Tilaa
Jutut

Esittelyssä Euroopan parhaat purjeveneet 2022 – kilpailun voittajat

12 johtavan veneilylehden yhteisissä testeissä löydettiin jälleen vuoden parhaat purret viiteen kategoriaan sekä jaettiin pari ylimääräistä kunniamainintaa.

11.02.2022

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaAndreas Lindlahr

Pandemian suvantovaiheessa syys-lokakuussa saatiin EYOTY-juryn perinteiset testiviikot toteutettua käytännössä normaaleissa oloissa Ranskan La Rochellessa ja Espanjan Port Ginestassa. Erikoista oli vain se, että ehdokkaita oli tällä kertaa ennätysmäärä, peräti 19 purtta viidessä kategoriassa.

Niinpä koepurjehduksia, mittauksia ja muistiinpanojen tehtiin aamusta iltaan. Varsinaiset valintakeskustelut raati suoritti etäkokouksina. Niitä tarvittiinkin useita, ennen kuin voittajat tasapäisestä joukosta saatiin seulottua esiin.

Sitten koronatilanne lähti jälleen huononemaan. Jury päätti peruuttaa perinteisen gaalaillan Düsseldorfin BOOT22-näyttelyn yhteydestä. Tulokset julkistettiin 21. tammikuuta, toisen kerran peräkkäin internetin kautta.

 

Erikoismaininta: kestävä kehitys

Purjehdus itsessään on sangen ympäristöystävällistä, mutta harrastuksen hiilijalanjälkeä kasvattaa veneiden ja varusteiden valmistus. Siihen ala puuttuu kasvavalla tarmolla.

Purjevalmistajista etujoukossa on Elvström. Tehtaiden sähkö tuotetaan kokonaan tuulivoimalla ja materiaalien kierrätyksestä huolehditaan sekä vanhojen purjeiden että uusien kohdalla. Viimeisen edistysaskel ovat eXRP-sarjan purjeet, joissa sekä kuidut että taffeta tehdään kokonaan kierrätysmuoveista.

Windelo on uusi veistämö, jonka syntyajatuksena on ollut venevalmistuksen kehittäminen ekologisemmaksi. Tehdas käyttää tuuli- ja bioenergiaa, veneiden rakenteissa on kierrätysmuovia ja basalttikuituja ja sisustus tehdään sertifioidusta puutavarasta. Kokonaisuutena ympäristökuorman lasketaan vähentyneen jopa 50% tavanomaisesta saman kokoisen veneen valmistuksesta.

Family Cruiser/Perhepurret

Hanse 460

Saksalaisveistämö on noussut maailman suurimpien joukkoon pursilla, jotka ovat olleet varsin konservatiivisia linjoiltaan, ominaisuuksiltaan ja hinnoiltaan. Siksi askel uuteen vaikuttaa ensisilmäyksellä korostetun rohkealta.

Hanse 460 näyttää radikaalin modernilta negatiivisine keuloineen ja koko rungon pituisine laitataitteineen. Uuden runkomuodon edut tuntuvat sekä sisätilojen avaruutena että jouhevana kulkuna kaikilla tuulensuunnilla. Silti vanhat hyveet on säilytetty, Hanse 460 on veistämölle tyypillisen tasapainoinen ja helposti hallittava sekä hinnaltaan hyvin kilpailukykyinen.

Performance Cruiser/Urheilulliset purret

JPK 39 FC

Odotus plaanavasta rungosta alkaa ulottua varsinaisten kilpapursien lisäksi jo urheilullisesti painottuviin matkapursiinkin. JPK 39 FC täyttää lupauksen avotuulilla ja antaa lisäksi erinomaista suorituskykyä, hallittavuutta ja trimmattavuutta kaikilla muillakin tuulensuunnilla.

JPK 39 FC on ilman muuta aktiivisen purjehtijan vene. Samalla se on kiitettävän tasapainoisesti hallittava kaikissa oloissa. Siksi pursi kuuluu kärkiehdokkaisiin silloin, kun haetaan pitkille ja vauhdikkaille ylityksille venettä, jota pienikin miehistö jaksaa käsitellä turvallisesti.

Special Yachts/Erikoispurret

Saffier SE 33 Life

Vilpittömän riemukkaan purjehduskokemuksen tarjoaminen on päiväpurren tärkein tehtävä, jossa uusin Saffier onnistuu liehuvin lipuin. Sähäkkä kiihtyvyys ja herkkä purjehdustuntuma saavat hymyilemään kevyessä kelissä, huima suorituskyky saa nauramaan ääneen tuulen noustessa ja käsiteltävyys herättää luottamusta kaikissa oloissa.

Pykälän verran päiväpursia monipuolisemmaksi SE 33 Life nousee sisustuksellaan. Perusversio on edelleen lähinnä tyylikäs lounge siestan viettoon, mutta lisävarustelu tuo retkeilytason asuttavuutta, jolloin hauskanpitoa voi jatkaa pidempäänkin.

Luxury Cruiser/Luksuspurret

Hallberg-Rassy 50

Jopa veistämön kiistämättä ansiokkaisiin perinteisiin verrattuna uusi Hallberg-Rassy on purjehdusominaisuuksiltaan poikkeuksellisen onnistunut vene. Suorituskyky ja balanssi ovat kiitettäviä, veneen liikkeet arvokkaan rauhallisia ja käsittelyn ergonomia nostettu todella korkealle tasolle.

Kun sisustuksen toimivuus on ensiluokkaista eikä laatutaso horju tippaakaan veistämön tasosta, voi hyvin todeta Hallberg-Rassyn luoneen uuden klassikon aiempien kaltaistensa joukkoon.

Hallberg-Rassy 50 on esitelty Vene-lehdessä 11/2021

Bluewater Cruiser/Valtameripurret

Outremer 55

Vakuuttavan asiantunteva esitys siitä, kuinka suunnitellaan ja toteutetaan iso katamaraani ennen kaikkea pitkää asumista edellyttäviin kaukopurjehduksiin. Tiloja sisällä ja pääkannella on sekä yhdessä oleskeluun että yksityisiin hetkiin riippumatta ulkona vallitsevasta säästä. Liikkuminen kautta veneen on helppoa, johdonmukaista ja turvallista. Asumistoimet ja purjehdusmanööverit eivät haittaa toisiaan käytännössä lainkaan. Kapeahkojen runkojen muotoilu ja kunnioitettava purjeala suhteessa maltillisena pidettyyn kokonaispainoon takaavat sen, että matka taittuu rivakkaan tahtiin.

Erikoismaininta: monipuolisuus

Tricat 6.90

Parasta vastinetta purjehduksesta nautiskelijan rahoille. Uuden Tricatin, uuden trailerin ja vielä uuden henkilöautonkin kokonaissumma jää alle tavallisen perhepurren hinnan, mutta purjehdusalueeksi avautuvat kaikki Euroopan vesistöt.

Asuminen on toki telttailutasoa, mutta purjehduksen hauskuus ja vauhdin hurma korvaavat sen täysin: Onhan se nyt vaan älyttömän kivaa porhaltaa ohi 20-30 jalkaa suuremmista veneistä!

 

Lue myös nämä

X