Tilaa

Iniö, Norrby

Tiedot

Koordinaatit:
60°22,8' P, 21°23,5' I
Satamanro:
958
Merikartta:
D 725
Vieraspaikkoja:
n. 50
Syvyys:
1,5-2.5 m
Kiinnitys:
aisa, poiju, kylki
Satamamaksu:
30 € /vrk (2023) sis. sähkö, vesi, wc, suihku, sauna, grilli- ja tiskipaikka, septityhjennys
Yritys:
Iniö Lanthandel
Puhelin:
040 187 8053 (satamakapteeni klo 12-17) tai 0400158 734 (kauppa)
 • Palvelut

 • apteekki
 • astianpesupaikka
 • imutyhjennys
 • joukkoliikenne
 • jätehuolto
 • kaasu
 • kahvila
 • kauppa
 • kioski
 • kirkko
 • leikkipaikka
 • netti-yhteys
 • pesutupa
 • polkupyöränvuokraus
 • polttoaine
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • venehuolto
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
 • Wlan
 • yhteysalus

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2018: 

Merideli Leonella ★★★★★

”Ehdottomasti saariston parhaat pizzat, eikä muissakaan annoksissa ole valittamista! Myös viihtyisä ympäristö!”

”Konstailematonta, mutta hyvää ruokaa kohtuuhinnalla. Päälle palvelualtis ja ystävällinen henkilökunta. Hifistelyn ja hienostelun sijaan juuri tällainen ote on kohdallaan pitkän purjehduspäivän päätteeksi.”

Lukijamme suosittelevat: Katkarapuvoileipä. Halloumiranskalaiset. Lohikeitto. Broileri- ja kasvisburgerit. Pizza, jonka saa aina omavalintaisilla täytteillä. Peurapizza. Ravintolan ehkä paras annos on paperikala, jossa on tarjolla kahta päivän kalaa paistettuna voipaperissa, uusia perunoita ja muna-ruohosipuli(-piparjuuri?)kastiketta. Annos on taivaallisen hyvää. Muitakin erinomaisen maukkaita ruokia on.

Päivitä polttoaineiden hinnat Lisää sataman kuva Ilmoita virheestä sataman tiedoissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 9/2022

Kymmenen vuotta sitten Iniön kirkonkylän Norrbyn satama oli huonosti ruopattu, nurmikon keskelle kaivettu matala allas. Kesäkuussa 2013 uudistunut, 1,8 miljoonaa euroa maksanut, satama otti vastaan ensimmäiset vieraansa: satama-aluetta oli laajennettu, uusi huoltotalo rakennettu ja laitureiden viereen oli tehty pieni hiekkaranta.

Kaikilta tuulilta suojaiseen satamaan johtaa 2,4 metrin väylä ja tilaa löytyy noin 50 veneelle. Huoltorakennuksessa sijaitsevat asialliset saunat ja saniteettitilat. Rakennusta kiertävillä leveillä portailla on mukava vilvoitella, ja hiekkarantakin alkaa heti portaiden juurelta. Saunat lämpiävät joka päivä klo 18–22. Koska talousvesi on saaristossa monin paikoin kortilla, Iniössäkin kehotetaan säästämään vettä. Saunan jälkeen kelpaa kesäillassa valmistaa ruokaa järeästi rakennetulla grillipaikalla.

Jos pentteri ammottaa tyhjyyttään, laiturille saakka kantautuvat kahvila-ravintola Leonellan tuoksut ohjaavat nälkäisen oikeaan osoitteeseen. Turhaan Leonella ei saanut viittä tähteä Vene-lehden suosikkiravintolaäänestyksessä. Kalaruokien ja pastojen ohella ravintolan vetonauloja ovat artesaanityyppiset pitsat, kuten savuporopitsa karpaloineen tai kylmäsavulohipitsa herkullisine majoneeseineen. Suosituin pitsa on kuitenkin Mummun voltti, lihanrakastajan unelma. Pitsojen nimet ovat todella persoonallisia kuten vaikkapa Eeva Kilven Top 5 runot.

Juomapuolestakaan ei tarvitse kantaa huolta. Kesällä 2021 sangriaa myytiin isoissa kannuissa, ja viiden litran hanallisesta lonkeropönikästä riitti janojuomaa isommallekin porukalle.

Leonellan lisäksi Norrbyn sataman näkymiä on hallinnut jo vuodesta 1921 Iniö Lanthandel. Perinteiseen saaristokauppojen tyyliin valikoima on yllättävän laaja – ja jos jotain ei ole, sitä tilataan. Kaupan edustalla on Seapointin meriasema ja palvelulaituri. Laiturille saa heinäkuussa usein jonottaa, sillä se on myös mökkiläisten ahkerassa käytössä.

Iniö – Tuhannen saaren sylissä Vene 9/2022

Risto Nordell

Satamia runkoväylän varrelta 131

Matkaa Bruddalsvikenistä Iniön Norrbyn vierassatamaan on noin meripeninkulman verran linjatauluilla merkittyä väylää. Viitoitus on perille saakka suojaiseen poukamaan.

Kaupan laiturialueelta mennään vielä muutama kymmenen metriä viitoitettua reittiä satama-altaaseen. Syvyyttä altaassa on ilmoitettu 1,5-2 metriä ja veneen voi kiinnittää pylväisiin. Paikkoja satamassa on noin 40 kappaletta.

Suojaisuus ja satamaan ajo

Satamaan ajo on hakusessa, koska se ei näy minnekään. Sataman sijainti tulee tietää ja kohteeseen tulee tutustua etukäteen. Muutamia vuosia sitten löysin kävelyretkellä sataman aivan vahingossa, vaikka olin käynyt kaupassa useamman kerran vuosia aikaisemmin.

Sataman suojaisuus on erinomainen, paikalla usein käydessäni ei ole pahaa ilmaa ollut, joten en osaa arvioida tilannetta, mutta hyvältä näyttää.

Maissa havaittua

Suosittelen vierailua Iniön Norrbyn vierassatamaan ja kaupassa asioimista. Kaupan laituriin voi jättää veneen siksi aikaa kun käy täyttämässä ostoskassinsa. Veneitä oli jokunen kiinnitettynä ja rannan Café Leonella oli myös avoinna. Kuppilassa on A-oikeudet.

Vierassatamassa on minigolf ja lapsille jotain virikettä. Satama olisi loistopaikka, jos sen hoidon tasoa hieman nostettaisiin. Sähköpistokkeet ovat rannassa ja vesipiste alueelle on järjestetty pitkällä letkulla. Grillausmahdollisuus löytyi katoksen alta. Hiiligrilli oli käytettävissä.

Tankkauspisteen polttoainepumput on uusittu. Polttoainetta saa autoihin ja veneisiin, maksuvälineenä käyvät pankkikortit ja luottokortit.

Nähtävyydet

Saaren hautausmaa on siisti ja kirkko sopii alueen maisemaan. Saaressa kannattaa tehdä kierros ja ihailla maalaismaisemaa. Kävelyreissun voi suunnata vierassatamasta myös Dalen lauttarantaan minne johtaa kaunis pikkutie. Matkaa kertyy kaikkiaan 2,5 kilometriä per sivu.

Mikko Rajala
KIPPARI 12/2011

 

13 kommenttia artikkeliin “Iniö, Norrby”

 1. old lazy sanoo:

  kiva rauhallinen paikka mihin ökyveneet ei mahdu

 2. Tytti79 sanoo:

  Leonellassa mahtavaa ruokaa. Paikka muutenkin viihtyisä ja siisti. Kauppakin mukavasti rannassa, ettei tartte kauheen kaukaa raahata tavaroita. 😉

 3. Triton sanoo:

  2013 – paljon uutta Iniö Norrbyssä. Satama uudistuu, laituri ja vieraspaikkoja lisätään, satama saa uuden palvelurakennuksen jossa sauna, suihkut, wc ja pesutupa. Rakennustyöt käynnissä ja kaiken tulisi olla valmis kaudelle 2013

 4. mie sanoo:

  leonella on ihan kymppi ja vielä minigolf mahdollisuus

 5. Kävijä sanoo:

  Ihanan rauhallinen paikka, mutta tyypillisesti taas naisten saunasta tehty pieni koppi ja miehillä tilaa vaikka kuinka + näkymät merelle!!! Miksi on näin? Eikö meillä suomessa kuitenkin, jos jossain, naiset ja miehet sauno yhtä paljon. Ja missä saunassa ne lapset useimmin ovat? Naisten saunassa ei ollut edes jalkalaudetilaa, jossa lapset voisivat istua. Ja kiuas oli niin suojaamaton, että siinä jo juhannuksen aikaan yksi lapsi poltti jalkansa. Ei varmasti kestä kauaa, kun käy suurempi vahinko. Oikein suunnittelun kukkanen! Wc:stä puuttui wc-paperi eikä käsisaippuaakaan ollut koko vierailun aikana.

  Mutta muuten siis ehdottoman kaunis ja todella kääymisen arvoinen paikka. Nämä samat asiat aina vaan ihmetyttävät.

 6. uimari sanoo:

  Hieno sauna oli tullut, mutta kurjaa oli käydä pulahtamassa meressä. jyrkän hiekkarannan jälkeen oli epämiellyttävä mutapohja. Aisapaikat laiturissa oli hyvät!

 7. Vene MV sanoo:

  Hieno paikka ja palvelu erittäin ystävällistä

 8. jästi sanoo:

  Hyvin toimii, leppoisaa oleskelua

 9. p18797 sanoo:

  Hienot uudet tilat, mutta vain yksi erillinen wc. Saunatiloista sitten löytyy toiset, mutta ei siellä ole kiva käydä, kun toiset saunovat. Kaupassa hyvät valikoimat ja hinnatkaan eivät hirvittäneet. Satamakonttoria ja kauppaa sai tosin hetken hakea. Sen voisi selvemmin rakennuksen rannan puoleiseen seinään laitettavalla kyltillä ilmoittaa.

 10. Drunkensailor sanoo:

  Hieno paikka. Aina ollut minun mielestä, mutta nyt vielä parempi. Miesten sauna on hyvä, vaikkakin nyt oli mennyt vessan viemäri tukkoon. Outoa näin uudessa. Joku vissiin laittanut pyyhkeen pyttyyn 😉

  Vinkkejä tulevaan:
  Vessoja lisää. Ravintolapalveluja myöhempään syksyyn, jos on näin hienot ilmat, kuin nyt. Satamamaksujakaan ei varmaan kaikilta saada, kun ei kauppa ole auki. Tällä hetkellä parikymmentä venekuntaa olisi maksanut jos olisi ollut paikka mihin maksaa. (Itsekin olisin voinut jättää yhden yön maksamatta, mutta haluan kannattaa pienyrittäjiä)

  Tsemppiä tuleviin kesiin. Tulen kyllä udelleenkin. Hienoksi on paikka saatu ja uskon/toivon, että kehitys ei pysähdy tähän. Menestystä varmasti luvassa.

 11. Drunkensailor sanoo:

  Korjausta edelliseen. Kauppahan on auki kyllä, mutta menee kiinni perjantaina klo 19 ja lauantaina klo 15. Sen jälkeen kukaan ei peri satamamaksuja

 12. Kävijä sanoo:

  Kiva paikka, mutta vain yksi yleisövessa, epäsiisti ja virtsalle haiseva.

 13. Cattisailor sanoo:

  Paikat hyvässä kunnossa ja paikalla oli myös satamakapteeni. Saunaparlamentti kaipasi vilvoitteluterassia joka syntyisi helposti pukuhuoneitten ovelle pienillä seinän pätkillä. Nyt muuten hyvin tuulrttuvassa pukuhuoneessa ei hikoilu lopu millään. Kuivat vaatteet hikiselle pinnalle… Tämä on monen muunkin satamasaunan ongelma.

Kommentoi

X