Tilaa

Kõiguste

Tiedot

Koordinaatit:
58°22.13' P, 22°58.32' I
Merikartta:
EC 305, 513, 516, 626
Vieraspaikkoja:
20
Syvyys:
2,50 m
 • Palvelut

 • vesi
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • wc
 • jätehuolto

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Saarenmaan pysäkkisatamissa

Puolivälissä matkalla Kuressaaresta Kuivastuun on Kõigusten lahdella kaksi pientä satamaa.

Itärannalta lahdelle työntyvän pitkän ja kapean niemen pohjoispuolella voi Kõigusten satamassa kiinnittyä ponttonilaituriin — tilan salliessa kyljittäin tai veneen pituuden salliessa poijujen avulla. Sähkön saamisessa on pitkä jatkojohto tarpeen. Rannalta löytyy sauna suihkuineen ja legendaarinen baari, jossa meno jatkuu niin kauan kuin juhlakansalla voimia riittää.

Ilahduttava on uutinen, että satamaa aiotaan kehittää.

Kiti Westerback
VENE 5/2017

Vaatimattomat palvelut tarjoava vieraslaituri enintään 20-metrisille aluksille, joiden syväys ei ylitä 2,50 m.

Saarenmaan etelärannikolla on satamia kovin harvassa. Vuonna 1994 tuli yksi käyttökelpoinen etappisatama lisää, kun Kõigusteen saatiin ponttonilaiturit.

Satamassa on kaksi kaksiosaista teräsponttonilaituria ja poijut, mutta ainakaan vielä kesäkuussa 1994 ei kunnollisia pollareita laitureilla ollut. Poijut puolestaan olivat yli 10-metriselle veneelle liian lähellä, kuten Viron satamissa yleensäkin. Muutenkin vaikutti siltä, että poijut soveltuvat parhaiten pikkuveneille.

Satamaan on helppo tulla päiväsaikaan linjataulujen mukaan (suunta 336°), mutta pimeässä ei pidä yrittää. Meren puolella on hyvä aallonmurtaja ja poijutettu väylä kiertää sen kärjen länsipuolitse. Aallonmurtajan sisäpuoli on ruopattu, mutta silti varsin matala. Yli 2 m syväyksisillä veneillä voi olla vaikeuksia. Lännen, pohjoisen ja luoteen puoleiset tuulet keikuttavat satamaa kovasti, siitä ilmeisesti nimikin.

Satamassa on huoltorakennus, jossa wc:t, suihkut ja sauna. Rannasta saa vettä, jota ei hajusta päätellen pidä kuitenkaan juoda, eikä päästää veneen säiliöihin. Rannassa on myös sähköpistoke, mutta tarvitaan pitkä jatkojohto.

Kari Hermola
VENE 7/1994

4 kommenttia artikkeliin “Kõiguste”

 1. Seefest sanoo:

  Satama on ollut pitkään suljettuna korkean veden nostettua ponttoonit maihin. Nyt on luvattu, että kesäkuun alussa 2013 satama saadaan taas käyttöön.

 2. Satu sanoo:

  Näyttäisi olevan käytössä taas ja fb-sivuista päätellen vaikuttaa ihan hyvältäkin paikalta. https://www.facebook.com/Koigustesadam?fref=ts

 3. Kari Keränen sanoo:

  Satamaa on kehitetty runsaasti kauden 2018 aikana. Satamaan on tullut uudet betoniponttoonilaiturit, joissa sähköt ja vedet. Myös väylä ja venepaikat, joko poiju, aisa tai kylkikiinnityksellä, on ruopattu ja syvyyttä on minimissään 2,8 metriä. Väylämerkinnät olivat myös erinomaiset ja lisääkin on ilmeisesti tulossa, koska rannalla oli vielä ainakin yksi uusi väylämerkki. Sadun facebooklinkistä löytyy kuvia uudesta laiturista.

 4. Oyster cc sanoo:

  Koigusen Marina on kaksi viikkoa sitten (kesäkuu 2020) avannut uuden hienon satama rakennuksen. Upea ravintola sali ja herkullinen menu, saunat miehille ja naisille, suihkut ja wc:t.
  Suojanen ja hyvillä laituripaikoilla varastettu satama. Erityismaininta on annettava palvelusta ja erittäin ystävällisesti vastaanotosta. Kannattaa tutustua.

Kommentoi

X