Tilaa

Mõntu

Tiedot

Koordinaatit:
57°56.94' P, 22°07.63' I
Merikartta:
Charts of Estonia Vol 3, EC 305, 306, 519, 635, 890
Vieraspaikkoja:
20
Syvyys:
2,5-3,2 m
Kiinnitys:
kylki
Avoin:
itä-koillinen
Satamamaksu:
16 € (2018)
Puhelin:
+372 457 0570
  • Palvelut

  • vesi
  • kalamyynti
  • sauna
  • suihku
  • sähkö
  • uimaranta
  • wc
  • jätehuolto

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Saarenmaan pysäkkisatamissa

Jos Saarenmaan lounaiskulmaan ehdittyä reilun 20 meripeninkulman taival Kuressaareen tuntuu ylivoimaiselta, eikä tuuli riepota voimalla etelästä tai kaakosta, hyvä ratkaisu löytyy Sõrven niemenkärjen tuntumasta.

Mõntun satamassa on huviveneille toistaiseksi lähinnä rantaa olevassa matalammassa laiturissa vain kolme kylkikiinnityspaikkaa, mutta veneilykaudelle 2018 valmistuu uusi laituri, jonka jälkeen vieraspaikkoja on 20.

Satamassa on veneilijöille peruspalvelut yhä uusilta näyttävissä tiloissa, mutta mikään eläväinen toimintakeskus tämä uneliaan tuntuinen satama ei ole. Kalasataman toiminta ei häiritse elämää vieraspaikoilla.

Majakoista kiinnostuneiden ei pidä jättää väliin Sõrven majakan seutua kuuden kilometrin päässä. Paitsi 52-metriseen majakkaan siellä voi koko perhe tutustua meri- ja majakkahistoriaan. Erityisen viehättäviä ovat pikkutarkat majakoiden pienoismallit.

Kun nälkä yllättää, apua tarjoaa kohtuuhintaan Sääre Paargun kalaravintola, jossa on tarjolla ruokaa myös lihansyöjille.

Kiti Westerback
VENE 5/2017

Tuskaisen hitaasti ja ennätysvauhdilla

Kiinnityimme Mõntun pitkään, valkoiseen aallonmurtajaan. Satamakapteeni ajoi polkupyörällään aallonmurtajaa pitkin luoksemme ja kuittasi satamamaksun. Mies oli harvahampainen ja muutenkin Baltian vanhojen satamakapteenien arkkityyppiä.

Kiipeäminen ylös veneestä ei ollut aivan yksinkertaista ja muutenkin satama oli selvästi laivakokoa. Esimerkiksi sähköpistokkeet olivat sen verran tuhdit, että purjevenettä niihin ei tohtinut kytkeä. Vettä sai vain huoltorakennuksen luota, missä kalastusalukset purkivat lastinsa.

Netissä olimme nähneet kuvia, joiden mukaan satamassa olisi erillinen purjevenelaituri, mutta sellaista ei siis ollut.

Mõntu oli selvästi paikka, jonka Herramme oli hylännyt, mutta jota EU oli muistanut. Missään ei näkynyt ihmisiä, vaikka leirintäaluekin oli aivan vieressä. Massiivinen kalastajien halli sekä laivamatkustajia varten pystytetty terminaalirakennus hallitsivat maisemaa. Tuli aivan absurdi olo.

Kävimme uutuuttaan kiiltävässä suihkussa. Saunakin oli, mutta sitä ei satamakapteenin mukaan voinut meille lämmittää.

Anne ja Steffi Sjöholm
VENE 3/2012

Kommentoi

X