Tilaa
Jutut

Museovirasto on myöntänyt Tapio Lehtisen Swan 55 Galianalle avustusta tiikkikannen kunnostamiseen

03.05.2022

Kirjoittajapasi nuutinen satu björn

Kuvaajapasi nuutinen

Tapio Lehtinen on nyt käytännössä täysipäiväinen avomeripurjehtija. Vetäydyttyään päivätöistä hän on omistanut tarmonsa kahteen hankkeeseen. Ensin on vuorossa uusi yritys soolopurjehduksessa, samalla veneellä ja samassa kisassa kuin vuonna 2018.

Gaia 36 Asteria on nyt parempi kuin viimeksi. Yksityiskohtia, myös surullisenkuuluisaa pohjamaalausta, on korjattu saatujen oppien mukaan ja väljällä aikataululla.

Swan 55 Galiana on käynyt talven aikana läpi laajempaa remonttia. Sillä on vielä yksi telakkakausi aikaa tekniseen viimeistelyyn, mutta tärkeimmän osuuden loppuhionta alkaa jo tänä kesänä.

Museovirasto on jakanut avustusta liikenteen kulttuuriperintöön vuodesta 1994

Avustusta myönnetään kulkuvälineen tai sen osan konservointiin, restaurointiin tai rekonstruointiin. Hakemusten laadullisessa arvionnissa kiinnitetään huomiota kohteen historialliseen merkitykseen sekä hankkeen laatuun ja vaikuttavuuteen kohteen säilymiselle käytössä.

Lehtinen osallistuu Galianalla kansainväliseen Ocean Globe Race -maailmanympäripurjehduskilpailuun vuonna 2023. Museovirasto on myöntänyt avustusta Galianan tiikkikannen kunnostamiseen.  ”Nautorin tehtailla Pietarsaaressa 1970 vesille laskettu sarjavalmisteinen valtamerikelpoinen purjevene, jonka historia on dokumentoitu kattavasti. Kunnostushanke on erittäin hyvin suunniteltu, ja hanke työllistää useita työalan ammattilaisia”.

”Vene on osallistunut ja tulee osallistumaan näkyvästi purjehdustapahtumiin. Tietoa veneestä on avoimesti saatavilla, purjehdustoiminta on avointa ja tasa-arvoista. Kohteen hoitoon ja käyttöön liittyy aktiivista koulutusta ja tietoa tallennetaan ammattitaitoisesti. Veneen hoito ja käyttö tarjoavat mahdollisuuden vapaaehtoistoimintaan. Kohteen käyttö ylläpitää ja kehittää kestävää kulttuurimatkailua”.

”Veneen huomattavin arvo ja merkitys on sen asianmukainen käyttö ja hoito. Vene osallistuu vuonna 2023 järjestettävään Ocean Globe Race maailmanympäripurjehduskilpailuun 12-hengen nuorisomiehistöllä. Kyseessä on ns. retrokilpailu, joka edellyttää osallistuvien veneiden olevan rakennettu ennen vuotta 1973. Purjehdushankkeella on useita julkisuuteen ja nuorisotyöhön liittyviä positiivisia vaikutuksia”.

Museovirasto myönsi kannen kunnostukseen 20 000 euroa.

Tuki on merkittävä apu Galianan kunnostamisessa

”Vaikka Nautor teki amerikkalaisen suunnittelutoimisto Sparkman & Stephensin valvonnassa 1960- ja 1970-luvun Swanit vahvoiksi kuin panssarivaunut, yli 50-vuotias vene vaatii kuitenin perusteellisen kunnostuksen, jotta voimme lähteä sillä turvallisesti vaativiin olosuhteisiin. Museoviraston antama tuki on merkittävä apu ja auttaa meitä pitämään klassikko-Swanimme avonsa mukaisessa kunnossa”, Tapio Lehtinen kertoo.

Swan 55 Galiana on esitelty Vene-lehdessä 7/2020.

Tapio Lehtinen Sailing

Ocean Globe Race 2023

Lue myös nämä

X