Tilaa
Testit

Pikatestissä Ecoflow 220W Bifacial -aurinkopaneeli – sähköä molemmin puolin

Ecoflow'n kaksipuolinen aurinkopaneeli on tehokas, mutta näppäräksi sitä ei voi kutsua painonsa takia.

13.06.2023

Kirjoittajaja kuvat Tomi Peurakoski

Ecoflow’n kaksipuolinen aurinkopaneeli tarjoaa teknisten tietojen mukaan 220 watin nimellisen sähköntuoton, kun aurinko paistaa sen etupuolelle ja 155 watin nimellisen sähköntuoton heijastuvasta valosta sen takapinnan kautta. Kyse on siis kaksipuolisesta aurinkopaneelista, joka osaa käyttää hyväkseen myös esimerkiksi vedestä heijastuvaa valoa, kun paneelia pidetään vaikka veneen kannella.

Kuulostaa hienolta, ja testiemme mukaan todellisuus vastaa yllättävän hyvin ilmoitettuja teknisiä tietoja.

Ecoflow-paneelia testattiin heinäkuisessa kesäsäässä aidoissa olosuhteissa matkaveneen kannella ja katolla. Veneen katolla lappeellaan oleva muutaman vuoden ikäinen reilun sadan watin Sunbeam Nordic -paneeli tarjosi tehoa 51 wattia MPPT-säätimen tietojen mukaan. Kun samalle paikalle laitettiin Ecoflow-paneeli, nousi tehontuotto 161 wattiin. Kun Ecoflow suunnattiin osoittamaan suoraan aurinkoon, teho nousi 166–180 wattiin. Tässä luvussa on siis mukana myös takaa heijastuvasta valosta muodostuva teho.

Kun paneeli suunnattiin väärin päin, eli takapuoli kohti aurinkoa, tehontuotto oli 110–135 wattia.

Paneeli tuotti sähköä yllättävän hyvin, ja kaksipuolisuus näyttää toimivan hyvin. Käytännössä heijastuvan valon vaikutus jäänee kuitenkin melko pieneksi, sillä käyttökokemuksen perusteella aurinkoa kohti suunnatun paneelin alapuoli on aina varjossa, ja jos vene on laiturissa, ei heijastuvaa valoa vedestä tule takapuolelle kovinkaan paljoa.

Kaksipuolisuuden etu tulee esiin siinä vaiheessa, kun paneelia ei ole suunnattu tarkalleen aurinkoon, vaan vähän sinnepäin, eli aurinko pääsee porottamaan kummallekin puolelle. Ecoflow ei siis ole kovin nuuka siitä, että se pitäisi olla aina suunnattu tarkasti kohti aurinkoa, kuten monet muut paneelit. Paneeliin nähden loivasta kulmastakin paistava aurinko tuottaa sähköä mukavasti.

Sitten huonot puolet: paneeli on armottoman raskas käytettäväksi keinuvassa veneessä ja se on tehty karkaistusta lasista, joka tekee siitä hankalasti asennettavan. Noin kymmenen kilon paneeli on pakattu kuljetussalkkuun, jolla neljään osaan taitettua paneelia voi kuljettaa. Salkku toimii myös paneelin suuntaustukena.

Kantolaukku toimii myös suuntaustukena. Käyttö vaati opettelua, mutta tuki osoittautui varsin näppäräksi.

Salkun käyttö tukena oli aluksi hankalaa. Kokoontaittuva paneeli lerpahteli sinne tänne, ja tarkka suuntaus oli mahdotonta. Kun tuen käyttöä harjoitteli hieman, alkoi sen käyttö sujua ja salkun tarjoama tuki osoittautui lopulta ihan näppäräksi.

Suurimman miinuksen aiheuttaa paneelin valmistusmateriaali eli karkaistu lasi. Se tekee paneelista painavan ja herkän naarmuille. Siirtely veneen kannella vaatii koko paneelin nostamista, eikä sitä voi raahata kantta pitkin naarmu-uhan takia.

Koska paneeli on lasia, ei sitä voi raahata pitkin veneen kantta. Sähköä paneeli tuottaa kuitenkin kiitettävästi.

Lisäksi siirtelystä tulee hankalaa, kun pelkää koko ajan kolauttelevansa paneelin johonkin ja särkevänsä sen. Avattuna paneelin koko on 82 x 183 senttiä, joten kokonsa ja painonsa puolesta liikuttelu pienessä veneessä on vaikeaa. Laiturilla käyttö on helpompaa.

Loppujen lopuksi Ecoflow-paneeli on erittäin tehokas paneeli, joka tarjoaa sähköä kuten lupaa. Liikuttelu on hankalaa, joten paneeli sopii hyvin sellaisiin paikkoihin, jossa sitä ei tarvitse koko ajan siirrellä, esimerkiksi kesämökin pihalle tai asuntoauton kupeeseen. Luonteva käyttö veneessä vaatii paljon tilaa, johon tavallinen alle kymmenmetrinen matkavene harvemmin tarjoaa mahdollisuuksia. Käyttö lappeellaan esimerkiksi veneen katolla kyllä sujuu hyvin, mutta paneelin kaksipuolisuuden idea katoaa silloin täysin.

Ecoflow-paneeli on kookas ja painava. Sen liikuttelu kiikkerässä veneessä on hankalaa.

Ecoflow 220w Bifacial

Hinta 499 €

Lisätiedot eu.ecoflow.com

 

Lue myös nämä

X