Tilaa

Storön

Tiedot

Koordinaatit:
59°57,5' P, 23°04,6' I
Merikartta:
B639, B640
  • Palvelut

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 6/2011:

Storö ja Tegelsår ovat luonnonystäville hyviä kohteita. Saarten välinen kannas on matala ja hiekkapohjainen. Länsipuolisen lahden pohjukasta johtaa matala kanava Riilahden taistelun muistomerkin lähistölle. Kanootille huisin hieno reitti.

Kiinnitysmahdollisuuksia Storön ja Tegelsårin välisessä lahdessa ja Storön länsipuolisen lahden eteläpäässä.

Riilahden kartanosta voi tiedustella mm. tutustumista englantilaiseen puutarhaan tai ratsastusretkeä soittamalla Arja Aminofille, p. 0400 826 949. Samalla voi kysyä kiinnittymislupaa kartanon laituriin.

”Storönin länsipuolella on pitkä, kartasta katsoen kiinnostava lahti. Päädymme Storön ja siitä pohjoiseen sijaitsevan Tagelsårin väliin. Veden syvyys ei ole tiedossa, joten kiinnitymme ulkonevaan kallioon lahden suulle Storönin puolelle.

Jatkamme kumiveneellä lahden pohjukkaan. Siellä kirkkaan ja matalan veden läpi kimmeltää hieno hiekka, johon jalat uppoavat hitaasti. Idänpuoleista rantaa varjostavat suuret rantalepät.

Astelemme saarten väliselle matalalle kannakselle, suurten lehtipuiden alle syömään vadelmia. Aluskasvillisuus on korkeaa ja polkujen varsilla kasvaa runsaasti sieniä. Keskellä kannasta huomaan metsäautotien.

Pian käännyn kohti saaren korkean kallion lakea. Huipulla kasvaa kippuraisia mäntyjä, jotka peittävät osan hienosta näköalasta. Kuiva jäkälä rapsahtelee jalan alla ja ympärillä pörrää hyönteisiä.

Aamulla lähdemme kumiveneretkelle tutkimaan Storön länsipuolista lahtea. Toisella rannalla on Riilahden kartano, joka on perustettu 1400-luvulla. Se on kuulunut Aminoff-suvulle vuodesta 1725, ja päärakennus on vuodelta 1806. Kartanon niityillä laiduntaa luomunautoja, siellä pidetään ratsastusleirejä ja tutustumisesta englantilaiseen puutarhaankin voi sopia. Samalla voi kysyä, voiko veneen jättää pylväiden kannatteleman huvimajan lähellä olevaan kartanon laituriin, jossa on isännän mukaan purjevenesyvyys. Lisätietoja kartanosta on osoitteessa www.rilax.fi

Syvemmällä lahdella on persoonallinen, raidallinen uimamaja. Sen jälkeen oikealla avautuvat kartanon laidunmaat. Storön puolelta löytyy todella hieno kallio, jossa on syvä ranta ja sopivia kiinnityspuita.

Minua kiinnostaa vielä tutkia lahden pohjukkaa: kartasta näyttää, että sieltä saattaisi päästä läpi.

Lahden pohjukka on kaislikon peittämä. Usko alkaa loppua, ennen kuin löydän aukon. Päädyn kapealle, noin metrin syvyiselle ja muutaman metrin levyiselle kanavalle, jonka ylle puut levittävät oksansa. Perheen lapsille tämä olisi kerrassaan upea seikkailukohde, kanoottimatkailija nauttisi tästä suuresti ja kartanon verkkosivuista päätellen tänne voi tulla kahlaamaan hevosilla.”

 

 

Kommentoi

X