Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Näsby/Grill Café Skagen (Houtskari)

Tiedot

Koordinaatit:
60°13,5' P, 21°22,1' I
Satamanro:
970
Karttasarja:
D
Merikartta:
727
Vieraspaikkoja:
40
Syvyys:
1,8-4 m
Kiinnitys:
poiju, ankkuri
Avoin:
koillinen
Yritys:
Ravintola Skagen
Yhteyshenkilö:
Therese Skaag
Puhelin:
02 463 3407, 040 738 6465
 • Palvelut

 • alko
 • apteekki
 • imutyhjennys
 • joukkoliikenne
 • jätehuolto
 • kaasu
 • kahvila
 • kauppa
 • kirkko
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • lääkäri
 • museo
 • pankkiautomaatti
 • pesutupa
 • polkupyöränvuokraus
 • polttoaine
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • terveyskeskus
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • vesi
 • wc
 • Wlan
 • yhteysalus

Jakeluaseman tiedot

Hinnat perustuvat lukijoiden antamiin tietoihin.

2019

Puh. 02 463 3407, 040 738 6465

Bens 98, D kauppojen laitureilta 50 päästä

 

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2018: 

Grill Café Skagen Houtskär  ★★★

”Maukasta, hinta/laatu-suhteeltaan huippua grilliruokaa rauhallisessa miljöössä.”

Lukijamme suosittelevat: Mega, minimega ja homemade hampurilaiset. Paikan päällä valmistettu Fish n Chips tuoreesta kampelasta. Päivän à la carte -listalta löytyy usein ahventa, savulohta tai muita hyviä tuoreita kala-annoksia ym. Lista on hyvin laaja ja monipuolinen.

Päivitä polttoaineiden hinnat Lisää sataman kuva Ilmoita virheestä sataman tiedoissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Alko tilauksesta, satamassa lääkekaappi, lääkärin vastaanotto 2 kertaa viikossa.

Julkinen liikenne kulkee paikalle 2 kertaa päivässä.

Arkistosta:

Monipuolinen Näsby

Houtskarin pääsaaren sydämessä, Näsbyssä odottaa veneilijöitä monin tavoin kiinnostava vierassatama. Keskellä elävää kirkonkylää on tarjolla vanhaa saaristolaiskulttuuria ja moderneja palveluja. Tutustuimme Grill-Café Skagenin sympaattiseen satamaan, jossa on satsattu myös palveluista tiedottamiseen.

Houtskarin pääsaari ja kunnan alueeseen kuuluvat 1 600 muuta saarta ovat veneilijän kannalta strategisesti oikealla paikalla, sillä ne sijaitsevat suurin piirtein Turun ja Ahvenanmaan saariston puolivälissä. Houtskarin luonto on varsin monimuotoinen: välisaariston tuuheat metsäsaaret lomittuvat ulkosaariston alastomiin kallioluotoihin. Kunta kuuluukin kokonaisuudessaan Saaristomeren luonnonsuojelullisesti arvokkaaseen biosfäärialueeseen. Myös keskellä Kihtiä sijaitseva ja veneilijöille vastikään avautunut Jungfruskär on Houtskarin kunnan alueella.

Kolmelta reitiltä

Näsbyhyn johtaa kolme varsin suojaista reittiä. Etelästä seilataan 3,0 metrin väylää Houtskarin ja Saverkeitin välistä, kun taas koillisesta pujotellaan paikalle Kivimon ja Saverkeitin välistä. Kihdin Snöbodanin loistolta erkaneva reitti vie perille Houtskarin pohjoisrantaa seuraillen.

Grill-Café Skagenin omistajan Therese Skaagin kolmatta kesää ylläpitämä vierassatama löytyy Näsbyn lahden etelärannalta. Satama on muuten suojainen, mutta avoin koillistuulille. Poiju- ja ankkuripaikkoja on yhteensä 40 ja syvyyttä riittää aina neljään metriin saakka.

Näsbyssä vierailee vuosittain noin 1 200 venettä, mutta koska Houtskari on kaukana mantereen menopaikoista, on tunnelma satamassa heinäkuun ruuhka-aikoinakin varsin rauhallinen.

11 euron satamamaksu maksetaan laiturin päässä olevaan kahvilaan. Tässä vaiheessa Näsby nokittaa monet muut vierassatamat: kun monessa satamassa veneilijä saa heti alkajaisiksi pumpata tietoa sataman ja lähiseudun palveluista purkkaa jauhavalta, enemmän tai vähemmän flegmaattiselta ja tilapäiseltä teinityövoimalta, jakaa Therese Skaag vieraalle kolmisivuisen itsetehdyn infomonisteen. Siitä selviävät niin sataman palvelut kuin Houtskarin nähtävyydetkin yhteystietoineen. Kauppojen, kirjaston, pankin ja turistineuvonnan aukioloajat on myös kirjattu ylös ja paketin täydentää yksinkertaisesti mutta selkeästi piirretty kirkonkylän kartta.

Tämä on kerrassaan esimerkillistä ja huomaavaista toimintaa, jonka soisi yleistyvän muuallakin. Suurta taloudellista satsausta ei tarvita, kyse onkin enemmän tahdosta ja vilpittömästä tarkoituksesta palvella veneilijää ja tehdä hänen olonsa viihtyisäksi. Tällaiset pienet huomaavaisuudet ovat juuri niitä seikkoja, jotka saattavat tehdä eron kahden periaatteessa samantasoisen vierassataman välillä: veneilijä kääntää taatusti keulansa tulevinakin kesinä hyvän palvelun satamaan.

Therese Skaag tarjoaa vierailleen monipuoliset palvelut. Satamamaksu sisältää sähkön, veden, wc:n ja suihkun. Suihkuhuoneita on neljä ja yhdessä niissä on vauvan hoitopöytä. Tilaussaunan lämmitys maksaa yhdeksän euroa ja saunasta on myös uimamahdollisuus. Pyykit saa puhtaaksi neljällä ja kuivaksi kahdella eurolla. Pesutuvan varustuksiin kuuluvat myös silitysvälineet. Polkupyöriä vuokrataan tunti- tai vuorokausitaksalla. Vieraslaiturin juurella on pieni grillikatos ja sen vieressä pieni lasten leikkipaikka.

Satama ja Grill-Cafe Skagen ovat avoinna kesäkuusta elokuuhun joka päivä klo 10-22. Kahvilassa tarjotaan grilliruokia, salaatteja, uuniperunoita, olutta, siideriä ja kahvilatuotteita. Aamuksi sieltä voi tilata lämpimiä sämpylöitä. Oikeasta asenteesta todistaa myös se, että kun vierailimme Näsbyssä vielä syyskuussa, wc:t ja suihkut oli huomaavaisesti jätetty auki satunnaista kulkijaa varten, vaikka satama oli muuten jo suljettu. Therese Skaag toivoo, että kaikista sataman puutteista kerrottaisiin kahvilan kassalle. Parannusehdotuksia ja toiveita voi kirjata myös sataman vieraskirjaan.

Kirkosta saaristomuseoon

Kun vierassatamasta kipuaa pientä mäkeä ylös, saapuu Houtskärs Bodenin, puh. 02 463 3210 pihamaalle. Perinteiseen saaristolaistyyliin kyseessä on tavallisen elintarvikeliikkeen sijasta pieni tavaratalo, josta voi ostaa lähes mitä vain. Kauppa on auki kesäaikaan arkisin klo 9-19, lauantaisin klo 9-15 ja sunnuntaisin klo 10-14.

Houtskärs Boden hoitaa myös vierassataman polttoainejakelun. Tankkaus onnistuu palvelulaiturissa soittamalla laiturilla ilmoitettuun numeroon, mutta maksu pitää hoitaa kaupassa.

Myös septin imutyhjennys hoituu huoltolaiturilla.

Kirkonkylässä on toinenkin kauppa, Skärgårdsboden, puh. 02 463 3147, jonka yhteydessä toimii myös Matkahuolto.

Houtskarissa on liki 700 asukasta ja kirkonkylän raitti on heinäkuussa vilskeinen, sillä veneilijöiden lisäksi sitä kansoittavat yli 950 kesämökin asukkaat. Kauppojen ohella kylältä löytyy pankki, kunnantoimisto, kaksi kampaamoa, Alkon tilauspalvelu, lääkekaappi, pikkuruinen kirjasto sekä ravintola Houtskärs Gästgifveri, puh. (02) 463 3206. Vastikään remontoitu Gästgifveri tarjoaa myös bed & breakfast -palveluja.

Vain kilometrin etäisyydellä keskustasta on lapsimiehistön iloksi tarjolla kunnon uimaranta.

Varsin hyödyllinen vierailukohde veneilijälle on Turisti-info, puh. 02 463 3530. Ystävällisen palvelun ja runsaiden esitteiden lisäksi käytettävissä on myös nettiyhteys. Houtskarin tiedot löytyvät osoitteesta www.houtskar.fi.

Houtskarin kesä on täynnä tapahtumia. Kesällä 2004 pidettiin niin lauluiltoja, kakkukestejä, tanssiaisia, elokuvaesityksiä kuin kirkkokonserttejakin. Kauden päätapahtuma on kuitenkin aina heinäkuun alkupuoliskolla pidettävät Houtskär-päivät. Niiden kohokohta on purjehduskilpailu perinteisillä talonpoikaisveneillä. Saaristolaisperinteitä huolella vaalivassa kunnassa onkin komea, yli 30 veneen talonpoikaisvenelaivasto.

Houtskarin mielenkiintoisiin nähtävyyksiin kuuluu vuonna 1703 rakennettu Pyhän Marian kirkko, joka pilkottaa tiheän lehvistön keskellä kirkonmäellä. Kauniin vaaleasävyisen temppelin alttaritaulu on Victor Westerholmin maalaama ja 1600-luvulta peräisin olevan tammisen saarnastuolin on rakentanut sama tuntematon mestari kuin Korppoon kirkon saarnastuolinkin.

Kirkonmäellä sijaitsee myös Houtskarin toinen tärkeä nähtävyys, kotiseutu- ja saaristomuseoalue. Pääsääntöisesti iltapäivisin avoinna oleva museoalue käsittää itse asiassa neljä eri museota. Vaivaisella yhden euron pääsymaksulla voi tutustua kotiseutumuseoon, myllymuseoon, vene- ja kalastusmuseoon sekä moottorimuseoon. Viime mainitussa on varsin kattava kokoelma venemoottoreita vuosikymmenten varrelta. Houtskarin kulttuuriyhdistyksen talkoovoimin ylläpitämästä museoalueesta on kymmenen viime vuoden aikana kehittynyt kiehtova kokonaisuus, joka avaa veneilijälle monia näkökulmia menneiden aikojen saaristolaiskulttuuriin.

Risto Nordell
VENE 5/2005

7 kommenttia artikkeliin “Näsby/Grill Café Skagen (Houtskari)”

 1. Janita sanoo:

  Nykyään paikkaa on uusittu ja remontoitu ja saunakin kuuluu nykyään hintaan. Hinta on toki noussut 17€/yö (2010). Erittäin mukava paikka.

 2. JKU sanoo:

  Kyllä
  Varsin mukava, kodikas ja suojaisa satama

 3. jwahala sanoo:

  Viihtyisä ja mukava satama! Saniteettitilat siistit! Ruoka erittäin maukasta ja annokset reilun kokoiset. Kannattaa kokeilla esim. katkarapuvoileipää!

 4. Prospector sanoo:

  Septin imutuhjennys onnistuu van pienellä venellä. Letku auttamatta liian lyhyt. Yli 35-jalkaisessa veneessä tyhjennyksen tulee olla joko edessä vasemmalla tai takana oikeall, jotta letku riittäisi. Laiturin mereltä katsoen vasemma sivulle letku ei riitä lainkaan.

  Oikein malliesimerkki kiusallisen yleisestä imutyhjennyspumppujen asennuslogiikasta eli pumppu asennetaan siten ettei sitä voi käytännössä käyttää. Pysyypä kallis vehje kunnossa.

 5. 24.07.13 vierailu satamassa sanoo:

  Mukava pikkupaikka , nuorempi henkilökunta vaan ei ole suomenkielen taitoista , ovat umpiruotsinkielisiä , eikä haluakaan keskustella suomeksi . Itselläni tuli vaikeuksia satamaksun kanssa . Suosittelen ko.paikkaa ruotsinkielisille .Suomen kieliset välttäkää ko.satamaa .

 6. Ruoka ***** sanoo:

  Kyllä, ahdasmieliset – pysykää kotona… =) Täältä saa erittäin hyvää grilliruokaa, suosittelen!!! 2014 satamamaksu 23eur, sauna ja sähkö kuuluu hintaan.

 7. "saariston paras grilli" sanoo:

  Täältä sai ainakin saariston sitkeimmät lehtipihvit, tarjoilija totesi että ”ai, no voi voi”, hyvityksestä taikka uudesta annoksesta ei ollut puhettakaan… Mutta hamppari oli hyvä.

Kommentoi

X