Tilaa

Merimasku

Tiedot

Koordinaatit:
60°29,06' P, 21°52,30' I
Satamanro:
870
Karttasarja:
D
Merikartta:
721
Vieraspaikkoja:
20
Syvyys:
2-4 m
Kiinnitys:
laituriin+poiju
Satamamaksu:
30 €, sis. vesi, sähkö ja sauna (2022)
Yritys:
Ravintola Rantamakasiini
Puhelin:
040 514 8777
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • jätehuolto
 • polttoaine
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • vesi
 • wc
<h2 style="text-align: left;">2019</h2> <p style="text-align: left;">Turun pikapolttoöljy, puh. 0400 944 120</p> <p style="text-align: left;">Bens 98, D</p> <p style="text-align: left;">A 24/7 K</p> <p style="text-align: left;">Merihuoltoasema Merimaskun kirkonkylän entisessä lossirannassa.</p>

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Päivitetty 2.6.2022

Saunat ovat kuumana päivittäin klo 17-20.00, jolloin on yleinen saunavuoro miehille ja naisille. Yleisellä vuorolla saunaan pääsevät vierasveneilijät satamamaksulla (30€) ja muut saunojat hintaan 6 € / henkilö. Ennen klo 17.00 ja klo 20.00 jälkeen saunoja voi varata yksityiskäyttöön hintaan 35 €/h ravintolan aukioloaikojen puitteissa.

Saunarakennus on yhdistettävissä myös yhdeksi isoksi tilaksi pukuhuoneiden välissä olevan siirtoseinän ansiosta. Koko tilan käytöstä neuvotellaan aina tapauskohtaisesti.


Huom. Jutun kirjoittamisen jälkeen kauppa on suljettu ja ravintola vaihtanut omistajaa, joten ei enää kuulu Skärgårdssmak-ketjuun.

Arkistosta:

Merimaskun piskuinen kunta Naantalin naapurissa on syrjässä Saaristomeren ruuhkaisilta pääreiteiltä ja täyteen ahdetuista satamista. Merimaskun vierassatamassa löytyy tilaa taatusti keskellä heinäkuutakin. Suojaisen sataman vetonaula on korkeatasoinen ravintola Rantamakasiini.

Merimaskuun johtaa 2,1 metrin lateraaliviitoitettu väylä, joka lähtee Velkuan Teersalosta koilliseen. Merimaskun jälkeen se kiertää Luonnonmaan pohjoiskärjen ja päätyy lopulta Naantaliin. Kapeaa ja mutkittelevaa väylää kutsutaan usein kaislikkoreitiksi, sillä enemmän kuin merta, reitin varrella näkyy miehenkorkuisia kaislametsiä.

Velkuan suunnasta ei ole alikulkurajoituksia, mutta Naantalista ei Merimaskun vierassatamaan pääse purjeveneillä, joiden alikulkukorkeus on yli 16 metriä. Merimaskun Kirkkosalmen sillan alikulkukorkeus on vuoden 2005 D -karttasarjassa vielä 16,5 metriä, mutta 30.9.2006 päivätyssä Tiedonantoja veneilijöille -julkaisussa tarkistettu alikulkukorkeus on muutettu 16 metriin.

Vierassatama sijaitsee aivan Kirkkosalmen sillanpielessä, keskellä vihantaa sisäsaariston maisemaa. Kesällä 2006 sataman poijut olivat varsin huonokuntoisia. Uudet poijut ovat kuitenkin jo hankittu ja ne otetaan käyttöön ensi kesäksi.

Palkittu ravintola

Merimaskun vierassataman keskus on Skärgårdssmak-ketjuun kuuluva ravintola Rantamakasiini. Se palkittiin Saariston paras ravintola -tittelillä vuonna 2005. Mestarikokki Per-Erik Silverin omistamassa ravintolassa ovat kokkeina Mari Eronen ja Janne Lohi.

– Teemme kaiken ruuan täällä paikan päällä ja käytämme mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita. Suosituin annos on Makasiinin herkkuvati, joka sisältää muun muassa erilaisia kaloja, katkarapuja, palvattua lammasta ja saaristolaisleipää. Muita suosikkeja ovat Haudutettu karitsanpotka ja Hiillostettu siika. Alkuruokien kuningas on blinitarjotin, kertoo Janne Lohi.

– Veneilijät ovat yksi suurimmista asiakasryhmistä, mutta meillä käy myös paljon mökkiläisiä ja paikkakuntalaisia. Pyöräilijöidenkin määrä on lisääntynyt, sillä Saariston rengastie kulkee tästä ohitse. Veneistä yllättävän harvat jäävät yöksi, sillä monet jatkavat tästä matkaa esimerkiksi Naantaliin, sanoo Mari Eronen.

Arkipäivisin Rantamakasiinissa on tarjolla seitsemän euron hintainen lounas, joka sisältää seisovan salaattipöydän ja pöytään tarjotun lämpimän ruuan. Vaikka ravintolassa on A-oikeudet, se on luonteeltaan nimenomaan korkeatasoinen ruokapaikka.

Merimaskussa on ravintola-alalla myös tervettä kilpailua, sillä Rantamakasiinin naapurissa on Merikievari, joka tarjoaa arkilounaan euron halvemmalla. Merikievari on viikonloppuisin auki yömyöhään ja se on myös suosittu karaokepaikka.
Veneilijöiden palvelut sijaitsevat Rantamakasiinin yhteydessä ja ne ovat osin yhteisiä ravintolan asiakkaiden kanssa. Vaikka Rantamakasiini pyörittää satamatoimintaa, ovat jotkut palveluista ensisijaisesti ravintolan käytössä, kuten pesukone. Sitäkin saa toki käyttää tarpeen vaatiessa.

Historiankirjoitusta 1500-luvulta

Ravintoloiden lisäksi Merimaskun kirkonkylän palveluja ovat Tarmo-lähikauppa, parturi-kampaamo, kahvila ja kotileipomo. Kyläraitin kummallisuuksiin kuuluu vielä häkellyttävän iso kesäkirppis, jossa myydään aamusta iltaan lähes mitä tahansa. Merimaskusta on myös säännöllinen bussiliikenne Naantaliin, joten lapsiperheiden pakollinen kesäretki Muumimaailmaan onnistuu kätevästi täältäkin.

Merimaskun kiinnostavin nähtävyys on puinen ristikirkko. Vuonna 1726 rakennettu pyhäkkö on Suomen kuudenneksi vanhin jatkuvassa käytössä oleva kirkko. Pitäjän ensimmäinen kirkko rakennettiin jo 1600-luvulla Kirkkosalmen rantaan veden äärelle, mutta Pohjan sodan ja isovihan aikana se jostakin syystä purettiin. Merimaskun kirkossa järjestetään kesäisin konsertteja, varsinkin kesäkuisten Naantalin musiikkijuhlien aikaan. Silloin Merimaskun vierassatama on musiikinystävän oivallinen tukikohta.

Merimaskun kunnassa on vajaat 1 500 asukasta. Kuten nimikin jo kertoo, Merimasku on ollut alunperin osa Maskun hallintopitäjää. Varhaisimmat maininnat alueesta ovat vuodelta 1556. Kunta itsenäistyi vasta 1800-luvun puolen välin jälkeen. Suuri osa Merimaskusta sijaitsee Otavan saarella, josta Kirkkosalmen sillan ohella on kiinteä yhteys mantereelle myös Särkänsalmen sillan kautta.

Merimaskun maisemia leimaavat kallioiset mäet ja niiden välissä alavat viljelysmaat. Leudon ilmaston takia monet vaativat viljelylajit, kuten sokerijuurikas ja varhaisperuna viihtyvät seudulla erinomaisesti. Lintubongarit tuntevat myös hyvin Merimaskun, sillä muuttolinnut parveilevat keväisin ja syksyisin Taattistenjärvellä ja Köyliönjärvellä.

Merimaskun Villivuori on puolestaan kiinnostava arkeologinen kohde. Pronssikaudella, 1500-1300 eKr., se oli vain luoto meressä. Villivuoren seuduilta on löydetty muinaisia hautaraunioita, hiidenkiukaita. On todennäköistä, että pronssikauden merimaskulaiset asuivat savesta, oljista ja kaisloista rakennetuista asumuksissa. He harjoittivat kalastusta, linnustusta ja hylkeenpyyntiä.

Tämän päivän veneilijälle Merimasku on idyllinen ja rauhallinen kirkonkylä, jonka vierassatamassa voi viettää leppoisan iltapuhteen hyvästä ruuasta ja juomasta nautiskellen.

Risto Nordell
VENE 4/2007

 

 

6 kommenttia artikkeliin “Merimasku”

 1. Hilpeä Merimies sanoo:

  Rauhallinen ja kierroksia laskeva paikka. Kaksi kivaa ravintolaa. Suositellaan luonaspaikaksi.

 2. Putput-mies sanoo:

  Juhannuksena meno oli karaokebaarissa ylimmillään. En välttämättä viettäisi muulloin yötäni tässä, vaikuttaa aika tapahtumaköyhältä paikalta.

 3. Pako sanoo:

  Aika köyhä meininki. Talvella viikonloput kiinni ja arkena laittavat klo 15 kiinni. Syksyllä ovessa luki että pe suljetaan klo 23 ja baari oli kiinni jo klo 22. Perseestä! Turhaa veneilyä sinne. Vois baarinpitäjä katsoa peiliin että miks ei jengi käy! Huh,huh mikä meininki. Kyllä vaan entisen yrittäjän aikaan jengi kävi ko.baarissa!

 4. Hih sanoo:

  Hyvä vitsi, Pako. Paljonhan veneilijöitä talvella satamaan pyrkiikin! Ja kesälläkin pitää ehdottomasti saada baarin palveluja mahdollisimman myöhään – ja sitten laitureille möykkäämään…

 5. Pettynyt sanoo:

  Rantamakasiinin ruoan taso on laskenut kovasti entisestä mutta hinnat edelleen korkeat. Esim. kalakeitto maistui vain ruokermalta, ja siinä oli käytetty pakastekalapaloja tuoreen kalan sijaan.

 6. Kävin autolla. sanoo:

  Kauppa taitaa olla lopettanut?

  Vi

Kommentoi

X