri Hiittisten ja Rosalan saariston halki. Rodeborgissa on useita viikinkirakennuksia asuintaloista aittoihin ja ne on pyritty rakentamaan mahdollisimman aitoon tyyliin. Alueelta löytyy myös pieni kahvila, jonka yhteydessä on matkamuistomyymälä ja viikinkiaiheinen näyttely.

Rosalan rannasta voi tehdä joka päivä venetaksimatkan Bengtskärin majakalle, jonka pieneen ja suojattomaan laituriin saattaa omalla veneellä olla hankalaa rantautua. Aikatauluja ja varaustilannetta voi kysellä Rodeborgista. Bengtskärin matkoja koskee säävaraus, sillä keskimäärin kahtena päivänä kuukaudessa kova tuuli estää maihinnousun saarelle.

Taksivene kulkee myös säännöllisesti Kasnäsiin, joten Rodeborgin ja Bengtskärin elämykset voi kokea myös jättämällä oma vene Kasnäsin suojaiseen satama-altaaseen.

4 kommenttia artikkeliin “Rosala, Nötholm”

 1. Martin sanoo:

  Hiljainen, suojattu satama. Täysi palvelu mutta kaikki on vähän nuhjuista. Vuokrattiin polkupyöriä ja poljettiin kylään jossa jotain pientä nähtävää. Kaiken kaikkiaan ihan OK.

 2. HanSte sanoo:

  Ei moitteen sijaa. Peruspalvelut kunnossa, kauppakin hyvin hoidettu.

 3. juicem sanoo:

  Vuokrasimme pyörät ja ajoimme Hiittisiin 9 km. Uskomattoman hieno puukirkko. Paikallisessa kaupassa lasagnea lounaaksi, Rosalan olutta ja uskomattoman ystävällinen palvelu. Kokeilkaa ja nauttikaa. Niin kauan kuin kukaan jaksaa pitää yllä tällaisia kulttuuriaarteita.
  Rosalan Diesel 20 centtiä halvempaa kuin Lauttasaaressa !!! Kannattaa tukea saaristoyrittäjää.

 4. Peter V sanoo:

  Vuokrapyörillä voi käydä Rousalin pienpanimolla ostoksilla tai Rousal Brygghusissa maistelemassa oluita muutaman kilometrin päässä. Viikinkikeskuksesta saa lounasta. Satamassa Grillikatos ja saunavuoroja voi varata kaupasta.

Kommentoi

X