Tilaa
Jutut

Veneilyvaatteiden historia: Cousteau-pipo – Sukeltajien väreissä

Punainen kireä neulepipo ja Jacques-Yves Cousteau yhdistetään mielikuvissa toisiinsa. Mutta miksi hän käytti sitä?

30.05.2022

KirjoittajaMarkus Ånäs

Kuvaajaistock, Wikimedia commons

Punainen pipo on yksi tunnistettavimmista merenkävijän vaatteista, jolle vetää vertoja lähinnä sini-valkoraitainen marinière-paita. Kyllä – samalla kyse on juuri siitä, nuorten kahviloissa töitään tekevien nuorten kaupunkilaisten käyttämästä cousteau-piposta.

Kuten monien muidenkin vaatekappaleiden kohdalla myös neulottu kireä pipo on ensimmäisenä otettu käyttöön sotilaallisin tavoittein. Se oli alun alkaen Englannin laivaston ensimmäisten sukeltajien vakiovaruste, mutta pian myös siviilipuolen sukeltajat pitivät päänsä lämpimänä valtavan haarniskansa sisällä vastaavalla pipolla.

Kuuluisin punaisen pipon mies oli William Walker, joka nousi maineeseen pelastettuaan suoperustukselle rakennetun Winchesterin katedraalin. Ainoa tapa pelastaa suolle perustettu katedraali uppoamiselta hautaansa oli poistaa alla oleva turvekerros ja täyttää tila betonilla. Peruskorjaus oli monimutkainen, koska kirkon alapuolella oleva useampimetrinen tila täyttyi samealla pohjavedellä. Walker kutsuttiin tehtävään. Vuosien 1906 ja 1911 välillä Walker vietti kuusi tuntia päivässä sysimustassa vedessä ja onnistui tukiryhmän avulla laskemaan 25 000 betonipussia, 115 000 betoniharkkoa ja 900 000 tiiltä, joilla kruunajaiskatedraali saatiin pysymään maan pinnalla. Nykyään katedraalissa on esillä Walkerin rintakuva, jossa Walker on pukeutuneena kuuluisaan pipoonsa.

Punaisen pipon kuuluisin edustaja oli sukeltaja William Walker.

Maailman meriä ryhmänsä kanssa dokumentoinut Jacques-Yves Cousteau halusi olla osa sukeltajien pitkää ja kunniakasta historiaa ja otti historian hämäristä ryhmänsä kanssa käyttöön ammattikunnan omat pipot.

Cousteau tuli tunnetuksi pitkistä dokumenttielokuvistaan, joista hän sai kaksi Oscar-palkintoa. Laajimmalle levisivät kuitenkin televisiosarjat, kuten Meren salaisuudet.

Cousteau oli myös ympäristöaktivisti, sillä hän otti kantaa merien tilaan. Kun maailman eri suurkaupungeissa ympäristökysymykset yhdistivät nuoria miehiä vasemmalta vihreiden kautta oikealle hipsteriaatteen alle, oli väistämätöntä, että punainen pipo tuli muodikkaaksi. Ja kun tähän yhdistää ideologisen ajatuksen liikkua ilmaiseksi ja saastuttamatta purjevoimalla, punainen pipo löysi tiensä myös vierassatamiin.

Lue myös nämä

X