Tilaa

Mossala

Tiedot

Koordinaatit:
60°17,3' P, 21°26,3' I
Satamanro:
964
Merikartta:
D 726
Vieraspaikkoja:
40
Syvyys:
2-7 m
Kiinnitys:
poiju
Avoin:
pohjoinen
Satamamaksu:
20 e/vrk (2018)
Yritys:
Mossala Island Resort
Puhelin:
050 347 7658
 • Palvelut

 • joukkoliikenne
 • jätehuolto
 • kahvila
 • leikkipaikka
 • näköalapaikka
 • pesutupa
 • polkupyöränvuokraus
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
 • yhteysalus

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2018: 

Ravintola Eik ★★★★★

”Todella hyvä ruoka!”

”Ruokalista monipuolinen ja suurin ongelma olikin, mitä valitsee. Ammattitaidolla valmistettu herkullinen ateria vei pisteet kotiin heti ensi puraisulla. Lisäksi aivan käsittämättömän hyvä pelisilmä henkilökunnalla ja palvelu erinomaista.”

”Maukas ruoka, kaunis asettelu, edullinen hinta, hyvä palvelu.”

Lukijamme suosittelevat: Paistettu siika. Filet Mignon. Ankanrinta Magre. Lämmin suklaakakku. Creme brûlée.

Lisää sataman kuva Ilmoita virheestä sataman tiedoissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Lyhyesti

Satamaa pyörittää nykyään Mossala Island Resort, mutta hinta on edelleen 20 euroa. Tänä vuonna vastaanottorakennus lähes rakennetaan uudelleen ja sen yhteyteen tulee myymälä, jonka valikoimassa on mm. paikallisia käsitöitä.

Mossalan ravintola on auki 26.5.–26.8., jolloin tarjolla on buffet-aamiainen ja à la carte -menu. Satamasta voi vuokrata mm. polkupyöriä, SUP-lautoja ja kajakkeja. Satamavieraat voivat pelata ilmaiseksi 18-väyläisellä frisbeegolf-kentällä. Läpi saaren kulkee metsäpolku ja mäen päällä sijaitsevaan näköalatorniin kannattaa kiivetä ihailemaan kaunista näköalaa.

Kiti Westerback
VENE 3/2018 

Mossala haluaa saariston hienoimmaksi

Mossalan laituriin saapuessa on ensimmäisenä mielessä ihmetys. Poijuja on paljon, laituri on todella jykevä ja aivan uusi. Laiturin länsipuolella on suojaisa, viihtyisä hiekkaranta. Kuitenkin paikalla on vain muutama vene, vaikka lomakausi on parhaimmillaan.

Lomakeskuksessa on viimeisen kahden vuoden ajan panostettu veneilijöiden palveluihin, mutta veneilijät eivät ole vielä oikein löytäneet satamaa. Tilanne korjaantunee vähitellen, sillä esimerkiksi lapsiperheille Mossala tarjoaa runsaasti tilaa tehdä ja touhuta. Kun hinnoittelu on ainakin toistaiseksi erittäin kilpailukykyistä muihin saariston satamiin verrattuna, laiturit eivät varmasti pysy tyhjinä pitkään.

Suositulla reitillä

Mossalan sijainti on erinomainen ­aivan runkoreitin varrella Houtskarin pohjoispäässä. Runkoreitiltä etelästä tullessa joutuu kuitenkin kiertämään sataman luoteispuolella olevan matalikon tai ajamaan kieli keskellä suuta matalikkojen välistä.

Etelästä tullessa Mossalaan pääsee näppärästi myös Ahvensaaren suunnasta 2,8 metrin väylää pitkin. Satamaa voi lähestyä turvallisesti suoraan pohjoisesta ruopattua väylää pitkin. Satunnaista lauttaliikennettä pitää tietenkin varoa. Laituriin on helppo ajaa, sillä satama on syvä ja lähestymisajolle on hyvin tilaa molemmin puolin laituria. Poijut on kiinnitetty huomattavan kauas laiturista, jotta isommatkin veneet voivat käyttää niitä sujuvasti.

Satama on avoin pohjoistuulille, mutta suojaa kesällä tyypillisiltä lounaistuulilta erittäin hyvin. Laiturin alkupäässä on matalampi allas moottoriveneille. Laiturilla on sähköpistokkeet ja juokseva vesi, joka tosin vielä viime vuonna piti hakea laiturin rannan päästä.

Tyypillinen leirintäalue

Mossalassa on monipuoliset palvelut, joita ei tosin ole kaikkia suunniteltu veneilijöille. Aivan laiturin tuntumassa on vanhempi huoltorakennus, jossa on kohtalaisen siistit vessat ja suihkut. Rakennuksen laiturin puolella on kalanperkuupiste, sillä Mossalasta järjestetään myös kalastusretkiä lähivesille. Veneilijän kannalta huoltorakennus on väärin päin, ja perkauspiste ei ainakaan kaunista näkymää tai lisää sulotuoksuja. Leirintäaluetta pyörittävän Boris Povaljajeffin mukaan rantaan onkin suunnitteilla erillinen huoltorakennus veneilijöille.

Aivan laiturin kupeessa on myös vuokrasauna ja sen vieressä loivasti syvenevä hiekkaranta. Hiukan ylempänä on vuokramökkejä, joita tietysti myös veneilijät voivat käyttää hyväkseen.

Houtskariin johtavan tien toisella puolella on varsinainen leirintäalue ravintoloineen. Laajat nurmialueet ja keinolammet jatkuvat pitkälle rannasta ja mökkejä on siroteltu myös tälle puolelle. Vastaanottorakennuksen yhteydessä on ravintola, jossa on A-oikeudet ja listalta tilattavaa semigourmet-ruokaa. Boris Povaljajeffin mukaan ruoan lähtökohtana ovat sopivuus saaristoon ja laadukkaat raaka-aineet. Tältä myös vaikuttaa, sillä rahoilleen saa ravintolassa hyvin vastinetta.

Ravintolan edessä on lasten leikkipaikka ja rantalentiskenttä. Kentän viereltä lähtee vielä polku näköalatornille, josta on mainiot maisemat pohjoiseen ja itään kohti Ahvensaarta. Satama vuokraa erilaisia veneitä, saatavilla on veneitä kajakeista pieniin moottoriveneisiin. Isoin vuokrattava vene on Buster L.

Mossalassa järjestetään kesän aikana monenlaista ohjelmaa. Ravintolan edustalla on tanssi- ja esiintymislava, jossa järjestetään tansseja kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Mossalassa näkyvät leirintäalueen hyvät ja huonot puolet. Ympäristö on siistiä ja hyvin hoidettua, ja viihtymiseen ja ajankäyttöön on panostettu. Kuitenkaan varsinaisesta saaristolaishengestä ei pääse nauttimaan. Pientä ja idyllistä etsivälle Mossala ei ole oikea paikka.

Suunnitelmat valmiina

Ensi kaudeksi alueelle on tulossa ainakin frisbeegolf-rata, mutta muutakin viihdykettä on luvassa.

”Ajatuksena on, että meillä voivat käydä kaikki perheistä juhlijoihin. Emme ole vielä virallisesti vierassatama, sillä polttoainepiste puuttuu. Kunhan luvat saadaan kuntoon, polttoainekin on tulossa. Ja kymmenen vuoden kuluttua olemme saariston ykköspaikka”, lupailee Povaljajeff.

Tapani Mylly
VENE 4/2014

4 kommenttia artikkeliin “Mossala”

 1. Timori sanoo:

  Mukava satama muutamalle veneelle. Uudistettua ja uutta. Kannattaa poiketa.

 2. Putput-mies sanoo:

  Sataman laiturit hyvät, mutta kannattaa huomioida, että pohjoistuulella poislähteminen voi olla kankealla veneellä vaikeaa, koska takana tilaa on todella vähän, ja siellä odottaa v-mäinen kivikko.

  Palvelut suhteellisen nihkeät, enemmän karavaanareita kuin veneilijöitä

 3. Satunnainen matkaaja sanoo:

  Viime kesänä satama laajeni noin kom,inkeraiseksi ja syväyttäkin kuulemma monta metriä. Ruoka oli loistavaa ja palvelu miellyttävää. Kannattaa varmasti todeta itse.

 4. Satunnainen matkaaja sanoo:

  Viime kesänä satama laajeni noin kolminkeraiseksi ja syväyttäkin kuulemma monta metriä. Ruoka oli loistavaa ja palvelu miellyttävää. Kannattaa varmasti todeta itse.

Kommentoi

X