Tilaa

Pirttisaari (Porvoo)

Tiedot

Koordinaatit:
60°10,0' P, 25°26,2' I
Merikartta:
A623
Syvyys:
2,4 m
Kiinnitys:
poiju
 • Palvelut

 • luontopolku
 • näköalapaikka
 • tulentekopaikka
 • wc
 • yhteysalus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 5/2022:

Pirttisaaren itäpuolella sijaitsee Svartvikenin lahden pohjukka, joka on erittäin suojainen. Siellä jököttää edelleen aikoinaan armeijan merikalustoa varten rakennettu tukeva laituri. Uudenmaan virkistysalueyhdistys on tehnyt sen jatkoksi venelaiturin ja tuonut poijuja. Yhdistys pitää muutenkin hyvää huolta retkikohteestaan.

Luonnossa viihtyville pääkaupunkiseudun veneilijöille Pirttisaari on loistava viikonloppukohde mukavan lähellä kotisatamaa. Pirttisaari on myös oiva paikka yöpyä, jos matkaa Helsingistä itään päin. Paikkaa voi käyttää jopa miehistönvaihtosatamana, sillä saarelle on hyvät julkiset kulkuyhteydet. Pirttisaareen pääsee yhteysaluksella Sipoon Kalkkirannasta. Portö Line ajaa reittiä kesäaikaan useita kertoja päivässä ja pistäytyy eri puolilla Pirttisaarta. Yhteysaluksen lähtösatamaan, Kalkkirantaan, taas pääsee Helsingistä HSL:n bussilla.

Pirttisaaren palvelut ovat retkisataman tasoa kuten retkisatamassa kuuluukin olla. Satamalahdella on hyvä nuotiopaikka ja puucee. Vanhan, hiljalleen luhistuvan puutalon luota kulkee polku uimarannalle, jossa on matala hiekkaranta. Tällä lahdella näkee usein veneitä ankkurissa, sillä Svartvikenin suosittu laituri on usein täynnä kesäviikonloppuisin.

Omalla jollalla on helppoa rantautua uimarannalle ja lähikallioille. Ja tänne voi tietenkin tulla myös melomalla. Pirttisaaressa kävellessä tapaakin usein veneilijöiden lisäksi melojia ja muita retkeilijöitä.

Koska satama on niin suosittu, Uudenmaan virkistysalueyhdistys aikoo lisätä venepaikkoja. Myös rannan nuotiopaikkaa sekä huussipalveluita parannetaan.

Lisätietoja: Pirttisaari

Anne Sjöholm

VENE 6/2011:

Monet veneilijät tietävät Porvoon saaristossa sijaitsevan Pirttisaaren. Jotkut ovat yöpyneet ankkurissa suojaisassa sisälahdessa, mutta maihin ei ole ollut asiaa – kunnes syksyllä 2009 selvisi, että Svartvikenin lahdessa saa kiinnittyä hyvään laituriin. Saaren muihin laitureihin ei saa edelleenkään kiinnittyä.

Kyse on armeijan vanhasta, jyhkeästä puulaiturista. Sen hallinta on siirtynyt puolustusvoimilta Metsähallitukselle. Uudenmaan virkistysalueyhdistys puolestaan on saanut läheisen maa-alueen käyttöönsä ja pyrkii avaamaan paikan kesällä 2011 virallisesti veneilijöille.

– Aiomme kunnostaa laiturin puupinnan. Muuten se on hyvässä kunnossa, kertoo suunnittelupäällikkö Rea Nyström Uudenmaan virkistysalueyhdistyksestä.

Kuivakäymälä on jo avattu, ja rantaan on suunnitteilla nuotiopaikka. Syksyllä rannasta hävisi kyltti, joka kielsi rantautumisen ja kertoi alueen olevan armeijan käytössä. Tilalle on tulossa opastustaulu, joka neuvoo reitin bunkkereiden ja muiden entisten sotilaskohteiden luo. Niiden ympärille on rakennettu suojakaiteita.

Upeita metsäteitä

Veneilijöiden laiturilta Svartvikenin lahdelta on mukava kävelymatka virkistysalueyhdistyksen toiselle maakaistaleelle Lerviksuddeniin. Sinne on hyvä astella kärryteitä ja polkuja pitkin. Ympärillä tuoksuu puhdas ilma sekä monin paikoin lähes luonnontilainen metsä. Syksyllä suuhunsa voi poimia mustikoita, vadelmia ja puolukoita. Sienikorinkin saa nopeasti täyteen.

Lerviksuddeniin pohjoisrantaan suunnitellaan veneiden kiinnittymislenkkejä rannan kallioihin. Alue ei ole yhtä suojainen kuin Svartviken.

Uudenmaan virkistysalueyhdistys rakentaa retkeilijöitä varten keittokatoksen ja kuivakäymälän Lerviksuddeniin, ja siellä toimitaan normaalien jokamiehenoikeuksien puitteissa.

Jylhiltä kallioilta avautuu merelle upea maisema, ja silmät kannattaa pitää auki myös eläinten varalta. Esimerkiksi useita merikotkia liitelee seudulla.

4 kommenttia artikkeliin “Pirttisaari (Porvoo)”

 1. Kie sanoo:

  Pirttisaaressa ei ole muita nk. yleisiä laitureita kuin Svarvikenin laituri. Muihin laitureihin ei saa kiinnittyä. Eriyisesti on huomattava etteivät nkt Höyryvenelaituri ja Koululaituri ole yleisiä laitureita. Ne ovat vain ja ainoastaan yhteys- ja kauppavenettä varten. Pirttisaaren koulualue on yksityisaluetta kuten ovat suurin osa Pirttisaaren rannoista lukuunottamatta Uudenmaan virkistysyhdistyksen alue.

 2. k sanoo:

  Ny brygga på Pörtö
  Publicerad 17.06.2005 – 16:08.

  Den nyrenoverade ångbåtsbryggan på Pörtö återinvigs i morgon med bryggdans. Bryggan är fortfarande av stor betydelse för Pörtöarkipelagen.

  I fjol höstas grundreparerades Pörtö ångbåtsbrygga med finansiellt stöd både från staten och från Borgå stad. För de praktiska arrangemangen stod Pörtö enskilda väglag, nya kistor byggdes liksom nytt brygglock och räcken. Bryggan är viktig för såväl öbor som sommargäster, den anlöps av bland annat butiksbåt, förbindelsebåt och av J.L.Runeberg.

  Och nu är det dags för invigningsfest, bryggdans blir det i morgon kväll berättar väglagets ordförande Hasse Fagerström. Han säger också att ångbåtsbryggor är sällsynta i vår skärgård idag och att bryggan också därför är betydelsefull.

 3. k sanoo:

  http://skiglari-norppa.blogspot.fi/2011/06/mustikkapullien-meriretki.html

  ”Iltapalapaikaksi oli päätetty Pirttisaari. Kaunis ja idyllinen saari ei tarjonnut erityisen idyllistä vastaanottoa. Sopivaa paikkaa etsiskellessämme hoksasimme poijun. Sitä lähestyessämme kiiruhti mies rannalta huutamaan, että kyseessä on yksityinen poiju. ”Okei, saisikohan siinä olla pienen hetken?” ”Se on yksityinen poiju, koko tässä lahdessa ei ole yhtä ainutta paikkaa, johon saisitte kiinnittyä!!!” Ihanan ystävällistä… Ja ehkä myös vähän pelleä, koska Pirttisaaressa on kylläkin merikorttiin merkitty virallinen ankkurointipaikka. Niinpä ajelimme meuhkaajasta hiukan kauemmaksi ja laitoimme Båtin ankkuriin ruokailun ajaksi. ”

 4. k sanoo:

  Pari raivokasta saarelaista yritti estää matkustajien jätön yhteiskunnan maksamille laitureille ja jopa kävelyn mönkijäteillä.

Kommentoi

X