Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Narva-Joesuu

Tiedot

Koordinaatit:
59°27,88 P, 28°02,73 I
Merikartta:
EK 502, 601
Vieraspaikkoja:
2
Syvyys:
2,60 m
Kiinnitys:
kylki
Avoin:
luode, pohjoinen
Puhelin:
+372 359 9599, +372 357 7018
  • Palvelut

  • kauppa
  • kioski
  • alko
  • apteekki
  • joukkoliikenne
  • kahvila
  • uimaranta
  • jätehuolto

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Itä-Viro kehittää venematkailua

Schengen-sopimuksen myötä venematkailu Viroon on lisännyt edelleen suosiotaan. Venearmadat suuntaavat kuitenkin uskollisesti Tallinnaan ja siitä länteen. Itä-Viron satamissa on sen sijaan vielä hiljaista, mutta suunnitelmat alueen veneturismin kehittämiseksi ovat hurjia.

Itäisen Viron maakunnan, Itä-Virumaan tunnetuimmat satamat ovat Toila (59° 25,5′ P, 27°32,13′ I), Narva-Joesuu (59°27,88′ P, 28°02,73′ I) ja Narva (59°23,01′ P, 28°12,38′ I).

Toila ja Narva-Joesuu sijaitsevat aivan rannikolla, mutta Narvaan seilataan viitisen meripeninkulmaa Narvajokea sisämaahaan päin, eikä joella ole alikulkurajoituksia.

Itä-Virumaan rannikon maisemia hallitsee samanlainen rantatörmä kuin Gotlannin länsirantaakin. Liuskeiset kalkkikivikalliot nousevat komeasti useiden kymmenien metrien korkeuteen, vaikka useimmiten ne ovatkin tiheän puuston peitossa.

Venäjän rajan lähestyessä kallioranta muuttuu loppumattomaksi hiekkarannaksi, joka Narva-Joesuun kohdalla on peräti 15 kilometriä pitkä.

- Itä-Virumaan venematkailupalvelut ovat vielä vaatimattomia, mutta ne ovat paranemassa kohisten, sanoo Oiva Pohjaranta matkatoimisto HeinoToursista. Hän on yksi maakunnan matkailun puuhamiehistä, joka on vuosia asunut vakituisesti Narvassa.

- Tämä on nousevan turismin aluetta ja muutaman vuoden sisällä tänne tehdään miljoonainvestointeja, joita ei edes läntinen lama hidasta. Itä-Virumaan valtteina ovat luonnon kauneus, komeat matkailukäyttöön restauroidut kartanot, Länsi-Viroa puolta edullisemmat hinnat ja tietty eksotiikka, mikä johtuu Venäjän rajan läheisyydestä; kulkeehan Itä- ja Länsi-Euroopan välinen raja keskellä Narva-jokea, aivan kaupungin keskustassa, listaa Pohjaranta maakunnan matkailuvaltteja.

- Vuosittain Narvassakin näkee muutamia suomalaisia veneitä, mutta suomalaiset eivät oikein uskalla tulla tänne, jos ei ole mitään kontakteja, sanoo Oiva Pohjaranta ja vakuuttaa, että veneilijät voivat ottaa kaikissa Itä-Virun venematkailuun liittyvissä kysymyksissä häneen yhteyttä (heinotours@kymp.net, puh. 0440 653 102).

- Minulla on alueen matkailuyrittäjiin ja viranomaisiin erinomaiset suhteet. Voimme järjestää veneelle esimerkiksi trailerikuljetuksen Narva-joen voimalan ohitse, jolloin matka voi jatkua jokea pitkin aina Peipsijärvelle ja sitä kautta vaikka Tarttoon tai Venäjän Pihkovaan saakka.

Narva-Joesuu entiseen loistoonsa

Narva-Joesuun pientä kylpyläkaupunkia kutsuttiin aikoinaan Viron Rivieraksi. 30-luvulla alueella oli yli tuhat pitsihuvilaa ja se oli Neuvosto-Viron ylivoimaisesti suosituimpia kylpyläalueita. Nyt kaupunki elää renessanssia.

- Aiomme palauttaa Narva-Joesuun nopeasti entiseen loistoonsa. Kesäkuussa täällä avattiin uusi kylpylähotelli Spa Meresuu ja suunnitelmat seitsemälle (!) uudelle kylpylähotellille ovat jo olemassa. Jo ensi kesäksi tänne valmistuu suuri vesipuisto ja kaupungin satamaa kohennetaan niin, että nykyisen yhden laiturin sijasta kesällä 2010 meillä on kahdeksan laituria ja 100-paikkainen vierassatama, selvittää suunnitelmiaan Narva-Joesuun kaupunginjohtaja Andres Noormäe.

- Mittavat hankkeet perustuvat odotukseen viisumipakon poistumisesta Venäjän ja Viron välillä. 200 kilometrin säteellä asuu peräti 100 miljoona ihmistä. Venäjän markkinoiden täydellinen avautuminen tulee palvelemaan myös suomalaisia veneilijöitä, sanoo Noormäe.

Vaikka Narva-Joesuun satama on vasta kehittymässä, on se jo nyt oivallinen kiinnittymispaikka, joka sijaitsee kauniin hiekkarannan vieressä.

Satamassa toimii kesäravintola ja lähin elintarvikemyymäläkin on vain 300 metrin päässä.

Spa Meresuuhun on kävelymatka ja ultramodernissa kylpylässä voi nauttia muun muassa seitsemästä erilaisesta saunasta. Erityisen tunnettu on gourmet-tasoinen aamiaispöytä, jossa tarjolla on muun muassa nahkiaisia.

Kun Vergin satamakin kuuluu viime kesänä saaneen uuden omistajan mukana uutta puhtia toimintaansa, voi Itä-Viron reissun ottaa ohjelmaan jo vaikka tulevalla veneilykaudella.

Risto Nordell
VENE 12/2008

Kommentoi

X