Tilaa
Jutut

Alvar Aallon uniikki vene esillä Jyväskylän satamassa

Alvar Aallon syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 125 vuotta. Aallon suunnittelema puuvene on nähtävillä Jyväskylän satamassa.

19.05.2023

KirjoittajaSatu Björn

Kuvaajamaija holma

Aallon uniikki vene on saanut paraatipaikan veden äärellä viime vuosina vauhdilla uudistuneessa Jyväskylän satamassa. Alvar Aallon 1950-luvulla itselleen suunnitteleman moottoriveneen yhteyteen tulee Alvar Aalto -museon toteuttama pienoisnäyttely.

Alvar Aalto suunnitteli 1950-luvulla itselleen veneen kulkuneuvoksi Säynätsalossa sijaitsevalle kesähuvilalleen, Muuratsalon koetalolle. Puurakenteinen vene on 10 metriä pitkä ja leveyttä sillä on 2,5 metriä. Nimekseen vene sai Nemo propheta in patria (Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan).

Veneen rakensi Säynätsalossa 1954-55 paikallinen veneenveistäjä Lauri Kosola ja kirvesmies Väinö Jokinen Aallon suunnitelmien mukaan.

Vene kuuluu Alvar Aalto -säätiön muotoilukokoelmaan ja se on kunnostettu restauroimalla ulkopintoja ja kiinteää kalustusta sekä konservoimalla alkuperäisosia.

Nyt veneelle on valmistunut pysyvä venesuoja uudistuneeseen Jyväskylän satamaan, saunaravintola Viilun viereen.

Uutena maksuttomana Aalto-ulkoilmakohteena veneestä odotetaan matkailullisesti suosittua pientä lisää Jyväskylän Aalto-kohteiden runsaslukuisessa joukossa.

Kuokkalan sillan juuressa sijaitsevaa Satamankärjen viimeistely jatkuu vielä tulevinakin vuosina ja uusi satama on kokonaisuudessaan valmis kesäksi 2025.

Jyväskylän satamat

Vene-lehdessä 2/1985 kerrottiin Aallon veneestä mm. seuraavaa: ”Veneen alkuperäiset piirustukset teki merenkulkuhallitus. Nämä piirustukset olivatkin aivan kunnolliset, mutta kun Alvar Aalto tapansa mukaan halusi rakentaa ainutlaatuista työtä ja peukaloi piirustuksiin omat muutoksensa, ei kaikki enää toiminutkaan suunnitelmien mukaan.

Alvar Aalto oli tarkka mies rakentamisvaiheen aikana. Uusia piirustuksia syntyi veneelle koko ajan lisää ja lopulta rouva Elissa Aalto olikin sanonut eräälle rakentajista, Että Alvarin tekemällä piirustusmäärällä olisi rakentanut ainakin kymmenen 7-8 kerroksista kerrostaloa. Pelkästään kajuutan kattoa varten tehtiin kuusi erilaista mallia.”

 

Lue myös nämä

X