Tilaa

Dirhami

Tiedot

Koordinaatit:
59°12,6 P, 23°30,0 I
Merikartta:
EK 302, 509, 614
Vieraspaikkoja:
n. 30
Syvyys:
4,00 m
Kiinnitys:
aisa
Satamamaksu:
20-25 €
Puhelin:
+ 372 479 7221
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • kauppa
 • polttoaine
 • vesi
 • joukkoliikenne
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • uimaranta
 • wc
 • venehuolto
 • Wlan
 • jätehuolto
 • veneluiska
 • netti-yhteys
 • polkupyöränvuokraus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Tallinnasta länteen

Lohusalusta länteen jatkettaessa reitti kulkee Paldiskin lahdensuulta Pakrin saarien ohitse. Korkealla rantatörmällä, pangalla, seisoo tuulen tuivertama komea Pakrin majakka. Suur-Pakri siirtyi 34 hopeamarkasta viiden ruotsalaisen maanviljelijän omistukseen 1300-luvulla. Myyjänä kerrotaan olleen Paadisten luostarin johtajan, sillä maan tasalle palanut luostari tarvitsi kipeästi käteistä rahaa. Viron ruotsalaiset asuttivat Pakrin saaria lähes 600 vuoden ajan.

Pöösaspean niemen kärjessä sijaitsevan Dirhamin outo nimi selittyy myös ruotsalaistaustalla. Nimi vääntyi paikan alkuperäisestä ruotsalaisesta nimestä Derhamnista, joka viittaa menneeseen vironruotsalaiseen maailmaan. Viron länsirannikolle Dirhamin ja Haapsalun tienoille asettui aikoinaan jopa 10 000 ruotsalaista. He pakenivat veneillä takaisin kotimaahansa toisen maailmansodan jaloista. Alueella on vieläkin olemassa kunta nimeltä Noa rootsi.

Kuten Lohusalua, Dirhamiakin lähestytään varovaisesti valaistujen linjojen mukaan. Ne vievät kapealle lateraaliviittojen reunustamalle sisäänajoväylälle.

Satama on etelän puoleisilla tuulilla varsin suojainen, mutta kovat pohjoiset tuulevat aiheuttavat satama-altaassa ikävää vellontaa.
Koska Dirhamin ranta on matalaa, pohjoisesta tulevat iso aallot jyrkkenevät ja murtuvat juuri sisäänajoväylä kohdalla. Tämän takia odottelin takavuosina muutaman vuorokauden satamasta ulospääsyä.

Betoniaallonmurtajalla ympäröity satama-allas tarjoaa isoille veneille runsaasti kylkikiinnityspaikkoja. Varsinaiset vieraspaikat ovat kävelyaisoin varustetussa pistolaiturissa satama-altaan perällä.

Dirhamin satama on karun oloinen. Betonimaista yleistunnelmaa pehmentävät laajat hiekkarannat sataman kummallakin puolella. Rannalla on hienoa valkeaa hiekkaa, joka tuo mieleen Pohjois-Saksan kylpylänkaupunkien loppumattomat rannat. Dirhamista puuttuvat vain saksalaisten rakastamat rantatuolit.

Jos silmäniloa ei ole tarjolla, niin palveluita on kuitenkin kohtuullisesti. Vuorokauden ympäri avoinna olevassa satamatoimistossa myydään tavallisimpia venetarvikkeita. Siellä voi ostaa myös aamiaiskuponkeja Dirhamin vierasmajan ravintolaan.

Sitten viime käymän toilettitilat ovat uudistuneet ja myös ravintolapalvelut ovat kohentuneet. Pieni rantaravintola tarjoili vielä joitakin vuosia sitten vain juomia, kuivattuja valkosipulileipiä ja sipsejä, Nyt siellä voi syödä kokonaisen aterian jälkiruokineen. Ruokalistan suosikkeja ovat kalakeitto, paistetut ahvenfileet (15 euroa) ja grillatut lampaankyljykset (15 euroa ). Sateessa illallinen ei oikein suju, sillä asiakaspöydät ovat taivasalla puuterassilla.

Muita uudistuksia ovat Dirhamiin muutama vuosi sitten avattu kalajalostamo ja savustamo, jonka yläkerrassa on hotellihuoneita.
Savustamon tuotteita myydään Dirhamin puodissa, joka sijaitsee muutaman sadan metrin päässä rannasta. Repertoaariin kuuluvat niin savuahvenet kuin norjanlohetkin. Kalat kannattaa ostaa aamupäivällä, sillä illalla ne ovat jo usein loppuneet. Aina hyväntuulinen ja kohtelias kauppias puhuu hyvin suomea. Hän ymmärtää myös veneilijöiden aikatauluja viettämällä iltapäivällä siestaa ja avaamalla puotinsa uudelleen iltasella kun janoiset ja nälkäiset purjehtijat ovat rantautuneet.

Dirhamista on bussiyhteys Haapsaluun.

Jos Viron matkalla iskee koti-ikävä, ongelma on nopeasti ratkaistu, sillä Dir-hamista on vain vajaan 30 meripeninkulman matka Hangon Itäsatamaan.

Risto Nordell
VENE 4/2017

Viron pohjoisrannikko

Dirhami kuulostaa niin eksoottiselta paikannimeltä, ettei ihme, kun Hangossa saunan lauteilla sain hämmästyneitä katseita osakseni, kun kerroin olevani sieltä tulossa.

Totuus on tarua arkisempaa: piskuinen kalasatama Pöösaspean niemellä on vain vajaat 30 meripeninkulmaa Hangon itäsatamasta.

Satama ei ole esteettisesti ylentävä kokemus, mutta kyllä siellä yönsä viettää. Etelätuulilla Dirhami on suojainen, mutta pohjoiset aiheuttavat satama-altaassa aallokkoa. Ylimalkaan vesi tuntuu aina olevan jonkinlaisessa liikkeessä, lepuuttimet elävät jatkuvasti ja jotkut kutsuvatkin satamaa ”Nirhamiksi”.

Sisäänajo sujuu turvallisesti valaistua ja lateraaliviitoitettua väylää pitkin. Kiviä on paljon, joten oikomaan ei missään nimessä pidä lähteä. Muutama vuosi sitten valmistunut laituri on tukeva ja pitkillä kävelyaisoilla varustettu. Myös pitkään aallonmurtajaan kiinnittyminen on sallittu.

Alkukesän ilta oli hiljainen, eikä satamassa s/y Tingelingin lisäksi ollut kuin jo huhtikuussa Englannista lähtenyt brittipurjehtija Paul, matkalla Tallinnan kautta Helsinkiin ja sieltä mahdollisesti Pietariin.

Satamassa on muutama tylynpuoleinen parakki, joista toisessa on satamatoimisto. Kunnoltaan tyydyttävät wc:t ja suihkut ovat konttia muistuttavassa laatikossa.

Satamatoimiston yhteydessä on veneilijöiden internetpiste, ja uskomattoman ankeassa kopissa oli kuin olikin toimiva ja ilmainen tietokone. Huoneen muun sisustuksen muodostivat haljennut oranssi muovituoli sekä pikkuruinen pöytä, jolla oli leivänpaahdin (sic!).

Leppoisa satamaisäntä kyseli kohteliaasti kuulumiset ja kertoi päivystävänsä kopissaan ympäri vuorokauden. Toimiston edustalla makaileva julman näköinen susikoirakin osoittautui rauhalliseksi otukseksi.

Pari vuotta sitten Dirhamin rantaan nousi satamakioski ja avoterassi. Juomapuolen lisäksi kioskista saa pieniä ruoka-annoksia. Katselin huikean kaunista auringonlaskua Suomenlahden yllä ja nautiskelin iltaoluen seuraksi paahdettuja leipäkuutiota. Ne lilluivat niin vahvassa valkosipulidipissä, että hiukset olivat lähteä päästä.

Viihtyisän terassin lisäksi Dirhamin plussiin kuuluvat pitkä, lapsiystävällinen hiekkaranta sekä kauppa muutaman sadan metrin päässä rannasta. Punaisessa mökissä puotiaan pitävä kauppias muisti minut edelliskesältä ja alkoi jutella innokkaasti suomensekaista viroaan.

Puodissa on tarjolla monenlaisia herkullisia virolaissäilykkeitä, kuten seljankaa ja hapankaalia. Lihatiski on vaatimaton. Kaupassa on yleensä myös jotain tuoretta yllätystuotetta: viime kesänä se oli suussa sulava, lämmin ja rasvaa tihkuva lihapiirakka. Kauppias viettää siestaa klo 17-19, mutta pitää puotinsa sen jälkeen auki aina iltayhdeksään.

Sataman ja kaupan välistä, infotaulun vierestä, on päivittäinen bussiyhteys Haapsaluun.

Pöösaspean niemi on tärkeä lintualue, joten ornitologiaa harrastavien kannattaa saapua paikalle parahiksi syys- tai kevätmuuton aikoihin.

Katso panoraamakuva 

Risto Nordell
VENE 1-2/2011

4 kommenttia artikkeliin “Dirhami”

 1. shamanisti sanoo:

  Viron kaunein kahvilan ulkoterassi, hyvä ja ystävällinen palvelu voi suositella , hyvä välietappi !

 2. Melkovanha seilori sanoo:

  Dirhami sijaitsee hyvällä paikalla on menossa itään, länteen, etelään tai pohjoiseen. Tuli siellä pidettyä tuulta 3 pv. Palvelu oli ystävällistä ja asiallista. Wc ja suihkutilat olivat uudehkot ja siistit. Edelliskerralla ne olivat kontissa ja ahtaat ja kolkohkot. Muutos oli todella iso. Kahvilan terassi on todella hienolla paikalla ja hinta ja laatutaso kohdallaan. Lähellä oleva pieni kauppa vastaa melko hyvin arkipäivän tarpeisiin. Satamatoimistossa on myös myynnissä suppea valikoima vene ja veneilytarvikkeita.. Kovalla tuulella satamaan ja satamasta ajo vaatii huolellisuutta.

 3. Matti Parkkinen sanoo:

  Kokemus kesäkuu 2017.
  Tuen aiempia kommentteja. Hyvä eka/vika pysähdyspaikka Viron rannikolla Hangon suunnasta.
  Suojattu satama ja polttoainejakelu.
  Leppoisa, hyvä ateria aurinkoisella terassilla ennen paluuta Hankoon.

 4. Jari sanoo:

  Ei kyllä pysty yhtymään vene-lehden arvioon. Erinomaisen siisti ja viihtyisä paikka. Kahvila mahtavalla paikalla ja ok ruokalista. En nyt juuri löytänyt valittamista ja paikallisen panimon olut nautittuna kahvilan hiekkarannalla hipoi täydellisyyttä.

Kommentoi

X