Tilaa
Testit

Esittely: Hallberg-Rassy 50 – Horisontista haaveilevalle

Hallberg-Rassy 50 on unelmavene vähintään kahdella tavalla. Sen omistaminen olisi monelle toiveiden täyttymys, ja sillä voisi tehdä kerran-elämässä -matkapurjehduksesta täyttä totta.

15.11.2021

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajaandreas lindlahr

Vesillä vastaan tulessa Hallberg-Rassy 50 on selvästi sukunäköinen. Tuulilasi suojaa keskiavotilaa, jonka reilut laidat yhdistävät etu- ja takaruffit yhtenäiseksi kansirakenteeksi. Ilme on jyhkeä massiivisuuteen asti, vaikka varalaidan korkeutta lieventää tuttu, leveä siniraita törmäyslistoineen. Täyteläinen perä kuuluu merkin perinteisiin, samoin lievä, mutta selkeästi havaittava ketka partaassa. Se tasapainottaa modernisti pystyä ja integroidulla puomilla varustettua keulaa.

Avotila on tutun suojainen, mutta niin paljon pidempi ja leveämpi vanhaa, että kahdesta ratista huolimatta liikkuminen on väljempää.

Pursi henkii hillittyä arvokkuutta parhaaseen HR-tyyliin. Mutta mitä lähemmin siihen tutustuu, sitä selkeämmin käy ilmi, kuinka syvällisesti veistämö on onnistunut mallistoaan uudistamaan. Hallberg-Rassy 50 on salavihkaisesti radikaalin moderni matkapursi.

Salongin styyrpuurin laidalla päälaipioon nojautuen on L-sohva ja 5–6 hengelle katettava ruokapöytä. Sen viereen saa kahdenistuttavan penkin, selkänojalla tai ilman. Paapuurin laidalla tässä veneessä oli kahden muhkean nojatuolin ja tyylikkään baarikaapin yhdistelmä. Ratkaisu on veistämön mukaan suurissa malleissa suositumpi kuin tavanomainen suora sohva. Joka tapauksessa sohvien alla ja takana laitoja vasten on matkaveneelle tyypillisesti hyvin hyödynnettyjä varastoja. Tankit on upotettu syvään pilssiin turkin alle.

Hallberg-Rassy ei taaskaan petä odotuksia korkeasta viimeistelyn tasosta. Juuri tämän takia purret säilyttävät arvonsa hyvin.

Lue myös: Hallberg-Rassy -veistämön perustaja Christoph Rassy on kuollut.

Historia

Hallberg-Rassyn veistämö on toiminut vuodesta 1972 nykyisellä nimellä ja paikalla Ellösin kylässä, Orustin saarella Ruotsin länsirannikolla. Silloin yhdistyivät aiemmin erillisinä toimineet Harry Hallbergin ja Christoph Rassyn veistämöt. Perheyritystä vetää nykyisin jälkimmäisen poika Magnus Rassy.

Tuotantolaitoksia on kaksi, rungot valmistava tehdas mantereen puolella ja veneet kokoava, sisustava ja viimeistelevä alkuperäinen veistämö.
Alusta asti veneisiin on suhtauduttu vahvan merkkiuskollisesti. Useilla vanhoilla Hallberg-Rassyillä on Ruotsissa ja muuallakin omia yhdistyksiä. Hieno ele veistämöltä on, että se on koonnut kaikkien 34 vanhan mallin perustiedot ja lyhyet historiikit omalle nettisivulleen.

Lue esittely kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 11/2021.


Hallberg-Rassy 50

Hinta alk. 1 619 200 €

Runkopituus 15,23 m, vesilinja 14,80 m, leveys 5,02 m, syväys 2,35 m, uppoama 21 000 kg, kölipaino 7 150 kg, purjeala luovilla 131,5 m², CE-luokka A.
Suunnittelu German Frers Design, valmistaja Hallberg-Rassy, Ruotsi, valmistusmaa Ruotsi
Vakiovarusteet: mm. 12kW/230V generaattori, sisäänkääntyvä keulapotkuri, luovipurjeet offshore-laatua, sähköisesti rullattavat isopurje ja -genua, sähköiset nostin- ja jalusvinssit, sähköinen ankkurivinssi, ankkuri 70 m kettingillä, maavirtajärjestelmä, lämmitys, jääkaappi ja pakastin, sähköinen uuniliesi, tiikki kansilla ja avotilassa.
Lisävarusteet: mm. Salongin nojatuolit (9 684 €), ilmastointi (26 823 €), kassakaappi (467 €), Raymarine Axiom Pro 12 pedestaaleihin (11 943 €), hydraulinen kikitanko ja peräharuksen kiristys (14 299 €), hydraulinen nostinten kiristys (5 286 €), sähköiset wc:t 2 kpl (2 190 €), vedentekolaitteisto (29 043 €), 50’’ TV salonkiin (5 903 €), Gori-potkuri (7 786 €).
Maahantuonti Helmarin Oy, Turku, puh: 02 258 1600

Lue myös nämä

X