Parattula

Tiedot

Koordinaatit:
60°29,7' P, 21°26,4' I
Satamanro:
938
Merikartta:
D 724, 725
Vieraspaikkoja:
100
Syvyys:
2,5 m
Kiinnitys:
poiju, kylki
Satamamaksu:
20 e/vrk
Yritys:
Laura Peterzéns Studio
Puhelin:
050 363 9545
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • kioski
 • vesi
 • joukkoliikenne
 • kahvila
 • kalamyynti
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • pesutupa
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • wc
 • Wlan
 • jätehuolto
 • veneluiska
 • netti-yhteys
 • polkupyöränvuokraus

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2018: 

Peterzens ★★★★★

”Todella maistuva seisova pöytä, ihana palveluasenne koko satamassa.”

”Kaunis sijainti, ystävällinen palvelu ja ruoka erinomaista.”

Lukijamme suosittelevat: Pippuripihvi. Päivän kala-annos. Seisova pöytä.

Lisää sataman kuva Ilmoita virheestä sataman tiedoissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Arkistosta:

Huolella stailattu

Parattula eli Laura Peterzéns Studio on loistavasti rakennettu satamakonsepti. Se tarjoaa äideille ostosparatiisin, isille terassin ja lapsille monipuolisen leikkipaikan.

Purjehdimme kohti Parattulaa pohjoisesta. Tulemme siis kapeahkoa Ströömiä pitkin mukavassa alkuillan tuulessa ja auringossa. Jo kaukaa näemme, että sataman edustalla on jotain tapahtumassa. Pian huomaamme riemuksemme, että historiallisella väylällä on menossa perinneveneiden purjehduskilpailu.

Lähempänä väistelemme kilpailun tuoksinassa kamppailevia veneitä. Osa kilpailijoista on pukeutunut vanhantyylisiin saaristolaisvaatteisiin ja jotkut venekunnat jopa laulavat tiimellyksen keskellä.

Perinnepurjehdustapahtuma on yksi Parattulan vierassataman eli Laura Peterzénin Studion kesän monista tempauksista. Aiemmin on jo ollut Saaristolaismarkkinat ja esimerkiksi bluesiakin on ohjelmassa.

Vielä mahtuu!

Vaikka satamassa on peräti sata vieraspaikkaa, se alkaa saapuessamme olla melko täynnä. On kiivain kesäsesonki, ja sitten vielä perinneveneiden tapahtuma. Näemme kuitenkin yhden hyvältä vaikuttavan paikan ja samassa satamakapteenin virkaa hoitava nuorimies ilmestyy laiturille tarkistamaan, että syväyksemme riittää.

Kysymys on enemmän kuin asiallinen, sillä pohjaa ei näy tumman veden vuoksi. Kaikukaan ei oikein saa aina signaalia. Sataman nettisivut kertovat sisääntuloväylän olevan kaksi metriä syvän. Satamakirjoissa puolestaan lukee, että altaassa on syvyyttä 2,0-2,2 metriä.

Kun saamme veneemme kiinni tukevaan puulaituriin, huomaamme olevamme aivan naisten saunan oven edessä. Samalla eräs kanssaveneilijä tulee varoittamaan, että venepaikkamme on rauhaton, koska ainoa uimapaikka on juuri siinä. Katson laiturin ja veneemme väliin jäävää kapeaa kaistaletta, jossa tummanpuhuva vesi seisoo. Kuvittelen, että harva sinne viitsii uimaan mennä – ja kuinka väärässä olenkaan! Ymmärrän varoituksen sanat viimeistään, kun eräs isukki tekee lastensa riemuksi pommihypyn ja saamme kunnon roiskaukset ei-niin-kirkasta vettä istumalaatikon tyynyille ja veneemme kaiteella roikkuville pyyhkeille.

Sauna kuuluu satamamaksun hintaan. Naisten saunassa käy melkoinen kuhina, sillä melkein jokaisella on matkassa yksi tai useampi lapsi. Lauteilla on hyvin tilaa, mutta kahteen suihkuun syntyy välillä jonoa.

Saunassa, kuten kaikkialla muuallakin, pienetkin sisustukselliset yksityiskohdat on mietitty viimeisen päälle. Löylyhuoneessa on käytetty kauniisti useampia erivärisiä puulajeja, teräksinen löylyvesiastia on vanhan länsiviitan mallinen ja kaiken huipentaa katosta tyylikkääseen kiukaaseen suunnattu valokiila.

– En ole varma, pidänkö paikasta. Toisaalta kyllä ja toisaalta en. Ovathan esimerkiksi sataman rakennusten olkikatot hienot, mutta kun samalla kuitenkin tietää, että peltiä siellä on alla, aprikoi eräs tuttava.

Itse puntaroin vähän samaan tapaan. Kaikki on niin kovin laskelmoidun oloista, niin huolella tehtyä. Ja sitten on vielä toinenkin juttu, joka häiritsee: kun olen lomalla saaristossa, en haluaisi veneen kannelta nähdä parkkeerattujen autojen riviä. Muistutan kuitenkin itseäni siitä, että tämä ei olekaan mikään aito, vanha kalastajatila, vaan bisnekseksi 1990-luvun lopulla tehty vierassatama. Jos sellaisen rakentaa, niin eikö ole hyvä tehdä se kauniiksi ja hyvien kulkuyhteyksien päähän?

Kesäshoppaajan kohde

Moni etenkin naispuolinen veneilijä hinkuu kesästä toiseen juuri sataman kauppaan. Siellä myydään Laura Peterzénin suunnittelemien tuotteiden lisäksi myös muita tekstiilejä, lahjatavaroita sekä merkkivaatteita.

Myymälän ovelta avautuu ravintolan suuri ja aurinkoinen terassi. Seisovassa pöydässä on tarjolla saariston herkkuja hintaan 20 euroa. Päivän keitto maksaa 6 euroa ja pippuripihvi 27 euroa. Lapsille on omat annoksensa. Jäätelö oli käydessämme valitettavasti loppunut – sekin kertoo paljon kesästä 2010.

Pyykinpesu ei maistu meidän laivastolle lainkaan satamaoloissa, mutta täällä homma hoitui todella kätevästi. Sain useamman tunnin ajaksi käyttööni kaksi pesukonetta sekä tehokkaan kuivausrummun, joten puhdasta ja kuivaa syntyi. Pyykkituvassa näytti tosin siltä, että siellä ei ollut siivottu aikoihin. Myös useimmat wc:t olivat illalla ikävässä kunnossa. Vinkkinä kanssasiskoille: kannattaa käyttää naisten saunan wc:tä, joka on ainoa vain naisille varattu ravintolan naistenveskin ohella.

Vesistön puhtautta ajatellen satamaan on rakennettu tiskauspiste sekä erillinen laituri septin tyhjentämistä varten. Molemmat palvelut toimivat erinomaisesti.

Lapset viihtyvät Parattulassa hyvin, vaikka kunnon uimapaikka tekisikin vielä terää. Nurmikolla on kuitenkin tilaa kirmata ja leikkipaikkaan on satsattu kunnolla. Jo aamulla vauhtiin pääsee myös ensimmäinen erä jalkapalloa – onhan satamassa ihan oikea maalikin sitä varten.

Anne ja Steffi Sjöholm
VENE 5/2011

4 kommenttia artikkeliin “Parattula”

 1. PR63 sanoo:

  Mahtava paikka. Käydään monta kertaa kesässä. Viides juhannus tänä vuonna.

 2. otto sanoo:

  Satama on suojanen kuraprunni ja henkilökunta tympeää. Yhteiset vessat aamuula tosi kamalat.

 3. pipeka sanoo:

  sataman perustamisesta lähtien on siellä käyty vähintään kerran kesässä. Aina on saatu hyvää palvelua ja nautittu olostamme. Yksi parhaita satamia Saaristomerellä.

 4. ArMi sanoo:

  Erittäin hieno paikka ja palvelu on huippua. Sauna on yksi saariston parhaimpia. Suosittelen

Kommentoi

X