Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Klintehamn

Tiedot

Koordinaatit:
57°23,5’ P, 18°11,6’ I
Merikartta:
73
Syvyys:
2,5–3,5 m
Kiinnitys:
poiju, kylki
Puhelin:
+46 498 204 649
  • Palvelut

  • kauppa
  • vesi
  • kahvila
  • ravintola
  • suihku
  • sähkö
  • wc
  • jätehuolto

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Itämeren paratiisisaari

Klintehamnin suurta kauppa- ja teollisuussatamaa on helppo lähestyä, sillä rannan jättimäinen siilo ja tuulivoimala siintävät merelle jo kaukaa. Satamaan johtava lateraaliviitoitettu väylä alkaa punaiselta valopoijulta ja jatkuu kauppasataman ohitse aina kaislikkoisen lahden perälle, jonka pohjukassa vierassatama sijaitsee. Väylä on kapea ja varsinkin loppupäästä se kulkee aivan laiturin vierestä. Viittojen välissä on kuitenkin syytä pysytellä tarkasti, sillä lahti on erittäin matala.

Klintehamnin satamaa hoitaa Klinte Båtklubb ja laiturin puomipaikat on tarkoitettu jäsenten veneille.

Sataman yleisilme ei ole järin innostava, sillä aluetta hallitsee jättimäinen asvaltoitu parkkipaikka ja sahalaitos.

Mukavaa väriä Klintehamnin satamaelämään tuovat monet ammattikalastajien pikkutroolarit ja Klinte Båtklubbin pikkuinen kahvio. Tarjolla oli jo Visbystä tuttua keltaista sahramipannukakkua ja periruotsalaiseen tyyliin jättimäisiä katkarapuvoileipiä. Mitäköhän ruotsalaisten identiteetille tapahtuisi, jos katkaravut katoaisivat maailmankaikkeudesta?

Sataman huoltorakennus oli siisti mutta pieni. Kylmään suihkuun pääsi ilmaiseksi, mutta lämpimällä vedellä lotraamisesta piti pulittaa viisi kruunua.

Huoltolan seinässä oli aikataulut Stora Karlsön liikenteestä ja lippujen ostamista varten löytyi oikein pieni toimisto.

Satamalahden toisella puolella pilkisti kaislikon takana Warfsholmin saarella komean näköinen pitsihuvila. Sen omisti aikoinaan Karlsön kuningas Willi Wöhler. Nykyään tiloissa toimii yksin Ruotsin valtakunnan korkeatasoisimmista retkeilymajoista ja ykkösluokan merenrantaravintola. Kauniille saarelle ja sen hiekkarannalle pääsee suoraan satamasta pitkää kävelysiltaa pitkin. Keskustaan on satamasta vain vajaan kilometrin pituinen matka.

Klintehamn on 1 500 asukkaallaan Gotlannin kolmanneksi suurin asutuskeskus ja se tarjoaa vierailijalle tyypilliset pikkukaupungit palvelut. Pääkadun varrella on pari elintarvikeliikettä (ICA ja Konsum), pankki, apteekki, leipomo ja kirjakauppa.

Konsumin kulmalta kaasuttelevat Visbyn bussit suunnilleen kerran tunnissa. Matka näytti kestävän tunnin verran, joten paitsi Stora Karlsön retken kannalta, Klintehamn on siis erinomainen vaihtoehto Visbyn ruuhkaiselle satama-altaalle.

Klintehamnin asukkaat olivat kadonneet kuin taivaan tuuliin ja pienen kierroksen jälkeen haimme ICA:n oivalliselta lihatiskiltä mehevät lampaanpihvit grilli-iltaamme varten. Kotimatkalla poikkesimme vielä Donnerska husetissa, jonka varsin viehättävässä alkuperäisessä 1700-luvun miljöössä toimii Klintehamnin moderni kirjasto. Sen päätteiden äärellä saimme lopultakin maksettua pinkan kotimaassa erääntymistä odottavia laskuja.

Risto Nordell
VENE 10/2009

Kommentoi

X