Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Utklippan (Blekinge)

Tiedot

Koordinaatit:
55°57,3’ P, 15°42,3’ I
Merikartta:
714, 741
Satamamaksu:
230 Skr (2018, 30–40')
Puhelin:
+46 704 580 664
  • Palvelut

  • jätehuolto
  • ravintola
  • sauna
  • sähkö
  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Kalmarista Ærøn kautta Kööpenhaminaan 1: Kalmarista Tanskaa tutkimaan

Aamuinen kryssimme kulkee hyvin. Tuulta on 8–10 m/s. On selkeää ja muutenkin ihanteellinen purjehdussää.
Koska kohteemme on Kööpenhamina, meidän pitäisi tietenkin jatkaa myös tänään niin kauan kuin jaksamme, mutta Utklippania ei yksinkertaisesti voi ohittaa. Teemme siis vain reilun 12 meripeninkulman päivän.

Utklippanin punainen majakka näkyy koko matkan ajan edessämme. Toisin oli, kun viimeksi lähestyimme saarta. Tulimme Christiansøstä, ja ukkosmyräkkä yllätti ennen perille pääsyä. Satoi rankasti, taivas oli musta, aallot olivat isoja ja tuulta riitti enemmän kuin tarpeeksi. Silloin haistoimme maan ennen kuin näimme saaren. Ilman plotteria ja paikan hyvää tuntemusta emme olisi uskaltaneet rantautua.

Utklippan on jännittävä labyrintti, joka räjäytettiin kallioon hätäsatamaksi kalastajille 1930- ja 1940-luvulla. Se koostuu itse asiassa kahdesta matalasta saaresta: satama-allas on Norraskärin puolella ja majakka taas Södraskärissä. Saarten välissä on aallonmurtajat sekä lännen että idän puolella. Molemmista suunnista on ajoaukot, jotta sisään voi tulla vastatuuleen eikä tarvitse vyöryä hallitsemattomasti aaltojen mukana myötätuuleen. Myös satama-altaaseen on kaksi aukkoa.

Utklippan on Ruotsin koillisin saari. Jo 1700-luvulla keskusteltiin tarpeesta saada saareen majakka, mutta tuolloin ei haluttu merkitä väylää kohti reilun 10 meripeninkulman päässä sijaitsevaa Karlskronaa, koska se oli laivaston tärkeä sotasatama. Valo saareen kuitenkin tuli. Nykyinen majakka on vuodelta 1870. Sen suunnitteli myöhemmin Ruotsin Akatemiaan valittu arkkitehti ja taitelija A.T. Gellerstedt, joka kirjoitti majakalle myös runon.

Ihmeellinen paikka

Otamme satama-altaan laidalta yhden purjehtijoille tarkoitetun soutuveneen ja siirrymme Södraskärin majakkasaareen. Kahvila ei valitettavasti ole tänään auki. Saunankin täällä saisi tilauksesta. Tänään saarella hyörivät ihmiset taitavat kuitenkin kaikki olla lintuharrastaja.

Lintuja on valtavat määrät etenkin muuttoaikoina. Utklippanissa on myös harvinaisia sammakoita, ja hylkeitä köllöttelee omilla kivillään vedenrajassa.

Vaikka eletään heinäkuun alkua, satama-altaasta täyttyvät vain reunat. Joku vene saa kylkeensä vielä toisen. Moni muukin saapuu meidän tapaamme varhain ja viettää koko päivän ainutlaatuisessa paikassa kesäpäivästä nauttien.

Anne ja Steffi Sjöholm
VENE 10/2018

Kommentoi

X