Tilaa

Lilla Båtskär

Tiedot

Koordinaatit:
59°57,6' P, 19°57,3' I
Merikartta:
755
Vieraspaikkoja:
muutama
Syvyys:
n. 2 m (satamakirjat)
Kiinnitys:
kylki
  • Palvelut

  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vene 2/2022:

Lintujen ja tuulivoiman Lilla Båtskär

Lilla Båtskär sijaitsee viitisen meripeninkulmaa suositusta Rödhamnin satamasta länteen.

Lilla Båtskärin vanhan kaivostornin ja tuulivoimalan erottaa jo kaukaa. Läheisissä naapurisaarissa on neljä voimalaa lisää. Yhdessä ne tuottavat 17% Ahvenanmaan sähköntarpeesta.

Saari on luonnonsuojelualuetta. Täällä voi hyvinkin nähdä hylkeitä, mutta aivan varmasti ainakin lintuja. Tuulimyllysaarilla pesii peräti tuhat paria noin 30 eri lintulajia. Eniten on riskilöitä, jotka asuvat ennen muuta Lilla Båtskärin aallonmurtajan koloissa. Tyynenä kesäaamuna sataman ympäristössä voi nähdä jopa 600 siipiään kiivaasti vispaava lintua.

Merikotkat käyvät lähes päivittäin täällä ruokailemassa. Haahkakannan turvaamiseksi pesäpaikkojen päälle on rakennettu puusta harjakattoja suojaksi. Saarilla näkee myös esimerkiksi ”Pohjolan pingviinejä” eli ruokkeja, räystäspääskysiä, lapintiiroja, isokoskeloita ja meriharakoita.

Lilla Båtskär

Luonnosuojelualue kaivossaaressa

Lilla Båtskär ei kuitenkaan ole kuvankaunis idylli. Vuosina 1957–1959 toimineen rautamalmikaivoksen jäljiltä saarella on murskekasoja, ja osa saaren rakennuksista on rapistunut. Olo on toisaalta vähän kuin teollisuuslaitoksen takapihalla. Onneksi voi valita, mihin suuntaan katseensa kohdistaa. Meri ja linnut ovat aina yhtä kiehtovia.

Lilla Båtskär on aina ollut tärkeä maamerkki, kun Ahvenanmaalta on otettu suuntaa Ruotsiin päin. Saarella tiedetään olleen kummeli ainakin jo vuonna 1751. Luotsit toimivat täällä vuoteen 1990, ja kaivostorniin viety majakkavalo sammutettiin 2007.

Naapuri, Stora Båtskär on yksi Ahvenanmaan parhaiten säilyneistä luotsipaikoista. Saaren nimeä kantava yhdistys kunnostaa vuonna 1876 valmistunutta luotsitaloa, ja pyrkii avaamaan sen yleisölle. Tämä lisää varmasti myös Lilla Båtskärin suosiota.

Lilla Båtskärin vieraskirja kertoo, että heinäkuussa kävijöitä on lähes päivittäin, mutta varmaankin vain osa yöpyi. Koska laituriin ei mahdu kovin montaa venettä ja kaikki moottoriveneet eivät näy aallonmurtajan yli, ennen rantautumista kannattaa kurkata tilanne livekamerasta. Lilla Båtskäriä ei yleensä mainita satamakirjoissa. Tarkka satamapiirros ja muita tietoja löytyy partiolaisten toteuttamasta Suuri satamakirja II:sta (Ahvenanmaa).

Anne Sjöholm, kuvat Steffi Sjöholm

Kommentoi

X