Tilaa

Pensar

Tiedot

Koordinaatit:
60°8’18″N ja 22°6’48” E
Satamanro:
628
Merikartta:
D709
Vieraspaikkoja:
25
Syvyys:
2-5 m
Kiinnitys:
poiju, ankkuri
Satamamaksu:
25 € sis. sähkö
Puhelin:
045 356 9209
 • Palvelut

 • jätehuolto
 • kahvila
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • veneluiska
 • vesi
 • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vene 5/2021

Pensariin on helppo pujahtaa. Etelästä tulevalta väylältä laituriin poiketaan Haraholmin länsiviitan takaa. Idästäkin pääsee paikalle, mutta silloin kannattaa olla tarkkana, sillä Pensarin ja Haraholmin välisessä salmessa on kiviä. Vieraslaiturin edessä on vettä kahdesta neljään metriin. Satama on muuten suojainen, mutta avoin lounaistuulelle.

Pensarin laiturin edessä kohoaa korkea valkoinen rakennus. Se on vanha lottatalo, jossa toimii hotelli-ravintola Sandvik. Entinen yrittäjä Eva Johansson myi paikan muutama vuosi sitten Minna Alakoskelle ja Perttu Jaakkolalle. Pariskunta pyörittää ravintola- ja majoitustoimintaa myös Ypäjällä.

Kun saavuimme laituriin, Minna Alakoski riensi tomerasti avustamaan rantautumisessa ja alkoi heti esitellä paikkoja. Ensimmäiseksi huomiomme kiinnittyi tyylikkään valkoiseksi maalattuun ravintolasaliin ja kauniiseen sisustukseen.

”Haaveeni on, että Pensarin toiminta voisi olla ympärivuotista. Satamasta tulisi veneilijöiden keidas, joka on tunnettu ruuasta ja siitä, että täällä kuunnellaan myös asiakkaiden toiveita.”

”Haluamme kuitenkin säilyttää Pensarin saaristolaisen ilmeen. Tänne ei tule yökerhoa, eikä savupommeja”, virnistää Alakoski.

Iltapäivällä nautimme Pensarin lounaan seisovasta pöydästä. Vaikka kyseessä oli tavallinen arkipäivän lounas, yllätyimme ruokalajien määrästä ja laadusta. Ruoka oli pantu kauniisti esille, ja kaikki raaka-aineet olivat ensiluokkaisia ja varsin tuoreita. Tarjolla oli kylmäsavuhaukitartaria, erilaisia salaatteja, kalapataa ja vuohenjuustokasvispaistosta.

Erikoismaininnan hotelli-ravintola Sandvik ansaitsee omasta usean lajin jälkiruokapöydästä. Lounaan ja jälkiruokapöydän hinta oli käyntihetkellä yhteensä 20 €.

Pensarissa on hyvät mahdollisuudet saunomiseen kahdessa eri saunassa. Pikkusaunan vuokraus maksaa 25 € ja isomman saunan 30 € tunnilta. Saunojen terasseilta avautuu merellinen näköala Klobbskärsfjärdenille ja Saaristomeren kansallispuistoon.

Viime vuosisadan alussa Pensar oli Saariston vapaajoukkojen, Skärgårdens Frigårdin tukikohta. Korppoon kartanot valloittaneet punaisten joukot kärsivät tappion Pensarin vapaajoukoille.

Nykyisen pallonkentän ja entisen äkseerausalueen viereisellä kalliolla kohoaa vielä tänäkin päivänä komea graniittinen muistopatsas, joka pystytettiin vuoden 1918 taisteluiden muistoksi.

Jatkosodan aikana Pensarissa asui myös lottia. Heidän tehtävänään oli tarkkailla Gullkronan selän takaa lähestyvien pommikoneiden liikkeitä. Lotat toimivat saarella vuoteen 1944 saakka, jolloin järjestö lakkautettiin.

Kesäkuussa 1941 Pensarin vesillä purjehti kaksi saksalaista miinalaivaa. Niiden tarkoitus oli laskea miinakenttä Suomenlahden suulle ennen operaatio Barbarossan alkua. Rauhan jälkeen Pensarin omistajaksi tuli silloinen Paraisten Kalkki, jonka henkilökunta käytti sitä lomapaikkanaan.

Risto Nordell

Kommentoi

X