Tilaa

Verkan (Korppoo)

Tiedot

Koordinaatit:
60°10,51' P, 21°33,16' I
Satamanro:
990
Merikartta:
D 727
Vieraspaikkoja:
80
Syvyys:
1,5 - 6 m
Kiinnitys:
poiju, kylki
Avoin:
-
Satamamaksu:
27-35 €/vrk (2024)
Yhteyshenkilö:
Kjell Eriksson
Puhelin:
02 463 1610
 • Palvelut

 • apteekki
 • astianpesupaikka
 • imutyhjennys
 • joukkoliikenne
 • jätehuolto
 • kaasu
 • kahvila
 • kauppa
 • kioski
 • kirkko
 • leikkipaikka
 • museo
 • pesutupa
 • polkupyöränvuokraus
 • polttoaine
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • terveyskeskus
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
 • Wlan
 • yhteysalus
<h2 style="text-align: left;">2018</h2> <p style="text-align: left;">Puh. 02 463 1610</p> <p style="text-align: left;">Bens 98, D</p> <p style="text-align: left;">Avoinna joka päivä klo 8-21</p>

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2018: 

Ravintola Buffalo ★★★★★

Hyvä palvelu, ravintolan henkilökunta ensiluokkaista. Ruoka todella hyvää ja palvelu pelaa, hintakin kohtuullinen. Ykköspaikka meidän venekunnalle, ehdottomasti.

Lukijamme suosittelevat: Ribsit!

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2017: 

Ravintola Buffalo ★★★★★

Lukijamme suosittelevat: Täydelliset ribsit! Pippuripihvi. Sveitsinleike.

Päivitä polttoaineiden hinnat Lisää sataman kuva Ilmoita virheestä sataman tiedoissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 5/204

Verkan on oivallinen satama odotella sopivaa keliä Kihdin ylitykseen. Satamaan on helppoa poiketa Kyrkfjärdeniltä kulkevalta ruotsinlaivareitiltä etelään. Paikalle johtaa 2,4 metrin väylä joko lännestä tai pohjoisesta. Vieraspaikat ovat muuten suojaisia, mutta luoteistuulelle avoimia.

Vuosien varrella Verkan on pysynyt suurin piirtein ennallaan. Suurimmat muutokset ovat legendaarisen ravintola Buffalon viereen perustettu JJ’s pizzeria ja kylkikiinnityspaikat Buffalon edessä.

Heinäkuussa ravintolaelämä on vilkasta ja rannassa tuoksuvat niin pitsat kuin pihvitkin. Takavuosina Verkan tuli kuuluisaksi ribs-annoksestaan, jonka kastike ja sen monet ainekset olivat suuri salaisuus. Ribsien kylkiäisiksi pöytään kannettiin pesuvadillinen ranskalaisia perunoita. Aikojen saatossa annoskoko on järkevöitynyt, mutta ribsit ovat edelleen suussa sulavia ja kastikkeen resepti salainen.

Buffalon isolla terassilla voi siemailla myös pelkästään kesäjuomia ja ihmetellä satamaelämää. Ravintoloiden lisäksi Verkanin palveluihin kuuluvat muun muassa leikkipuisto, jäätelökioski, vaatekauppa sekä huoltorakennus saunoineen. Uimaan ei pääse, mutta saunan isolla terassilla on mukavaa vilvoitella ja ihastella näkymiä vieraslaiturille. Satamakonttorista voi vuokrata polkupyöriä ja ostaa olutta sekä virvoitusjuomia. Tarjolla on jonkin verran myös elintarvikkeita.

Risto Nordell

Arkistosta:

Grillikyljen kotisatama

Harva satama valitaan ruuan mukaan, mutta Verkanille monet suuntaavat ravintola Buffalon ribsien takia. Tarjottimen kokoinen annos täyttää nälkäisimmänkin seilorin, eikä ruuan loppumisesta ole pelkoa: pyydettäessä ribsejä saa samaan hintaan lisää.

Perusannokseen kuuluu noin 600 grammaa porsaan kylkiriviä ja melkein yhtä paljon ranskalaisia perunoita. Maustekastike on Buffalon tarkimmin varjeltuja salaisuuksia, mutta keittiömestarin mukaan ainesosia on 15. Saaristomeren parhaan ribs-annoksen varsin kohtuullinen hinta on 18,90 euroa.

Vuonna 1993 perustetussa ravintolassa on toki tarjolla kevyempääkin einettä, kuten salaatteja, pariloitua siikaa tai kalakeittoa. Annosten hinnat vaihtelevat 13-29 euron välillä. Kodikkaasti sisustettuihin sisätiloihin mahtuu liki sata asiakasta, mutta 150-paikkainen terassi suojaavine aurinkovarjoineen on kauniina kesäpäivänä koko sataman keskus. Lähimmät vieraspaikat ovat vain harppauksen päässä terassilta. Tämän lähemmäksi ravintolaa ei voi enää venettä paikoittaa.

Veneilijöille on tarjolla myös aamiainen ja lounas Buffalon seisovasta pöydästä. Kesäkuukausina ravintolassa pidetään trubaduuri- ja teemailtoja, mutta varsinainen menopaikka se ei ole.

Herkistävä sauna

Gastronomisten nautintojen ohella Verkan tarjoaa veneilijälle hyvin hoidetun vierassataman, jonka sijainti Turusta Tukholmaan vievän laivareitin varressa on strategisesti erinomainen.

Nauvon ja Korppoon pohjoispuolelta Ahvenanmaalle matkaaville Verkan on viimeinen satama ennen Kihdin ylitystä. Lisäksi se on ainoa vierassatama Korppoon pääsaaren pohjoisrannalla. Satamaan on helppo navigoida selkeästi viitoitettua väylää pitkin.

Huoltotalo istuu kauniisti jyrkkään rinteeseen aivan pistolaiturin yläpuolella. Tilavan saunan löylyt olivat makoisat ja niiden jälkeen kelpasi virvoitella isolla terassilla vierassataman hyörinää katsellen.

Sauna sisältyy satamamaksuun. Yleiset saunavuorot ovat klo 17-22, uimaan pääsee vieraslaiturin uimaportaista.

Huoltotiloissa on myös toimiva pesutupa, mutta neljä käymälää 80 veneen satamassa on liian vähän, vaikka vessoja on ravintolan puolella lisää.

Verkanin satamakonttorissa palvelu on joustavaa ja kohteliasta. Tarjolla on jonkin verran elintarvikkeita sekä esitteitä satamasta ja palveluista. Satamakonttorista voi vuokrata polkupyöriä ja avata WLAN-yhteyden. Vankalla, korkealla huoltolaiturilla on septin imutyhjennyspiste sekä diesel- ja bensiinitankit. Valitettavasi automaattia ei ole, joten menovettä saa vain satamatoimiston tai ravintolan aukioloaikoina.

Kirkko keskellä kylää

Ribsejä voi sulatella patikoimalla tai pyöräilemällä Korppoon kirkonkylään, joka kuntaliitoksen jälkeen on yksi Länsi-Turunmaan kaupungin taajamista. Matkaa kertyy noin puolitoista kilometriä.

Kohta sataman jälkeen tie vie Korppoon kartanon ohitse. Vaaleanpunainen rakennus on maamme varhaisimpia uusantiikin vaikutuksesta syntyneitä kartanoita. Se on arkkitehti Charles Bassin ensimmäisiä yksityisiä suunnittelutehtäviä Suomessa ja sillä on keskeinen asema arkkitehtuurihistoriassamme. Rakennus valmistui 1804, ja siihen tarvittavat tiilet lyötiin omassa tiiliruukissa.

Kartano sijaitsee Korppoon kirkonkylän lehtevässä ja kumpuilevassa saaristomaisemassa niin, että sieltä on näköyhteys Korppoon keskiaikaiseen kirkkoon. Näillä tanhuvilla tallusteli vuonna1886 myös Jean Sibelius viettäessään kesäänsä Houtskarissa ja Korppoossa. Siitä muistona säveltäjämestarin tuotannossa on Korppoo-trio. Kirkonkylässä vierailusta muistuttavat patsas sekä vuosittainen musiikkitapahtuma Sibelius Korppoossa.

Ehdottomasti kiinnostavin nähtävyys on kuitenkin Pyhän Mikaelin kirkko, jonka rakennustyöt aloitettiin jo 1200-luvulla. Pyhättö kuuluu Lounais-Suomen keskiaikaisten harmaakivikirkkojen kauneimpiin. Rakennustyöt saatiin päätökseen 1400-luvulla, jolloin valmistuivat asehuone ja jylhä länsitorni.

Kaikkiaan kirkon tornissa on viisi kerrosta. Vanhat ikkuna-aukot viittaavat siihen, että tornia olisi aikoinaan käytetty myös asuintilana. Asukkaat ovat olleet todennäköisesti pappeja, jotka hengenkylvön ohella joutuivat vartioimaan meriliikennettä rosvojen ja vihollisten varalta.

Katoliselta ajalta on säilynyt holvimaalauksia sekä useita puuveistoksia, joista kuuluisimpia ovat 400-luvulla Saksassa valmistunut Madonna ja lapsi sekä Pyhän Katariina Aleksandrialaisen patsas. Sen sijaan niin sanottu Korppoon madonna -puuveistos 1200-luvulta on niin arvokas, että se on siirretty Kansallismuseon hoiviin.

Vanhasta saaristolaiskulttuurista kiinnostuneille voi suositella vielä visiittiä vuonna 1960 perustetussa Korppoon museossa. Se sijaitsee aivan kirkonkylän ulkopuolella pappilaan johtavan tien varrella. Museoalueella on vanha renkitupa 1800-luvulta, tuulimylly 1900-luvulta sekä muutamia ulkorakennuksia, joissa esitellään pitäjästä kerättyjä käyttöesineitä. Museon veneet ovat esillä vähän matkan päässä pappilan navetassa.

Risto Nordell
VENE 9/2011

 

10 kommenttia artikkeliin “Verkan (Korppoo)”

 1. old lazy sanoo:

  ihan ok mesta mutta lomaaikaan syytä tulla ajoissa paikat äkkiä täynnä.
  hyvät sapuskat ja ihan siisti paikka

 2. kag sanoo:

  Pikku juttu satamasta. Olin käymässä tuttavieni mökillä Korppoossa, tutun mökin rantaa ei pääse purjeveneellä, vaan jätin veneeni Verkanin vierasvenesataman laituriin.Palattuani takaisin n. 6 tunnin kuluttua oli veneeni keulakaiteeseen laitettu lakanan kokoinen pahvi, jossa luki laiturimaksusi on maksamatta. Tästä suivantuneena menin respaan kyselemään kuka ja miksi kyseinen lappu on veneeseeni laitettu, ei kunnollista vastausta, kysyin oletteko kenties laittaneet sen itseänne varten, koska minä ainakin tiedän onko maksuni maksettu vai ei, ei vastausta.Totesin että lappu on laitettu veneeseeni siksi että naapuriveneilijä näkevät, katsokaa persaukinen ei ole maksanut maksuansa.
  Heitn 50 respan lattialle enkä kaipaa heidän hunajamaustettuja ribsejään.
  Ajan aina sataman ohi jos mahdollista.

 3. ^ sanoo:

  Eli poistuit veneeltä maksamatta laiturimaksua ja sitten vedät herneet nenään kun siitä satamanpitäjä, jolle sataman pitäminen on elinkeino, huomauttaa asiasta… Kun kyseessä vielä on kohtuullisen suosittu satama, niin kyllä ne varmaan mieluummin säästää paikkansa maksaville asiakkaille.

 4. voivoi sanoo:

  Hyvä kag, Minä mukavassa Verkanissa silloin tällöin vieraileva veneilijä olen vain iloinen jos ajaat ohi. Laitureilla haluan nimittäin kohdata iloisia ja kohteliaita kanssaveneilijöitä jotka osaavat arvostaa sitä että satamia ylipäätään ylläpidetään meidän veneilijöiden iloksi :-).

 5. yhyy yhyy sanoo:

  Parahin persaukinen kag. Mistä sait päähäsi ajatuksen, että voisit jättää veneesi ”parkkiin” ilman satamamaksua? Ei se ole mikään yleinen laituri minne voi jätää veneen niin kuin haluaa! Harrastatko tätä myös muissa vierasvenesatamissa? Pidä lupauksesi ja aja verkanista aina ohi. Sinua ei kukaan täällä kaipaa!

 6. Ukko 56 sanoo:

  Edellisestä vierailusa kuusi vuotta ja on muuttunut edukseen, uusi huoltorakennus mm.
  Suihkuissa tosin huono vesipaine oli melkein vaarassa kastua suihkun alla, kun useampi käyttäjä.
  Mutta ihan ok mesta.

 7. Putput-mies sanoo:

  Siisti ja viihtyisä satama, jossa miellyttävä henkilökunta. Ribsit ehkä hieman ylimainostettuja, joskin hyviä.

  Aion tulla toistekin.

 8. Rantojen Asukas sanoo:

  Kun muistaa Verkanin sataman alennustilan reilu vuosikymmen sitten, niin kyllä nykyiseen vierassatamaan kelpaa tulla kauempaakin. Miehistöjen vaihdot helppo toteuttaa ja uuden kauppiaan aikana kaupan valikoimatkin alkaa tyydyttää. Usein kuulee kanssaveneilijöiden olevan matkalla nimenomaan Buffalon vierassatamaan. Tästä voi päätellä ko. krouvin merkityksen sataman imagoon. Viime kesänä tosin ei santsiannosta ribseihin enää saanut, ja hintataso alkaa tuottaa tuskaa.Henkilökunta on aina yhtä mukavaa ja kielitaitoakin löytyy, saksalaistenkin asiakkaiden palvelu sujui heidän kotikielellään ilman väärinkäsityksiä. Paikalliset Nassesedät(ja tädit) järjestävät usein ohjelmaa lähtiessään mökkisaariinsa. Verkanin pohjasedimentti on varmasti kännyköiden kyllästämä. Kesää odotellen.

 9. positiivinen yllätys sanoo:

  Ei ole kusi noussut päähän (Kasnäs hyvä esimerkki tästä), terassille on myös koira tervetullut. Meillä oli erittäin mukava tarjoilija vaikka oli kiireinen ilta. Naapuripöydän asiakas totesi että ribsit eivät viimeksi olleet tarpeeksi lämpimiä ja kokki toi ne tällä kerta itse pöytään =). Hän kävi kysymässä jos kaikki on hyvin ja korjasi myöhemmin lautaset pois. Tämä on asiakaspalvelua!!!

 10. Lukija136 sanoo:

  Buffalossa ribsien hinnat 21,50€, mukava tunnelma ja elävää musiikkia. Sauna kuuluu satamamaksuun, ja on käytettävissä 8-10, ja 17-22. Satamaan tullessa hyvä palvelu, ja opastus venepaikalle. Pieni ulkoleikkipaikka lapsille ravintolan yhteydessä.

Kommentoi

X