Tilaa

Örnsköldsvik

Tiedot

Koordinaatit:
63°17,2 P, 18°42,7 I
Merikartta:
522 NE, 522 NW
Vieraspaikkoja:
70
Syvyys:
3,00 m
Kiinnitys:
poiju, kylki
Satamamaksu:
200 kr/vrk, päivämaksu 70 kr (enint. 6 h ennen klo 18)
Puhelin:
+46 660 54 034, +46 70 538 3053, klo 8-21
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • kauppa
 • vesi
 • pesutupa
 • ravintola
 • suihku
 • sähkö
 • jätehuolto
 • netti-yhteys

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 10/07:

Virallinen Höga Kusten päättyy Skagsuddenin majakan edustalle. Siitä kymmenisen meripeninkulmaa länsi-luoteeseen uinailee omassa rauhassaan Örnsköldsvikfjärdenin perukassa Örnsköldsvikin satamakaupunki.

Siellä oli hyvä bunkrata kotimatkaa varten. Kannattaa kuitenkin panna merkille, että Örnsköldsvikissä ei saa polttoainetta suoraan veneeseen. Lähin meriasema löytyy Ö-vik Marinasta Bonässundista, kolmisen meripeninkulmaa kaupungista etelään.

Örnsköldsvikin elämä sykkii keskellä vierassatamaa. Varsinkin jos paikalle saapuu kesä-heinäkuun vaihteessa, jolloin satamassa vietetään perinteistä hamnfestiä. Silloin ruotsalaisten ilonpito on ylimmillään. Suurella lavalla esiintyjät vaihtuvat tiuhaan ja oluttelttojen pöydät notkuvat mellanöl-tuopeista.

Satamaa reunustaa lähes kolossaaliset mittasuhteet saanut konferenssi- ja palvelukeskus Arken, joka kätkee sisäänsä muun muassa kirjaston ja taidemuseon. Arkenin korkeilla portailla on hauska istuskella ja seurata vilkasta satamaelämää.

Sataman palvelut ovat A1-luokkaa eikä ihme, että Örnsköldsvik on valittu kaksi kertaa vuoden vierassatamaksi Ruotsissa. Huoltorakennuksessa on päästy esimerkiksi Ruotsissa niin yleisistä (ja hankalista!) kolikkosuihkuista. Satama kuuluu Sinilippusatamiin, joten ympäristöasiatkin ovat kunnossa.

Palvelualttius satamassa on myös huippuluokkaa: satamakioskin tyttö tuli pyytämättä henkilökohtaisesti esittelemään, mitä mistäkin löytyy. Tästä voisi moni suomalainen vierassatama ottaa oppia!

Örnsköldsvik on vielä varsin nuori kaupunki, sillä se sai kaupunkioikeudet vasta vuonna 1890. Paras tapa tutustua kaupunkiin on osallistua Arkenin edestä alkavalle opastetulle kaupunkikävelylle. Se kulkee idyllistä ja kauniiden puutalojen reunustamaa Storgatania pitkin viihtyisälle torille, kaupunginpuistoon ja päättyy Örnsköldsvikin museoon.

Kaupungin suurimpia vetonauloja – ainakin lapsiperheiden mielestä – on Paradisbadetin kylpylä. Vain kolmisensataa metriä satamasta sijaitseva vesiviihdekeskus käsittää muun muassa Euroopan pisimmän vesiliukumäen, erilaisia saunoja, kahviloita ja ravintoloita.

Paradisbadetin vieressä on suuri kaupungin matkailutoimisto, josta voi ostaa monenlaisia Höga Kusten -aiheisia matkamuistoja.

Lisätietoja löytyy netistä osoitteessa www.ornskoldsvik.se/turism

Kommentoi

X