Tilaa

Lootholma (Kustavi)

Tiedot

Koordinaatit:
60°31,48' P, 21°22,05' I
Satamanro:
934
Merikartta:
D 724
Vieraspaikkoja:
60
Syvyys:
2,2 m
Kiinnitys:
poiju
Satamamaksu:
25€ /vrk. sis. sähkö (2021)
Yritys:
Kustavin Matkailu
Puhelin:
050 556 0440
 • Palvelut

 • alko
 • astianpesupaikka
 • imutyhjennys
 • joukkoliikenne
 • jätehuolto
 • kaasu
 • kahvila
 • kalamyynti
 • kioski
 • kirkko
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • netti-yhteys
 • näköalapaikka
 • pankkiautomaatti
 • pesutupa
 • polkupyöränvuokraus
 • polttoaine
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • terveyskeskus
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
 • Wlan

Jakeluaseman tiedot

Hinnat perustuvat lukijoiden antamiin tietoihin.

<h2 style="text-align: left;">2020</h2> <p style="text-align: left;">Puh. 050 556 0440</p> <p style="text-align: left;">Bens 98, D</p> <p style="text-align: left;">A 24/7 K</p> <p style="text-align: left;">Satama avoinna 24/7</p>

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2018: 

Ravintola Helena ★★★★★

 

Lukijamme suosittelevat: Ahvenet.

Päivitä polttoaineiden hinnat Lisää sataman kuva Ilmoita virheestä sataman tiedoissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vene 9/2020

Lootholman suojaiseen satamaan poiketaan Ströömin läpi johtavalta väylältä koilliseen. Lateraaliviitoitettu väylä on paikoin niin kapea, että moni kippari toivoo, ettei vastaantulevaa liikennettä olisi ollenkaan. Vaikka väylä on ahdas, sen 2,2 metrin syvyys riittää ainakin pienemmille purjeveneille. Rännin päässä avautuu Lootholman satamalahti, jonka maisemaa hallitsevat kaislikkorannat ja korkeat kalliot.

Vieraspaikat löytyvät kahdelta tukevalta laiturilla. Ne ovat suojassa kaikilta tuulilta. Heti laiturien juuressa makaa tukevasti hiekan ympäröimänä sataman maamerkki, kuunari Helena tai se, mitä siitä enää on jäljellä.

Lootholma tunnettiin vuosikymmeniä Teknisten liiton omistamana leirintä- ja lomakeskuksena, jonka toiminnasta vastasi Lomaliitto. Sen tehtyä konkurssin Lootholma oli jonkin aikaa tuuliajolla. Nykyisin toiminnasta vastaa Kustavin Matkailu Oy, joka on kehittänyt alueesta korkeatasoisen lomakeskuksen.

Lootholmaan on rakennettu upeita, ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettuja lomaosakkeita, joiden terassilla voi pulahtaa omaan porealtaaseen. Leirintäalue sai kesällä 2019 tuliterän huolto- ja vastaanottorakennuksen. Nurmikentällä ei näy enää vanhoja Sopu-telttoja. Sen sijaan sinne on rakennettu moderneja jurtteja.

Joitakin vuosia sitten remontoidut veneilijöiden huoltotilat ovat edelleen hyvässä kunnossa. Ravintola Helenan päädyssä on kaksi pientä saunaa, joista ei pääse uimaan. Satamamaksuun sisältyy niin aamu- kuin iltasaunakin. Aamulla ja iltapäivällä veneilijöiden käytössä ovat myös uudet rantasaunat niemen toisella puolella. Iltaisin ne muuttuvat maksullisiksi tilaussaunoiksi.

Veneilijöiden kannalta viime vuosien suurin muutos on tapahtunut ravintola Helenassa. Se oli ennen tunnettu edullisesta kotiruokaa sisältävästä noutopöydästä ja rapeista jättipizzoistaan. Ne ovat nyt tipotiessään ja ravintolan profiili on muuttunut rennosta satamakuppilasta hienompaan suuntaan. A la carte-listan annoksia ovat muun muassa Päivän kala (28,90€), Lohikeitto (13,90€) ja Lootholman ribsit (24,90€). Kesälauantaisin ravintolassa pannaan sentään vielä tanssiksi elävän musiikin säestyksellä.

Lapsiperheitä varten Lootholmassa riittää monenlaista toimintaa ja pelejä kuten frisbeegolfrata ja rantalentopallokenttä. Satamassa on matalapohjainen hiekkaranta, jonka viereisessä grillikodassa voi viritellä makkaratulet.

Satamamaksu on 25 € ja se sisältää

 • venepaikan
 • sähkön ja veden
 • WC:n ja suihkun
 • aamu- ja iltasaunan
 • pyykkituvan astianpesukoneella
 • grillipaikat
 • wifin ravintolassa

Lisätiedot Lootholma

Risto Nordell

Arkistosta:

Satamia runkoväylän varrelta 65

Lootholma on kaikilla tuulilla suojainen satama Kustavin perinteikkään Ströömin varrella. Kustavin keskustan palvelut 2 km päässä.

Vierassatamassa on uudet suihku- ja saunatilat, ravintola on remontoitu sekä saatu astianpesukoneella varustettu pyykkitupa. Erikoisuutena on jurttamajoitus. Leirintäalueen suihkutilat on uusittu 2011.

Lapsille on kunnostettu leikkipaikkoja ja keittopaikkojen varustusta on kohennettu. Uutta on myös veneilijöille suunniteltu grillikatos sekä uimarannan aurinkopaneeli, jolla pyritään lämmittämään rantavettä. Polttoainettakin saa automaatista ympäri vuorokauden.

Tuulisena päivänä matka jatkui Lootholman suojaiseen satamaan. Väylältä poiketaan Lootholmaan kolmen mailin päästä Parattulasta oikealle, josta loppumatka navigoidaan hyvin merkittyä väylää sisään.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Satamaan ajo onnistuu erinomaisesti keppejä pelkäämättömältä päälliköltä hyvin merkittyä väylää pitkin. Kartalla näyttävät keppien määrät hirveältä, mutta luonnossa helpottaa.

Satama on hyvin tilava ja kiinnityspaikkoja noin 60 kappaletta. Kiinnitys tapahtuu lähinnä poijuihin. Sataman syvyys on sama, tai syvempi, kuin sinne tulevan väylän takuusyvyys, joka on karttaan merkittynä 2,0 metriä.

Suojaisuus satamassa hyvä, eikä ohikulkuliikenne vanhaan kirkkosillan salmeen ole missään vaiheessa häiritsevää. Sataman läheisyydessä on entisen mökkikylän kukoistuksen jäänteitä. Sinne johtaa rannasta lähtevä tie.

Maissa havaittua

Rannalla on jäljellä kuunari Helenan laho runko ja ravintolan lisärakennukset, jotka on melko hyvin säilyneet ihmistermiitin jäljiltä. Sataman maisemaa hallitsee juuri nämä rakenteet ja vastapuolella rantaa ilta-auringossa punertavat jylhän kallioseinämät.

Käveltäessä muutama kymmenen metriä laivan keulapuolen ohi, näkyy oikealla roskislava ja wc. Nämä olivat ainakin vuonna 2008 toiminnassa ja tämän vuoden sopimuksia ei vielä satamanpitäjän osalta ole tehty.

Paikka on yllättävän siisti, joten siellä majailee vaikka muutaman päivän yhteen soittoon. Kalaakin tarttui onkeen mukavasti. Madot tulee olla mukana valmiina, koska alueelta niitä ei pienellä kaivamisella löytynyt.

Palveluita saa rantaan joko tilaamalla taksin kauppareissua varten ja kirkolla käynti onnistuu mainiosti ilmoitustaululla olevien puhelinnumeroiden ansiosta.

Nähtävyydet

Varsinaisia nähtävyyksiä ei alueella ole paitsi loistavat kalliot satamaa vastapäätä ja tulomatkalla näkyvä maisema. Paikka sinänsä on rauhallisen tyyni ja ilta-aurinko lämmittää myöhään satamaa.

Lapsiperheelle on viihtyisiä luontopolkuja ja pieniä kallioita vaikka pienen elokuvan tekoon, lavasteet ovat valmiina. Tosin laivalavasteiden päälle ei kannata kiipeillä, eikä lähteä tutkimusretkelle sen sisätiloihin.

Mikko Rajala
KIPPARI 2/2009

11 kommenttia artikkeliin “Lootholma (Kustavi)”

 1. kentalae sanoo:

  Lootholma on uudistunut. Laiturissa sähköt, kesäkuussa näytti septityhjennys olevan rakenteilla. Ravintolassa on hyvä palvelu ja maittavaa ruokaa. Ravintolarakennuksessa on aivan uudet upeat saunat. Suosittelen vaihtoehtona Saviletolle!

 2. Ilmarinen sanoo:

  Kävin heinäkuussa, septitankin tyhjennys oli toiminnassa. Paikka todella upea tiloineen ja palveluineen. Henkilökunta palvelualtis ja ystävällinen. Tilat uudet ja toivottavati pidetään niistä hyvää huolta. Pesukoneelle voisi tehdä varauskirjan.
  Tutustuin koko alueen historiaan ja tuleviin suunnitelmiin. Toivon suunnitelmien toteutuvan.

 3. Meeri sanoo:

  Viime käynnistä aikaa yli 10 vuotta. Tosi positiinen kokemus.

 4. kentalae sanoo:

  Näitä Venenetin tekstejä voisi päivittää. Jos lukee vain virallisen tekstin eikä katso satamasymboleja, ei hoksaa, että tämä on täyden palvelun vierassatama.

 5. TKY10 sanoo:

  tuulilta suojainen; rauhallinen, sai nukuttua ilman ”humppaa”; hyvä ravintola sekä tankkaus ja septi. Eipä muuta vaadi, jopa kasvisruokaa sai.

 6. lasse47 sanoo:

  Todella asiallinen vierassatama. Septityhjennyksessä myös pilssivesientyhjennys. Rantasaunat ja ravintolasaunat lämpiävät aamuin illoin. Veneilijöille pyykinpesu kuivaus silitys ja astianpesukoneet.

 7. Korsto sanoo:

  Ensiviikonloppuna vielä auki. Täytyy varmaan vielä mennä sinne viimeistä kertaa tänä syksynä/kesänä.

 8. Syysveneilijä sanoo:

  Lootholmasta sai kyl polttoainetta viikonloppuna mut vettä ei,vähän turhan kiire pidetty veden kans.

 9. Southern confort sanoo:

  Erittäin positiivinen rauhallinen satama. Kaikki palvelut kunnossa ja uusi hiekkaranta ruopattu. Saunat hienot ja toivottavasti useampi veneilijä uskaltaa poiketa tähän suojaisaan satamaan. Suosittelen!

 10. ArMi sanoo:

  Käytiin juhannusviikolla satamassa. Todella hieno paikka! Positiivista oli hieno ympäristö ja ranta (jota ei päästy testaamaan, kun niin kylmä), Hyvä grillipaikka, vaikkakin aika tuulisella paikalla. kehitettävää olisi henkilökunnalla, jotenkin töksähtelevää palvelua ja myyjä kokoajan puhelimessa. Vielä kun sää olisi ollut hieno, niin varmasti olisi paljon venekuntia ja aktiviteettia. Sauna ei tydyttänyt ei miesten eikä naisten, mutta hyvä että sellainen on ja pienimuotoinen terassikin löytyy. Vielä hymyä henkilökunnan huulille, niin varmasti tulee olemaan yksi upeimmista paikoista. Suosittelen kovasti kaikille paikkaa. Pro-jäsenille satamamaksu on puoleen hintaan.

 11. Merikeiju sanoo:

  3vsitten eka kerrasta jäi hyvä fiilis!Pari vk sitten elämäni kovin ukkosmyräkkä tuli koettua Lootholmassa.Oli ytyä taivaalla!Pelastauduttiin kotimatkalla sinne .Piti ottaa polttoainetta,mutta ukkonen oli jysäyttänyt tietoliikenneyhteydet poikki!No,nyt lomalla mennään uusiksi.Hyvä oli uida kahden ukkoskuuron välissä!Hieno kaliomaisema ja lintuja luontotarkkailuun!

Kommentoi

X