Tilaa

Valamo (Laatokka)

Tiedot

Koordinaatit:
61°23,07' P, 30°56,4' I
Merikartta:
22020, Ladozhskoye Ozero, 1:250,000
Kiinnitys:
ankkuri

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lahdelle voi ankkuroida ja yöksi voi kiinnittyä matkustaja-alusten laituriin, josta kuitenkin pitää aamulla varhain lähteä  pois, kun trafiikki alkaa.

Arkistosta:

Venäjän sydänmaille

Lähdemme seitsemältä matkaan. Reitti on helppo: ulos Syväriltä ja kahdeksan tuntia luoteeseen. Kaakkoistuulessa matka taittuu hienosti, kunnes puolilta päivin tuuli kääntyy etelään ja Azura alkaa rullata. Päivä kuluu flybridgellä.

Päädymme maalaukselliseen poukamaan, jolla on laiturissa neljä risteilyalusta, joiden poistumista kantosiipialus odottaa. Boris saa radiolla tiedon meille sopivasta paikasta, jolle luvataan syvyyttä kolmisen metriä. Laiturin lähellä luku pienenee pysähtyen 30 senttiin. Täällä järven pohja on kalliota, joten päädyn ankkurointiin. Se ei tahdo onnistua ja Boris ehdottaa, että kiinnitämme aluksen rannan puihin. Sanon, että ratkaisu voi toimia purjeveneellä, mutta ei 60-tonnisella Azuralla. Lopulta ankkuri löytää pohjasta kolon.

Boris tarjoutuu jäämään veneelle ja viemään meidät jollalla rantaan taksille, jotta pääsemme tutustumaan luostariin. Punaiset talot valkoisine oven- ja ikkunanpielineen näyttävät ruotsalaisilta tai suomalaisilta. Sitten meille selviää, että ei ihme — Laatokka ja Valamo ovat aiemmin kuuluneet ensin Ruotsille ja sitten Suomelle.

Seitsemän kilometrin matka luostariin maksaa pikkubussilla 100 ruplaa (1,30 €) hengeltä, joka on suolainen hinta Petroskoin taksoihin verrattuna. Siellä sama matka maksoi saman autolta. Kuski panee parastaan ja kiidättää meidät maiseman halki kuin olisimme rallin erikoiskokeella. Kuljettajan matkustamosta erottavassa seinässä on juliste Neitsyt Mariasta ja ohjaamossa lukuisia pieniä madonnankuvia. Tekevät tehtävänsä, sillä pääsemme onnellisesti kukkulalle.

Luostarin vitivalkoiset tornit näkyvät kauas. Kirkko on vaikuttava sekä kooltaan että ulkonäöltään. Emme voi kuin ihmetellä, mistä tulee kaikki se raha, joilla kirkkoja ja luostareita ylläpidetään.

Valamossakin kaikuu kirkkolaulu; täällä taitoaan esittelee viiden miehen ryhmä. Kaupasta löytyy heidän cd:nsä.

Kun risteilyalukset häipyvät, laskeutuu lahdelle täydellinen hiljaisuus.

Nostamme jollan kannelle ja muutaman yrityksen jälkeen onnistumme saamaan ankkurin ylös. Siirrymme laituriin yöksi.

Thomas Kittel
VENE 12/2018

Kommentoi

X