Tilaa

Gloskär

Tiedot

Koordinaatit:
59°58,8' P, 20°31 I
Karttasarja:
C
Merikartta:
745, 753, 32
  • Palvelut

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 5/94:

Saari on syrjässä Föglön-Kökarin väylän varrella Föglöstä runsas 2 mpk kaakkoon hiukan Granön eteläpuolella.

Gloskärille tultiin ennen aina ruumisarkku tai ainakin sen laudat ja naulat mukana. Seilin spitaalisairaala on tunnettu, mutta täällä oli toinen vuodesta 1653 vuoteen 1672. Paikat on merkitty kiinnostuneille.

Sairaita lienee ollut viitisenkymmentä. Saareen rakennettiin kaksi taloa, toinen papille, joka valvoi sairaita ja toinen sairaille sekä sauna. Siinä oli aluksi kaksi huonetta naisille ja miehille erikseen, mutta rakennusten huonon kunnon takia muutettiin pian samaan siistimpään tilaan.

Olot olivat sanoinkuvaamattoman saastaiset ja alkeelliset. Maalattia oli likainen, ja sitä yritettiin peitellä kaikella mahdollisella, yhden sairaista piti aina valvoa ja pitää käärmevahtia. Saunaa ei uskallettu lämmittää huonon kunnon vuoksi.

Vain papilla oli alussa vene ja se lukittiin aina. Myöhemmin sairaat saivat käyttöön veneen voidakseen kalastaa ja koota katajia polttopuiksi. Niiden savun haju peitti hiukan vallitsevaa löyhkää.

Ensimmäinen johtaja oli pastori Lars Hammar, joka asui saarella vaimonsa ja kuuden lapsensa kanssa. Hänen seuraajansa oli Erik Portulinus.

Kommentoi

X