Tilaa

Gdansk

Tiedot

Koordinaatit:
54°20,7’ P, 18°39,1’ I
Merikartta:
S 52 A
Puhelin:
+48 58 343 0710, +48 69 556 4848
  • Palvelut

  • imutyhjennys
  • jätehuolto
  • kauppa
  • netti-yhteys
  • pesutupa
  • suihku
  • sähkö
  • vesi
  • wc
  • Wlan

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Gdanskissa historia herää henkiin

Parin päivän kuluttua veneilimme moottorilla Gdańskiin. Historian siipien havina alkoi jo Veikseljoen suulla, sisääntulolla.
Vasemmalle jäi Westerplatten niemimaa, jolla syyskuussa 1939 ammuttiin toisen maailmansodan aloittaneet laukaukset. Monumentaalinen muistomerkki tervehti kukkulan päältä kaupunkiin seilaavia.

Vierassatama sijaitsee Motlawajoen varrella noin viiden meripeninkulman päässä mereltä.

Matka vanhankaupungin satamaan on jo itsessään elämys. Reitti kulkee rapistuneiden telakoiden ja tehtaiden ohitse. Joen penkereelle jää melkoinen valikoima nostokurkia, hylättyjä, massiivisia tehdashalleja sekä rahtilaivoja. Puolan kansallissankarin ja presidentin Lech Wałęsan johtama, kommunistisen hallinnon kukistanut Solidaarisuus-liike perustettiin Gdańskin telakalla.

Hyvän ajoituksen vaatii ydinkeskustan nostosilta, joka tietyin poikkeuksin nousee ylös tasatunnein puoleksi tunniksi. Satamaan ajaessa on hyvä ottaa huomioon myös muu liikenne, kuten suuret, turisteille suunnatut merirosvolaivojen replikat ja pienet, kuplavolkkarista mallinsa ottaneet moottoriveneet.

Me jouduimme odottamaan joen penkereellä hetken sillan avautumista. Kun silta oli onnistuneesti alitettu, rannalta kuuluva musiikki, ravintolat terasseineen ja lyhtyineen, Soldek-museolaiva ja 1300-luvulta peräisin oleva, mustanpuhuva nostokurki Stary Zuraw toivottivatkin meidät tervetulleeksi.

Soitimme ennakkoon satamatoimistoon ja saimme oman numeroidun paikan. Perillä odottivat hyväkuntoiset aisapaikat kanavassa. Omasta rauhasta siellä ei oikein voi puhua, koska vierassatama on kaupungin keskustassa, ohi kuljeksivien turistien silmien alla, rakennustyömaan paukkeen ja hotelleista kantautuvan musiikin äänimaisemassa.

Meille satama vanhankaupungin ytimessä oli mukavaa vaihtelua. Satamamuodollisuudet hoituvat näpsäkästi. Palveluihin lukeutuu maksullisen suihkun ja hintaan kuuluvan wc:n lisäksi pyykkikone sekä ympärivuorokautinen vartiointi lukittuine portteineen.

Hansakaupungissa silmä lepää

Heinäkuu on turistiaikaa Gdańskissakin, ja kaupungilla sai tungeksia. Tunnelmallinen vanhakaupunki on kuitenkin ryysimisen arvoinen.
Historia todella heräsi henkiin. Jokainen julkisivu, katukiveys ja patsas henki menneisyyden eri kerroksia.

Kaikki nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä satamasta. Historialliset kohteet sijaitsevat Pitkätorin, Długi Targin ohittavan Ulica Długa -kadun varrella. Katu kulkee 500 metrin matkan keskiaikaiselta Kultaiselta portilta Vihreälle portille kanavan tuntumaan. Reitti on nimeltään Droga Królewska eli Kuninkaan tie. Sen varrelle jää muun muassa Neptunus-suihkulähde, Raatihuone kaupunginmuseoineen ja Arturin taloksi kutsuttu renessanssipalatsi. Lähellä on Euroopan suurin punatiilikirkko Bazylica Mariacka.

Vanhassakaupungissa voi ihailla värikkäitä julkisivuja, koristeellisia yksityiskohtia, patsaita ja kirkkoja, kuunnella taitavia katusoittajia ja ostaa matkamuistopuodeista tuliaisiksi meripihkaa sekä lasitaidetta. Kanavan varren ravintolat terasseineen kutsuvat syömään ja juomaan. Kahviloitakin löytyy. Meidän piti tietenkin vierailla ylimaallisen runsaat kakkunsa itse leipovassa Libertasissa, onhan veneemme nimi Liberta.
Vierailimme myös Varsovassa, jonne on Gdańskista noin kolmen tunnin matka.

Laivoja ja klassista musiikkia

Kanavan molemmin puolin sijaitsevan merenkulkumuseon lippuun kuuluu myös pääsy vuonna 1948 rakennettuun höyrylaiva SS Zoldekiin. Euroopan mittakaavassa merkittävä Toisen maailmansodan museo avattiin keväällä 2017.

Kesällä Gdańsk on täynnä kulttuuria. Baltic Sail tuo kaupunkiin isoja purjelaivoja sekä merenkulkuun ja merelliseen kulttuuriin liittyviä tapahtumia.
Baltian filharmonikkojen muusikot esiintyvät pitkin kesää kaupungin museoissa, kirkoissa ja muissa nähtävyyksissä.

Elokuun kolmella ensimmäisellä viikolla kaupunkiin kokoontuu taiteilijoita ja käsityöläisiä Pyhän Dominicin markkinoille, joita on järjestetty vuodesta 1260.

Elokuussa järjestetään Shakespeare-festivaali, ja pienimuotoisempia ooppera- ja kamarimusiikkitapahtumia on pitkin kesää.

Jatkoimme matkaa Liettuaan muutaman päivän jälkeen. Omaksuttavaa ja koettavaa varmasti jäi. Tämä oli vasta pieni palanen Euroopan historiaa

Kaisu Puranen
VENE 5/2019

Kommentoi

X