Tilaa
Jutut

Veneilyvaatteiden historia: Merimiessäkki – Merenkyntäjän keikkakassi

22.01.2024

KirjoittajaMarkus Ånäs

Merimiessäkki on kuin antiteesi kaikelle, mitä tavaroiden kuljettamisessa on miesten puolella totuttu nykyisin näkemään. Siinä missä Luxbagin Jarmo Pouttu kertoo, että naisten muodin käsilaukut ovat suunniteltu näyttävä muotoilu edellä, miesten laukut ovat monesti enemmän insinöörimäisiä taidonnäytteitä useine taskuineen.

Merimiessäkissä taskuja ei ole. Vaikka pientavaran liikuttamisessa miesten laukut ovat lahviviidakkoja, merimiessäkki linkittyy kuivasäkkeihin ja erityisesti nykyisin muotiin tulleeseen ”keikkalakkuun”.

Armeijakontekstista valtavirraksi noussut keikkalaukku koostuu yleensä yhdestä valtavasta ruumasta, johon vetoketjun taakse survotaan iloiseksi sekasotkuksi kaikki mahdollinen lyhyellä työmatkalla Kongon viidakkoon.

Merimiessäkissä on sama idea: kun veneen keula suunnataan Montevideon satamaa kohti kulkevalle linjalle, ei ole syytä pakata hienosti. Aikaa ottaa kunnes Uruguayn rannikko La Platalla näkyy, ja jos joku asia on hukkunut säkin pohjalle, sen etsiminen käy vain vaihtelua tuovasta ajanvietteestä.

Suomessa asiat nimetään kerkeästi niiden käyttötarkoituksen mukaisesti: peacoat on kipparintakki, vegamössa kipparinlakki. Samalla lailla merimiessäkki tunnetaan kansainvälisesti englanninkielisellä nimellä duffel bag.

Sana juontuu belgialaiseen pikkukaupunkiin Duffeliin. Säkit valmistettiin Duffelin kuuluisasta 1600-lukulaisesta vientituotteesta, karkeasta villakankaasta, josta myös duffelitakki on saanut nimensä.

Historia on pitkä: Oxford English Dictionary -sanakirjan mukaan varhaisin viittaus duffeli-sanaan, joka viittaa erityisesti merimiessäkkiin, on vuodelta 1768.

Ilmeisesti jo alusta asti merillä käytetty malli oli se sama, jollaisena sen jokainen mielessään yhä näkee: sylinterimäinen säkki, nyörikiristys ja pitkä lenkkimäinen hihna, jolla säkkiä sai kätevästi kannettua selässä pystysuunnassa.

Muotoilu on pitänyt pintansa – moderniksi muuttunutta kangasta lukuunottamatta esimerkiksi kotimainen Makia on valmistanut muotopuhtaita versioita alkuperäisestä merimiessäkistä. Sen nykyisin myynnissä olevassa päivitetyssä versiossa on otettu jo enemmän näkemystä, mutta esimerkiksi suuri säilytystila suljetaan yhä myös Makialla nyörillä.

Merimiehet laivaan Liverpoolissa, Englannissa viktoriaaninen kaiverrus, 1840.

Tyyliesikuva

  • Merimiesten vuosisatoja käyttämä säkkimäinen suuri kassi nousi koko kansan suosioon monien muiden muodin hittituotteiden tapaan II maailmansodan jälkeen. Erityisesti liittoutuneilla oli käytössä myös maajoukoilla vastaava säkkilaukku.

Ne täyttivät ylijäämävarustekaupat 1950-luvun alussa. Beatnikit ja myöhemmin muut hipit ovat aina tykänneet siitä – toisaalta niin on myös se kaikkein suurin risuparta ja ihmiskunnan hyväntekijä, kotimainen oma Joulupukkimme!

Korvatunturilta kaikki maailman ihmiset lahjova Joulupukki kun kantaa reissuillaan köyryselässään ehtaa merimiessäkkiä: suuri pussi, joka suljetaan ylhäältä nyörillä, ja jonne mahtuu tänäkin jouluna muutama plotteri, fenderi, runsaasti springiköyttä ja punavalkoraitaiset bikinit – iloisessa sekasotkussa.

Lue myös nämä

X