Tilaa

Helsinki, Mustasaari

Tiedot

Koordinaatit:
60°10,42’ P, 24°52,18’ I
Merikartta:
A & B 626, 627
Puhelin:
09 2340 2590
  • Palvelut

  • kahvila
  • luontopolku
  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Seurasaaren selän kesäparatiisi

Helsingin seurakuntien omistama Mustasaari on kiva kohde perheille. Saaressa on kahvila, josta saa valtavia korvapuusteja ja lounastarjoilun. Asiakas voi valita istumapaikan kahvilan lisäksi myös pihapiirin monista oleskelupisteistä. Vieressä on leikkipaikka perheen pienimmille ja pihan toisessa laidassa pupuhäkki. Lampaita voi etsiskellä saaren länsipäästä. Omatoimikokkaajille on grillauspiste.

Vieraslaituri on koillisella niemellä. Sen vieressä on laituri, johon tulee yhteysalus Walhalla Taivallahdesta. Vieraslaituriin voi kiinnittyä saaren aukioloaikoina.

Alueeseen kuuluu myös viereinen Hevossaari luontopolkuineen. Sitä vastapäätä on länsirannalla suojainen matala hiekkaranta suihkuineen ja pukukoppeineen.

Monipuolinen historia

Arkkitehti Florentin Granholm rakennutti Mustasaaren päärakennuksen kesänviettopaikakseen vuonna 1884. Granholmin töistä tunnetaan ehkä parhaiten Bengtskärin majakka.

Helsingin kaupunki osti saaren 1926. Päärakennus muuttui ravintolaksi ja kieltolain aikaan salakapakaksi. 1930-luvun alussa seurakunta vuokrasi saaren ja vuonna 2000 osti sen. Saaressa on ollut monenlaista seurakunnan aktiviteettia herätyskristillisyydestä, nuorisodiskoista ja työttömien keskuksesta rippileireihin. Nyt toimintaa suunnataan kaikenikäisille.

Aarretta etsimään

Tutustumme saareen lastemme ja heidän kavereidensa kanssa. Matkalla laiturilta päärakennukselle bongaamme akvarellikurssilaisia, jotka esittelevät meille värikkäitä töitään. Kurssi on osa seurakuntien kesätoimintaa.

Nälkä kurnii, joten jatkamme lounaalle, jonka tarjoilu on pihapiirin lasiseinäisessä rakennuksessa. Tarjolla on tänään uunilohta, mantelikalaa ja perunamuusia lisukkeineen. Siirrymme pihan toiselle laidalle telttakatokseen täyttämään vatsojamme.

Käyn kahvilassa ja bongaan ilmoitustaululta, että lapsille on tarjolla aarteenetsintärata. Pyydän viereisestä toimistosta suunnistuspaperit ja jaan ne innokkaille junioreille. Rasteja etsiessämme käymme mm. pihajunassa, saaren vanhimmassa rakennuksessa ja Maranata-kalliolla, joka on oikeastaan valtava siirtolohkare. Pojat innostuvat kiipeämään tämän jyrkkäreunaisen lohkareen laelle. Lasten keikkuminen taivaan rajalla aiheuttaa aikuisessa pientä selkäpiin karmintaa. Lopulta löydämme vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Kun palautamme paperit toimistoon, saavat lapset pienen palkinnon.

Paljon tekemistä

Ostan kahvin ja istun pöytään. Helsinkiläinen Kirsti Syrjö tulee juttelemaan. Hän kertoo olleensa täällä rippileirillä vuonna 1955. Silloinkin täällä oli lampaita, Hevossaaressa. Hän kertoo käyvänsä Mustasaaressa yleensä poikansa ja lastenlastensa kanssa. Tänne on kiva tulla muistelemaan menneitä.

Grillikatoksella on menossa kokkaussessio. Moni perhe käy täällä mielellään, koska saari on päihteetön. Koiriakaan ei saarelle voi tuoda. Lisäksi saarella on paljon tekemistä muksuille leikkipaikkoineen, eläimineen ja uimarantoineen.

Saari on avoinna 6.6.–13.8. ti, pe, la ja su klo 9–18, ke ja to klo 9–21 (15.–20.8. klo 9–18). Maanantaisin saari on suljettu. Kahvila aukeaa kello 10.30. Lounas klo 12–14.

Kahvilarakennuksen lainaamosta saa pelivälineitä, tietovisoja ja luontopolkumateriaalia.

Yhteysalus liikennöi Mustasaaresta Taivallahden laituriin Eteläisen Hesperiankadun päähän. Lauttamaksu aikuisilta 4 € edes takaisin. Alle 10-vuotiaat lapset pääsevät kyytiin maksutta huoltajiensa kanssa. Lautassa maksuvälineenä käy ainoastaan käteinen.

Jari O. Tenhunen
Kippari 8/2017

Kommentoi

X