Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.
Maisemallisesti Viron pohjoisrannikko ei suuria tarjoa: matalaa rantaviivaa ja sen edessä salakavalia pikkukiviä tai julmasti irvisteleviä järkäleitä. Vaikka rannikko on hyvin luodattu, saa omille reiteilleen mielivä kippari olla silmä tarkkana, jotta ei pääsisi tekemään lähempää tuttavuutta Baltian peruskallion kanssa. Toisaalta hysterian lietsontaan ei ole syytä, sillä reitit on merkitty selvästi ja merimerkit löytyvät sieltä, mistä pitääkin.
Lohusalu sijaitsee merelle työntyvän niemen kärjessä. Satamaan johtaa valaistu reitti, jota on turvallista ajaa myös pimeällä. Kuten muissakin Viron satamissa, Lohusaluun johtavan reitin linjat kannattaa ottaa tarkasti. Reikä veneen pohjassa ei lomamieltä nostata.
Sataman yleisilme on siisti ja silmää miellyttävä: vihreä nurmi kukoistaa koko alueella eikä asvalttisia parkkipaikkoja tarvitse tuijotella. Lohusalu onkin yksi Viron harvoista varsinaisista vierassatamista, sillä suuri osa satamista on alun perin rakennettu kala- tai kyläsatamiksi.
Aktiivinen satamakapteeni tulee yleensä jo aallonmurtajalle ja osoittaa veneelle paikan. Hänen antamiaan ohjeita ei kannata vastustaa, sillä kapinayritykset nujerretaan päättäväisesti. Koska Lohusalussa on runsaasti kausipaikkoja, vieraspaikkoja on vain kymmenisen kappaletta.
Kaikilla tuulilla suojaiseen satamaan kiinnittymisen jälkeen kivutaan ylös pientä lennonjohtotornia muistuttavaan koppiin. Siellä maksetaan satamamaksut ja saadaan koodi porttiin. Ilman sitä ei kenelläkään ole asiaa satama-alueelle.
Vartiotornin vieressä on suhteellisen moderni palvelutalo, jossa ovat sähkölämmitteinen sauna, suihkut ja wc:t. Saunasta on turhan pitkä matka mereen uimaan, mutta rakennuksen terassilla voi hieman viilennellä itseään,
Lohusalu tarjoaa kattavasti palveluja, kuten mukavan ravintolan, jonka korkealta terassilta avautuvat maisemat satama-altaaseen, merelle ja viereiselle hiekkarannalle. Ravintolan yhteydessä on myös pieni pubi.
Kesäviikonloppuisin Viron nimekkäimmät artistit vetävät ravintolan ulkotanssilavan täyteen niin paikallisia kuin Tallinnastakin saapuvia.
Varsinaisia nähtävyyksiä sataman lähitienoilla ei ole. Lohusaluun johtavan tien varrella on komeita harjunmaalaisia koteja ja kesämökkejä. Muutaman sadan metrin rannassa nököttää vielä jo vuosikausia sitten toimintansa lopettanut kauppa. Harmi, että uutta yrittäjää ei ole vieläkään löytynyt.
Onneksi lähimpään kauppaan Laulasmaalle ei ole kuin kahden kilometrin matka. Laulasmaalle voi polkea satamasta vuokrattavalla pyörällä.
Kylässä toimii suosittu kylpylä. Rujon neuvostoarkkitehtuurin ei pidä antaa hämätä, sillä esimerkiksi saunakeskuksesta löytyvät muun muassa suolasauna, puusauna, aromisauna ja japanilainen kylpy. Kylpylällä on myös yksityinen hiekkaranta.
Lohusalusta voi matkustaa minibussilla Tallinnaan. Vuoroja kulkee muutaman kerran päivässä ja matka taittuu vajaassa tunnissa.
Tallinnasta länteen veneilijöitä odottaa Pohjois-Viron tasokkaimpiin kuuluva Lohusalun satama. Laulasmaan ikivanhalle virkistysalueelle rakennettu satama täyttää – Viron mittapuun mukaan – vaativammankin veneilijän tarpeet. Se ei ole rähjäinen kalasatama, jossa oheispalveluna veneilijöitä palvellaan, jos muistetaan, vaan varta vasten huviveneille rakennettu, moderni ja siisti.
Lohusalua on helppo lähestyä valaistua linjaa pitkin. Satamakapteeni Valdo Taumann saapuu yleensä aallonmurtajan suulle vastaan, ja neuvoo viittilöimällä jokaiselle sopivan poijun. Satama on erittäin suojainen ja siksi siellä on runsaasti tallinnalaisten kausipaikkoja.
Vihreällä ruohikkorinteellä on kolme rakennusta: ravintola, pienessä tornissa sijaitseva satamatoimisto ja pari vuotta sitten valmistunut moderni huoltorakennus saunoineen. Alue on vartioitu 24 h/vrk ja kulku porteista onnistuu vain koodilla.
Satamaravintola oli vielä muutama kesä sitten keskinkertainen, mutta edullinen. Viime kesänä ruokalista oli monipuolistunut ja ape lähes gourmet-tasoista. Hinnat olivat pysyneet kurissa, liki puoli kiloa erilaisia juustoja sisältävä alkulautanen, lampaankare ranskalaisilla ja pari lasia viiniä maksoi sangen kohtuulliset 15 euroa. Bonuksena on ravintolapöydästä avautuva hulppea näköala Lohusalun lahdelle ja valkoisille hiekkarannoille.
Ravintolan yhteydessä on pieni pubi ja iso terassi, jossa nimekkäät virolaisbändit tanssittavat venevieraita ja paikallisia asukkaita lauantai-iltaisin.
Herkuttelun ja rannalla löhöilyn lisäksi Lohusalussa ei ole juuri muuta tekemistä. Ravintolan vieressä on kuitenkin bussipysäkki omatoimimatkailua varten. Tein muutaman tunnin retken Keilan pikkukaupunkiin, eikä pääkaupungin riemuihinkaan ole kuin vajaan tunnin matka. Minibussi huristelee Tallinnan keskustaan neljä kertaa päivässä. Lähistöltä löytyvät myös Niitväljan ratsastuskeskus ja 18-reikäinen, kansainvälisiä vaatimuksia vastaava golfkenttä.
Vaikka Lohusalussa moni asia on kohdallaan, hiipii mieleen epäilys, ovatko palvelut sittenkin hiipumassa? Ikävin takaisku veneilijän kannalta on ollut Lohusalun kaupan lopettaminen. Uutta yrittäjää ei houkutteluista huolimatta ole saatu. Nyt lähin kauppa löytyy neljän kilometrin päässä Laulasmaalta, satamasta voi reissua varten vuokrata fillarin.
Laulasmaalla oli takavuosina veneilijöiden suosima kylpylä, mutta sekin on lopettanut kannattamattomana. Lohusalun satamassa on joskus myyty savukalaa, historiaa tämäkin.
Tulevaisuus näyttää, säilyttääkö Lohusalu vetovoimansa. On sääli, jos lähialue autioituu, sillä se tietää väistämättä myös satamapalveluiden alasajoa.
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Kunis ja mukava paikka . Suosittelen
Virallisissa sataman omissa dokumenteissa ilmoitetaan Luhusalun saraman max syvyydeksi 2,0m. Mihin ilmoittamanne 3m syväys perustuu?
Fingulf 44/ 2.35m syväys