Tilaa

Hiiri

Tiedot

Koordinaatit:
60°23' P, 21°47' I
Karttasarja:
D
Merikartta:
719
Vieraspaikkoja:
n. 10
Kiinnitys:
ankkuri
  • Palvelut

  • tulentekopaikka

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 3/2013:

Pieni saari Ruotsalaisen koillis- ja Rymättylän länsipuolella tarjoaa hyviä rantautumiskohtia isommallekin veneelle.

Hiiren lounaiskulmassa olevan niemen rannassa syvyyttä on vielä kolmisen metriä. Niemen kärkeen ja sen pohjoispuolelle pääsee siis kiinnittymään helposti isollakin veneellä. Ankkurointitilaa ei ole paljon, mutta mutaiseen pohjaan ankkurin saa kiinni kunnolla.

Saareen pääsee helpoiten ajamalla sisään Ruotsalaisen ja Hiiren välisestä Hiirenrauman salmesta. Vettä on täälläkin riittävästi, mutta rannat ovat paikoin loivempia kuin Hiiren lounaiskärjessä.

Hiiren pääsee myös kiertämään, vaikka viereisten saarten läheisyys saattaa koetella heikkohermoisia.

Saariston runkoväylä kulkee aivan Ruotsalaisen länsipuolelta, joten Hiiri on varsin keskeisellä paikalla. Runkoväylälle pääsee näppärästi Ruotsalaisen eteläpuolella kulkevaa 2,4 metrin väylää.

Portaat valmiina

Lounaisen niemenkulman kallio muodostuu isoista lohkareista, jotka jääkausi on muokannut paikoitellen lähes tasasivuisiksi. Kivet ja kalliot muodostavat rantaan mainioita askelmia, joille parhaimmillaan pääsee astumaan suoraan veneen keulasta. Niemen pohjoisreunalla kallio on perinteisemmin loivaa, mutta sinne mahtuu muutenkin vain pienemmällä veneellä.

Vaikka etelänaapuri Ruotsalaisen saari on suuri, se ei anna ehdotonta suojaa lounaistuulilla. Länsituuli pääsee puhaltamaan Hiiren rantaan vielä vapaammin. Itä- ja pohjoistuulilla Hiiri suojaa rantautujaa paremmin ja iltapäivän auringosta pääsee nauttimaan hyvässä suojassa. Ankkurin pitävyys on silti syytä tarkistaa, jos jää yöksi.

Köydet voi kiinnittää rannan muutamaan tukevampaan puuhun, mutta myös kalliokiilat toimivat hyvin. Niemen pohjoispuolella rannassa on valmiina kiilarengas.

Vitikkoa ja kallioita

Hiiri ei ole maastoretkeilijän paratiisi. Hankalakulkuisten, jyrkkien kallioiden ja vitikon takana saaren sisäosissa ei ole juuri nähtävää. Aivan saaren keskellä olevan kallion juurella on tosin luolamuodostelmia.

Rauhalliseen, rannan tuntumassa tapahtuvaan illanviettoon saari sen sijaa sopii erinomaisesti. Lounaiskärjen kiinnittymispaikkojen vieressä on turvallinen ja hyvä nuotiopaikka, jonka ympärillä vielä on kiviä kuin istuimiksi asetettuina. Myös aivan niemen kallioiden takana on nuotiopaikka, tosin täällä täytyy varoa tarkasti tulta leviämisen varalta.

Uimaan pääsee paikoin mukavasti. Ranta sopii myös hyvin onkimiseen tai pilkkimiseen, eikä mikään maistu paremmalta kuin vasta ongen koukusta irrotetut ja peratut ahvenet rantanuotiolla loimutettuina.

Ruotsalaisessa on mökkiasutusta, joten Hiiressä yöpyvän pitää osata olla häiritsemättä vastarannan rauhaa.

Saaressa on syytä ottaa huomioon luonnonsatamien kaksi perusohjetta: käytä vain vanhoja tulipaikkoja, ja muista ottaa kalliokiilat mukaan.

Kommentoi

X