Tilaa

Elvsö

Tiedot

Koordinaatit:
60°08,4' P, 21°27,4' I
Karttasarja:
D
Merikartta:
749
  • Palvelut

  • kahvila
  • sauna
  • uimaranta
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 1/95:

Elvsö on saari Korppoon länsipuolella. Houtskärin ja Korppoon välistä ulos tulevalle autolauttaväylälle on etäisyyttä vajaa pari mailia. Paikka on siis mitä soveliain odotella suosiollista säätä ennen länteen Berghamnin selälle lähtöä tai sopiva etappi Kökarista tai Ahvenanmaalta itään palaaville.

Varsinkin jos kaipaa aution saaren tunnelmaa, mutta samalla arvostaa käyntisataman palveluja, Elvsö on hyvä valinta.

Kiinnityspaikkoja Elvsössä on kaksi, joko saaren luoteisrannalla pienen pohjoiseen avautuvan lahden pohjukassa tai etelästä saareen pistävän lahden, Vestervikin länsirannalla. Jälkimmäinen on ilman muuta suositeltavin, kunhan syvyyttä riittää. Siellä odottavat nimittäin ”yksityiset laiturit” poijuineen.

Koska merikartasta ei lahdelle saapuvalle ole paljoakaan apua, voisi toivoa, että jokaiseen laituriin merkittäisiin sen edessä oleva syvyys. Lähtiessämme aamulla ensimmäiseltä laiturilta huomasimme kiinnittyneemme tukevasti mutaan (veneemme syväys 1,5 m). Pienen keinuttelun ja moottorin avulla pääsimme kuitenkin irti.

Toinen huomionarvoinen seikka on sisääntulosalmi, joka ei näy merikartan erikoiskartassa. Ei pidä ajaa sisään liian lähellä salmen länsilaitaa, vaikka spesiaalikartan perusteella houkutus näyttääkin suurelta. Vasta kärjen jälkeen on syytä varoa merikartan erikoiskarttaan merkittyjä kiviä itse lahdenpoukamassa.

Luontoa ja historiaa

Luonnoltaan Elvsö on erikoinen sekoitus upeita kallioita ja vehmasta lehtoa. Niemen kärjen laakeat kalliot houkuttelevat auringonottoon ja metsäpoluilla mustikkapuskat vetävät puoleensa.

Korppoon menneisyys taas on pullollaan niin laivanrakennukseen kuin merenkulkuunkin liittyviä tarinoita.

Saaren läntisimmässä niemenkärjessä on mm. saaren historiaan liittyvä kalliokirjoitus: ”Skeppets namn Heddwik kommer från Nederlenderne och skall till London samt har till last appelsiner och fikon år 1867.” Menneinä aikoina kömpelökulkuisten purjelaivojen piti odottaa sopivaa tuulta Elvsön luona. Tähystysvuori Christiansbergin nimi on 1600-luvulta, jolloin saarella eleli Christian Petiche niminen kruununvouti ja tämän vuosisadan muisto on valvontatornin jäänteet sotien ajoilta.

Palvelut 600 metrin päässä

Elvsön palvelut sijaitsevat kaikki saaren luoteisrannalla, jossa on kahvila, puu-cee sekä saunat. Kahvilassa voi nauttia myös kotiruokaa ja hyllyillä on myynnissä perusruokatarvikkeita. Siellä on myös puhelin.

Elvsön saunaa n:o 2 voi vilpittömästi kehua. Saunan ja pesutilojen lisäksi on tilava oleskeluhuone, jossa tuli paloi iloisesti takassa toivottaen saunan nautintoja odottavat vieraat tervetulleiksi. Kerrankin pääsi uimaan mereen kunnon laiturilta!

Satamamaksun suuruus riippuu siitä, kummalle puolelle kiinnittyy. Kummallista kyllä viihtyisämpi ja rauhallisempi Västervikin puoli on edullisempi – toki kävelymatkaa kahvilaan (myös puu-ceehen) on noin 600 metriä ja onhan kahvilan rannassa sähköpiste sekä vesiletku.

Elvsön isäntä Börje Jansen suunnittelee kuulemma puu-ceen rakentamista niemen itäpuolelle Västervikiin ja käyntisataman palveluja on muutenkin tarkoitus kehittää.

Mökkikyläkin Elvsöllä toimii, vaikka veneilijöiden näkökulmasta se ei näy, eikä kuulu. Varsinkin Västervikissä todella tuntee olevansa yksityislaiturilla varustetulla autiolla saarella.

 

 

 

Yksi kommentti artikkeliin “Elvsö”

  1. Rantojen Asukas sanoo:

    Nykyisin yksityisomistuksessa. Ei ole pois ajettu, mutta en enää kehtaa tänne kiinnittyä ainakaan kesäaikaan.

Kommentoi

X