Tilaa

Raikuunkanava

Tiedot

Koordinaatit:
62°02,69' P, 29°27,80' I
  • Palvelut

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 3/08:

Puruvedestä on vesiyhteys pohjoisempaan Oriveteen noin 1,3 kilometrin mittaista Raikuun kanavareittiä myöten Puruveden pohjoisimmasta osasta, Ruosteselän pohjoispäästä Lintusalmesta.

Reitti on matala sekä alikuluiltaan että syvyydeltään. Pienellä veneellä se on kuitenkin kuljettavissa, merkitsemätön kanavareitti on ohjeelliselta syvyydeltään puoli metriä ja alikulkukorkeudet ovat reilun metrin luokkaa.

Käytännössä kuitenkin enemmän, joten ainakin pulpettiveneellä kanava on vielä ajettavissa.

Kanavareitti on alunperin kaivettu paikallisin voimin 1750-luvulla. Väylä perattiin valtion toimesta 1800-luvun puolivälissä, mutta laivareittiä siihen ei koskaan saatu aikaiseksi, sitä käytettiin vain uittoihin ja pienten veneiden yhteysreittinä.

Kanavalla on historiallista nähtävää

Venäläiset linnoittivat sen itäreunan jo ensimmäisen maailmansodan aikana.

Toisessa maailmansodassa kanavan seutu linnoitettiin vankasti osana Salpa-linjaa. Sinne rakennettiin taisteluhautoja, betonibunkkereita ja panssariesteitä, jotka ovat yhä nähtävissä kanavan varrella.

Kanavan parantaminen suuremmille veneille kulkukelpoiseksi lisäisi varmastikin Puruveden veneilymatkailua. Pääsisihän silloin sulavasti Oriveteen Savonrannalle, mistä voisi jatkaa joko Joensuuhun tai Oraviin, ja edelleen joko Savonlinnaan tai Leppävirran tai Heinäveden reittiä pohjoiseen Kuopioon asti.

Kommentoi

X