Tilaa
Jutut

Veneily­vaatteiden historia: Kiiltolippa valistuneille – Vega-hattu

14.09.2023

Kirjoittajamarkus ånäs

Moni hankkii veneensä silkalla rahalla, mutta tyylitajua ei voi ostaa. Samalla lailla kuin veneajokortin voi voittaa arpajaisista, moni kuvittelee, että merenkulun taitojen symbolina toimivan kapteeninlakin voi ostaa pilailukaupasta.

Ei voi.

Tai voi, jos kipparin tyyli on sellainen, johon luontevasti sopii musta-valkoinen löysästä kankaasta tehty lippalakki ohuimmasta mahdollisesta kullanhohtoisesta metallista valmistetulla kokardilla.

Sen sijaan valistuneempi osa kansasta valitsee merihenkiseksi päähineekseen niin talven sisä- kuin kesän ulkoveneilykaudella mustan villakankaisen lakin kiiltävällä lipalla – Vega-hatun.

Oikeaoppisia Vega-hattuja valmistetaan ja käytetään lähinnä Skandinaviassa ja Suomessa.

Maailmalla vastaavia hattumalleja on useita, kuten newsie cap tai herraskaisempi ascot.

Niiden kaikkien historia ulottuu 1300-luvulle Pohjois-Englantiin, jolloin miesten litteä lipallinen hattu eli flat cap syntyi.

Suosion takasi kummallinen, vuonna 1571 määrätty protektionistinen laki, joka määräsi, että sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kaikkien yli kuusivuotiaiden miesten aatelistoa lukuun ottamatta oli käytettävä villalakkia tai maksettava pieni sakko.

Lailla kiihdytettiin onnistuneesti englantilaisen villan menekkiä. Samalla se teki hattumallista työväestön tunnuksen, mikä näkyy yhä: yksi hatun variaatioista tunnetaan hooligan-nimellä ja se liitetään voimakkaasti brittiläisen jalkapallon työläistaustaisiin kannattajiin.

Ranskassa käytettiin ”lippisbaskeria”, asquettea, jossa oli pikkuinen töpö lakkiosassa.

Skandinaavisen Vega-hatun juuret löytyvät Venäjältä. 1800-luvulla käytetyn mallin lippaosa on pidempi ja pyöreämpi ja se on valmistettu kiiltävästä, kovasta materiaalista.

Tausta on merellinen, eli totutun sotaisa. Hattumallia käytettiin aluksi vain Venäjän merivoimissa, kunnes tuli vuosi 1880 ja hattumalli sai nimensä.

Suomalainen tutkimusmatkailija Adolf Erik Nordenskiöld oli tehnyt pitkän purjehduksen, joka vei ensimmäisenä halki koko koillisväylän. Kun Nordenskiöld miehistöineen palasi parivuotiselta reissultaan Ruotsiin, vastaanotto oli sankareiden. Huomaamatta ei jäänyt, että koko miehistöllä oli päässään Venäjän laivastolta napattu lakkimalli.

Lakista tuli välittömästi muodikas. Muun muassa matkaa rahoittanut kuningas Oskar II länttäsi päähänsä vastaavan. Samalla lakkimalli sai nopeasti nykyisen nimensä Nordenskiöldin käyttämän laivan nimen mukaan: Vega-lakki oli syntynyt!

Vaahteramäen Eemeli on yksi Vega-hatun käyttäjistä.

Tyyliesikuva

Flat cap löytyy eri variaatioina monen päästä. Viime aikoina se on ollut esillä suositussa televisiosarjassa, kun Shelbyn perhe sonnustautuu newsie-malliin Peaky Blindersissa.

Aitoon Vega-lakkiin tukeutuva kulkija etenee puolestaan astetta enemmän pilke silmäkulmassaan, vaikka asennetta toki on senkin edestä. Kuuluisin Vega-kundi tulee nimittäin sekin populaarikulttuurista: Vaahteramäen Eemelin joukoissa on turvallista veistellä – on hyvä muistaa, että veneen kippari se kaarnalaivan kapteenikin on.

Lue myös nämä

X