Tilaa

Parattula

Tiedot

Koordinaatit:
60°29,7' P, 21°26,4' I
Satamanro:
938
Merikartta:
D 724, 725
Vieraspaikkoja:
100
Syvyys:
2,4 m
Kiinnitys:
poiju, kylki
Satamamaksu:
25 €/vrk (poiju), 35 €/vrk (kylki) (2021)
Yritys:
Laura Peterzéns Studio
Puhelin:
050 363 9545
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • joukkoliikenne
 • jätehuolto
 • kahvila
 • kalamyynti
 • kioski
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • netti-yhteys
 • pesutupa
 • polkupyöränvuokraus
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
 • Wlan

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2018: 

Peterzens ★★★★★

”Todella maistuva seisova pöytä, ihana palveluasenne koko satamassa.”

”Kaunis sijainti, ystävällinen palvelu ja ruoka erinomaista.”

Lukijamme suosittelevat: Pippuripihvi. Päivän kala-annos. Seisova pöytä.

Lisää sataman kuva Ilmoita virheestä sataman tiedoissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vene-lehti 7/2019

Petrzens on Kustavin helmi

Kustavin tarunhohtoisen Ströömin eteläpäässä sijaitsevaa satamaa on aina yhtä hämmentävää lähestyä. Kapea salmi laajenee yllättävästi leveäksi, kaislikon, vihreän nurmikon ja kallioiden reunustamaksi satama-altaaksi. Rantoja koristavat tyylikkäästi saariston henkeen sopivat harmaat puurakennukset. Niistä uusimpana muutama vuosi sitten valmistuneet pienet vuokramökit, boathouset, joiden katto on tehty vanhaan tyylin kaisloista.

Parattulan maisemat ja ylimalkaan koko Ströömi, vievät s/y Tingelingin miehistön ajatukset Kustavin talonpoikaispurjehduksen aikaan ja sitä kautta kirjailija Volter Kilpeen (1874–1939). Hän kuvaili rakkaudella kotiseutunsa purjehduskulttuuria ja saaristoa monissa teoksissaan. Niistä tunnetuin on jättiläismäinen Alastalon salissa, joka riittää lomalukemiseksi vaikka kuinka pitkälle kesälomareissulle. Kilven tuotannossa vilahtelee veneilijöillekin tuttuja paikkoja kuten Kaaskerin saari. Siellä Kaaskerin Lundström opetti merenkulun ”räkninkejä” tuleville merenkulkijoille.

Lypertöstä, Ströömin pohjoispäästä löytyy Mustaklupu, jonka kivikoihin päättyi erään purjelaivan onneton koepurjehdus.

Parattulassa satamatoiminta alkoi vuonna 1980, jolloin Laura Peterzens perusti miehensä Eerikin kanssa tekstiilipajan vanhan sukutilan maille. Alussa paikalla oli vain kaksi venevajaa umpikaislikossa. Satamaa on kuitenkin vaalittu hellyydellä alusta asti ja toiminta on laajentunut vuosi vuodelta. Silti Peterzensin ranta on säilyttänyt alkuperäisen henkensä: kaikista yksityiskohdista huokuu sataman perustajan design – tausta ja esteettinen näkemys. Asia on tärkeä, sillä monien satamien viihtyisyyttä verottavat sekalaiset, eri tyyliä olevat rakennukset sekä kummalliset romukasat.

Viimeisiä uudistuksia ovat olleet satamaan johtavan väylän leventäminen kesällä 2018. Nyt väylällä suuretkin veneet mahtuvat ohittamaan toisensa. Samoihin aikoihin laajennettiin sekä wc-tiloja, että myös ravintolaa. Romahtamaisillaan oleva vanha päätylaituri rakennettiin sekin uudelleen. Tämän vuoden hankkeisiin kuuluvat muun muassa leikkipuiston kehittäminen turvallisemmaksi ja kahden uuden saunan rakentaminen. Ravintolan käyntilaituri tehdään leveämmäksi ja pienten veneiden paikkoja saadaan lisää.

Erinomaiset palvelut

Nykyiselläänkin sataman palvelut ovat erinomaiset. Ravintolassa on iso terassi, jolla voi nauttia vaikka seisovaan pöytään katetun aamiaisen tai puolilta päivin iltakuuteen tarjolla olevan lounaan ja päivällisen.

Pöydässä on kotiruokaa, johon kuuluu aina myös erilaisia kalaruokia. À la carte -annosten hinnat ovat 16–30 euroa. Ravintolan vaihtoehtona oman ruokansa voi valmistaa ja nauttia sataman nurmikentällä, jossa talon puolesta on tarjolla grillejä ja isoja pöytiä.

Paljon ostettavaa

Ravintolan vieressä on Peterzensin satamaan aina kuulunut lahja – ja koriste-esineiden kauppa. Rannan toinen kauppa myy tunnettuja vaatemerkkejä ja saaristolaiskäsitöitä. Lisää ostettavaa löytyy Peterzensin tehtaanmyymälästä, noin kilometrin päässä rannasta.

Hyvä tutustumiskohde on myös kävelymatkan päässä sijaitseva Kustavin käsityökylä. Siellä löytyvät muun muassa keramiikkapaja, kynttilä – ja sisustusmyymälä, sepänpaja, hopeapaja, tekstiilitupa ja kahvila. Lasten iloksi pihalla on kotieläimiä ja polkuautorata.

Saunojat pääsevät vilvoittelemaan isolle ulkoterassille ja uiminenkin onnistuu hyvin. Kummallista miten vieläkään niin monessa satamassa ei ole mahdollisuutta uimiseen!

Peterzensin kesäkaupasta voi tilata etukäteen savukalaa ja korvapuusteja. Tuoretta leipää on saatavana peräti kolmesti päivässä.

Pyörällä kirkonkylälle

Satamasta saa vuokrata myös polkupyöriä, joilla voi hurauttaa kätevästi Kustavin kirkonkylään ja kirjailija Volter Kilven kotitanhuville. Kirjailijan hauta löytyy Kustavin kirkkomaalta. Itse kirkko entisöityne kirkkolaivoineen on myös näkemisen arvoinen. Kirjojen ystävien kannattaa rantautua Peterzensin satamaan 10.–14.7. jolloin vietetään perinteistä Volter Kilpi -kirjallisuusviikkoa.

Ulkosaariston karua kauneutta ja meren tuoksua rakastavalle Peterzensin satama on varmasti väärä kohde. Designtuotteita ja pientä ylellisyyttä arvostavalle sen sijaan se on varma valinta.

Kirjoittaja: Risto Nordell

 

Vene-lehti 5/2011

Huolella stailattu

Parattula eli Laura Peterzéns Studio on loistavasti rakennettu satamakonsepti. Se tarjoaa äideille ostosparatiisin, isille terassin ja lapsille monipuolisen leikkipaikan.

Purjehdimme kohti Parattulaa pohjoisesta. Tulemme siis kapeahkoa Ströömiä pitkin mukavassa alkuillan tuulessa ja auringossa. Jo kaukaa näemme, että sataman edustalla on jotain tapahtumassa. Pian huomaamme riemuksemme, että historiallisella väylällä on menossa perinneveneiden purjehduskilpailu.

Lähempänä väistelemme kilpailun tuoksinassa kamppailevia veneitä. Osa kilpailijoista on pukeutunut vanhantyylisiin saaristolaisvaatteisiin ja jotkut venekunnat jopa laulavat tiimellyksen keskellä.

Perinnepurjehdustapahtuma on yksi Parattulan vierassataman eli Laura Peterzénin Studion kesän monista tempauksista. Aiemmin on jo ollut Saaristolaismarkkinat ja esimerkiksi bluesiakin on ohjelmassa.

Vielä mahtuu!

Vaikka satamassa on peräti sata vieraspaikkaa, se alkaa saapuessamme olla melko täynnä. On kiivain kesäsesonki, ja sitten vielä perinneveneiden tapahtuma. Näemme kuitenkin yhden hyvältä vaikuttavan paikan ja samassa satamakapteenin virkaa hoitava nuorimies ilmestyy laiturille tarkistamaan, että syväyksemme riittää.

Kysymys on enemmän kuin asiallinen, sillä pohjaa ei näy tumman veden vuoksi. Kaikukaan ei oikein saa aina signaalia. Sataman nettisivut kertovat sisääntuloväylän olevan kaksi metriä syvän. Satamakirjoissa puolestaan lukee, että altaassa on syvyyttä 2,0-2,2 metriä.

Kun saamme veneemme kiinni tukevaan puulaituriin, huomaamme olevamme aivan naisten saunan oven edessä. Samalla eräs kanssaveneilijä tulee varoittamaan, että venepaikkamme on rauhaton, koska ainoa uimapaikka on juuri siinä. Katson laiturin ja veneemme väliin jäävää kapeaa kaistaletta, jossa tummanpuhuva vesi seisoo. Kuvittelen, että harva sinne viitsii uimaan mennä – ja kuinka väärässä olenkaan! Ymmärrän varoituksen sanat viimeistään, kun eräs isukki tekee lastensa riemuksi pommihypyn ja saamme kunnon roiskaukset ei-niin-kirkasta vettä istumalaatikon tyynyille ja veneemme kaiteella roikkuville pyyhkeille.

Sauna kuuluu satamamaksun hintaan. Naisten saunassa käy melkoinen kuhina, sillä melkein jokaisella on matkassa yksi tai useampi lapsi. Lauteilla on hyvin tilaa, mutta kahteen suihkuun syntyy välillä jonoa.

Saunassa, kuten kaikkialla muuallakin, pienetkin sisustukselliset yksityiskohdat on mietitty viimeisen päälle. Löylyhuoneessa on käytetty kauniisti useampia erivärisiä puulajeja, teräksinen löylyvesiastia on vanhan länsiviitan mallinen ja kaiken huipentaa katosta tyylikkääseen kiukaaseen suunnattu valokiila.

– En ole varma, pidänkö paikasta. Toisaalta kyllä ja toisaalta en. Ovathan esimerkiksi sataman rakennusten olkikatot hienot, mutta kun samalla kuitenkin tietää, että peltiä siellä on alla, aprikoi eräs tuttava.

Itse puntaroin vähän samaan tapaan. Kaikki on niin kovin laskelmoidun oloista, niin huolella tehtyä. Ja sitten on vielä toinenkin juttu, joka häiritsee: kun olen lomalla saaristossa, en haluaisi veneen kannelta nähdä parkkeerattujen autojen riviä. Muistutan kuitenkin itseäni siitä, että tämä ei olekaan mikään aito, vanha kalastajatila, vaan bisnekseksi 1990-luvun lopulla tehty vierassatama. Jos sellaisen rakentaa, niin eikö ole hyvä tehdä se kauniiksi ja hyvien kulkuyhteyksien päähän?

Kesäshoppaajan kohde

Moni etenkin naispuolinen veneilijä hinkuu kesästä toiseen juuri sataman kauppaan. Siellä myydään Laura Peterzénin suunnittelemien tuotteiden lisäksi myös muita tekstiilejä, lahjatavaroita sekä merkkivaatteita.

Myymälän ovelta avautuu ravintolan suuri ja aurinkoinen terassi. Seisovassa pöydässä on tarjolla saariston herkkuja hintaan 20 euroa. Päivän keitto maksaa 6 euroa ja pippuripihvi 27 euroa. Lapsille on omat annoksensa. Jäätelö oli käydessämme valitettavasti loppunut – sekin kertoo paljon kesästä 2010.

Pyykinpesu ei maistu meidän laivastolle lainkaan satamaoloissa, mutta täällä homma hoitui todella kätevästi. Sain useamman tunnin ajaksi käyttööni kaksi pesukonetta sekä tehokkaan kuivausrummun, joten puhdasta ja kuivaa syntyi. Pyykkituvassa näytti tosin siltä, että siellä ei ollut siivottu aikoihin. Myös useimmat wc:t olivat illalla ikävässä kunnossa. Vinkkinä kanssasiskoille: kannattaa käyttää naisten saunan wc:tä, joka on ainoa vain naisille varattu ravintolan naistenveskin ohella.

Vesistön puhtautta ajatellen satamaan on rakennettu tiskauspiste sekä erillinen laituri septin tyhjentämistä varten. Molemmat palvelut toimivat erinomaisesti.

Lapset viihtyvät Parattulassa hyvin, vaikka kunnon uimapaikka tekisikin vielä terää. Nurmikolla on kuitenkin tilaa kirmata ja leikkipaikkaan on satsattu kunnolla. Jo aamulla vauhtiin pääsee myös ensimmäinen erä jalkapalloa – onhan satamassa ihan oikea maalikin sitä varten.

Anne ja Steffi Sjöholm
VENE 5/2011

4 kommenttia artikkeliin “Parattula”

 1. PR63 sanoo:

  Mahtava paikka. Käydään monta kertaa kesässä. Viides juhannus tänä vuonna.

 2. otto sanoo:

  Satama on suojanen kuraprunni ja henkilökunta tympeää. Yhteiset vessat aamuula tosi kamalat.

 3. pipeka sanoo:

  sataman perustamisesta lähtien on siellä käyty vähintään kerran kesässä. Aina on saatu hyvää palvelua ja nautittu olostamme. Yksi parhaita satamia Saaristomerellä.

 4. ArMi sanoo:

  Erittäin hieno paikka ja palvelu on huippua. Sauna on yksi saariston parhaimpia. Suosittelen

Kommentoi

X