Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa

Pähkinäinen (Naantali)

Tiedot

Koordinaatit:
60°19,8' P, 21°41,7' I
Satamanro:
858
Karttasarja:
D
Merikartta:
719
Vieraspaikkoja:
50
Syvyys:
2-5 m
Kiinnitys:
poiju, ankkuri
Avoin:
-
Satamamaksu:
10 €/yö
Yhteyshenkilö:
Birgit Parkkinen
Puhelin:
0500 789 010 ja 02 262 5167
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • jätehuolto
 • kioski
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • vesi
 • wc
 • Wlan
 • yhteysalus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

VENE 4/2021

Pähkinäinen on eteläisin Turun kaupungin ulkoilusaarista. Saaren koko on peräti 175 hehtaaria. Nurmikkojen lisäksi silmä lepää vanhassa kulttuurimaisemassa, sillä saarella laidunsivat aikoinaan vuosikymmenien ajan Turun Hippoksen hevoset.

Hippoksen aikojen perua on myös Pähkinäisten päärakennus. Se on rakennettu erikoisella liukuvalumenetelmällä. Seinien materiaalina on käytetty savea, hiekkaa sekä kanervanvarpuja. Nykyisin rakennusta voi vuokrata majoitustiloiksi.

Vierailija havaitsee saarella heti myös isoja vihreitä pensaita. Ne ovat pähkinäpensaita, jotka kasvattavat oikeita pähkinöitä. Tosin ne eivät ehdi kypsyä syötäviksi Suomen lyhyen kasvukauden aikana.

Pähkinäisten tunnettu historia alkaa jo 1500-luvulta. Silloin se kuului Pakinaisten kartanon maihin. 1600-luvulla Pakinaisista tuli merkittävä talonpoikaispurjehduksen keskus. Tästä huolimatta Pähkinäinen säilyi vielä pitkään asumattomana. Sitä käytettiin kalastukseen, linnustukseen ja puidenhakkuuseen.

Kaikesta tästä osaa venevieraille kertoa Pähkinäisten sielu, kymmenisen vuotta saarella yrittäjänä toiminut Birgit Parkkinen, kun nautimme Birgitin tekemää herkullista valkosuklaamansikkakakkua Piitin tallin pihalla. Piitin talli on Parkkisen valtakuntaa. Sinne maksetaan satamamaksu ja sieltä voi varata yksityisen saunavuoron rantasaunaan, jonka terassilta avautuu fantastinen merimaisema.

”Viihdyn Pähkinäisissä suurenmoisesti. Kautemme alkaa vapusta ja päättyy vasta lokakuussa. Sinä aikana teen työtä lähes vuorotta, mutta otan sitten loppuvuoden löysin rantein”, naurahtaa Parkkinen.

”Töitä riittää, sillä leivon kakkujen lisäksi esimerkiksi valkosipulisämpylöitä. Suosittuja ovat myös pizzapalani ja kasviscrepesit.”

Jos veneilijän pentteri ammottaa tyhjyyttään, täältä löytyy myös vähän elintarvikkeita.

Kahvituokion ja rupattelun jälkeen pieni lenkki kauniilla saarella on paikallaan. Birgitin kanit pupeltavat tyytyväisenä heiniä kopissaan, tuuli suhistaa pähkinäpensaissa ja lokit kaartelevat levottomina saaren yllä. Hakamaiden kukat loistavat ja kesän tuoksu on niin huumaava kuin se vain Turunmaan saariston heinäkuussa voi olla.

Risto Nordell

 

VENE 6/2013:

Pähkinäinen on Pakinaisten eteläpuoleinen saari, joka on Turun kaupungin ulkoilusaari ja sen omistaa Metsähallitus. Saaren koko on 175 hehtaaria ja se on Turun kaukaisin ulkoilusaari.

Saareen liikennöi myös yhteysalus m/s Kaita Röölästä ja matkaan kuluu aikaa alle kaksi tuntia.

Saaressa on kaksi etelänpuoleisille tuulille suojaista laituria, peräpoijut on vain niistä läntisemmässä. Pähkinäisissä ei ole sähköä laitureilla.

Rannasta lähtee viivasuora tie saaren sisäosiin. Vasemmalla avautuu laaja, mutta käydessämme tyhjä leirintäalue. Tien oikeaa laitaa reunustaa sen näköinen metsä, että tunsimme melkein jo tuoreen kantarellin tai herkkutatin tuoksun nenässämme.

Tie johtaa punaisten, vanhojen saaristolaisrakennuksien ympäröimälle kauniisti hoidetulle pihamaalle. Tunne siitä, että olemme Turunmaan sisäsaariston monisatavuotisen kulttuurin ytimessä, on syvä.

Yksi rakennus on sisustettu ulkoilusaaren toimistoksi ja kahvilaksi, Piitin talliksi. Pähkinäisten emäntä Birgit Parkkinen on nostanut uunista päivän ensimmäisen munkkipellillisen. Lankeamme halukkaasti kiusaukseen.

Parkkisen mukaan ulkoilusaarten brändi on muuttunut.

– Meillä on todella rauhallista. Suurin osa venevieraista on lapsiperheitä. Perheiden nuorimmat rakastavat pässejämme Viiviä ja Lolaa, sekä kaneja Kanervaa ja Rollea.

Kahvilassa on munkkien lisäksi tarjolla sämpylöitä, pullaa, makkaraa sekä jonkin verran elintarvikkeita.

– Hintamme ovat kohtuulliset, esimerkiksi ison wienerleikkeen saa eteensä alle kympillä.

Parkkinen mainostaa myös Pähkinäisten omaa sinappia, joka osoittautuu varsin tuhdiksi: hyvä, kun näki kyyneliensä läpi, mitä sinapin ohella pani suuhunsa.

Parasta Pähkinäisissä on puulämmitteinen sauna saaren etelärannalla. Sen voi vuokrata käyttöönsä tunniksi kympillä. Vilvoitteluterassilta on merelliset näkymät Kirppukarin aukolle, etelämpänä vilahtavat puna- ja valkeakylkiset laivat matkallaan Tukholmasta Turkuun.

Pähkinöitä ja hevosia

Saunareissulla huomio kiinnittyy isoihin, vihreisiin pensaisiin, jotka reunustavat pihamaata. Ne ovat pähkinäpensaita, ja kasvattavat oikeita pähkinöitä, jotka eivät tosin ehdi kypsyä syötäviksi Suomen lyhyen kasvukauden aikana.

Pähkinäisen menneisyys liittyy läheisesti viereisen Pakinaisten saareen. Pähkinäinen kuului 1500-luvulla Pakinaisten kartanon maihin. Seuraavalla vuosisadalla Pakinaisista kasvoi talonpoikaispurjehduksen keskus. Silti Pähkinäinen pysyi pitkään asumattomana hyötykäyttökohteena, kuten puidenhakkuualueena ja linnustusmaana.

1900-luvun alussa suuri osa saaresta siirtyi Turun Hippoksen haltuun. Se hallinnoi Pähkinäistä yli kuudenkymmenen vuoden ajan, ja silloin saarella laidunsivat hevoskasvatusyhdistyksen orivarsat. Saareen muokattiin suuria laidunalueita ja hakamaita, joista sen nykyinen vihreä yleisilme ja rehevä kasvillisuus ovat peräisin.

Hippos myös rakennutti vieläkin käytössä olevan päärakennuksen. Jyhkeän talon rakennustapa on erikoinen, se on tehty ns. liukuvalumenetelmällä, jossa seinien materiaalina käytettiin savea, hiekkaa sekä kanervanvarpuja. Nykyisin talo on vuokrattavissa majoitustiloiksi.

Risto Nordell

12 kommenttia artikkeliin “Pähkinäinen (Naantali)”

 1. Birgit Parkkinen sanoo:

  Kesä- 2011 lähtien Pähkinäisiin tullaan Yhteysalus Kaidalla Rymättylän Haapalasta, joka liikennöi päivittäin tilattaessa kipparin numerosta 0400 320 094. Saaren valvojana toimii 1.5.2011 alkaen Birgit Parkkinen p. 0500 789 010.
  Saaressa on uusi lapsiperheitäkin ajatellen luotu luontopolku, jonne metsäntonttu on piilottanut yllätyksiään.
  Saarella lapsia ja miksei aikuisiakin ihastuttaa ihanaiset vuohet; Vanessa, Viivi ja Lola sekä pienet puput Rolle ja Kanerva!
  Päätalosta voit vuokrata ihastuttavan huoneen alkaen 2h/ 37,- vrk, sisältää liinavaatteet.
  Päätalon suuressa takkahuoneessa voi järjestää illanviettoja, kokouksia ym. Tarvittaessa pitopalvelumme hoitaa ruokailujärjestelyt.
  Kahvilassamme runsas valikoima pikkusuolaista ja makeaa.
  palvelemme myöhäiseen syksyyn 15.10.11 asti ja odotammekin kalastusporukoita

 2. Ukko 56 sanoo:

  Kiva ja rauhallinen paikka sopii lapsiperheille myös. paikat kunnossa , hyvin hoidettu ja siistit lisäksi
  edullinen kaikin puolin voi sositella.

 3. Henkkaccc sanoo:

  Miten Turusta kulkee yhteysalus Pähkinäisiin7

 4. ab sanoo:

  voils ihanampaa olla kuiin ppsa.sörii

 5. Sähköä sanoo:

  Saako laiturista sähköä veneeseen !!!

 6. Ei sähköä sanoo:

  Eipä näy palveluissa sähköä olevan…!

 7. epätietoinen sanoo:

  Ei näytä tulevan virallista väylää satamaan. Mistä suunnasta on turvallisinta tulla purjeveneellä?

 8. Drunkensailor sanoo:

  epätietoinen kirjoitti:

  Ei näytä tulevan virallista väylää satamaan. Mistä suunnasta on turvallisinta tulla purjeveneellä?

  No tuosta Pikku Viljakarin ja Mustaluodon välistä ja kalliokarin molemmilta puolilta pääsee. Vettä riittää jos alle 5m syväys. Syvyystietojen avulla uskaltaa tulla satamaan. Ei ole piilokiviä vielä löytynyt.

 9. Birgit Parkkinen sanoo:

  Pähkinäisten kausi on taas alkanut ja paikalla ollaan 31.10.14 asti. Uutta on nyt uusitut laiturit ja poijupaikkoja saadaan lisää. Veneitä mahtuu nyt n. 50. Laiturilla porakaivovesi. Kahvila on avoinna joka päivä 9-22. Kahvilasta saa aamiaista, pikkusuolaista, kakkuja, jäätelöä, juomia. Tilaamalla etukäteen järjestyy myös isommankin porukan ruokailut! Rantasauna lämpiää ahkerasti, varmista löylynautintosi tilaamalla sauna ennakkoon p. 0500789 010. Vapaita huoneita on vielä kesälle -14.

 10. Omalla veneellä sanoo:

  Olipas mukava paikka käydä perheen kanssa. Saimme grillata, pelata jalkapalloa, käydä luontopolulla ihastelemassa maisemia, uimassa, suihkussa ja syödä jätskit. Sääkin oli suotuisa 🙂

Kommentoi

X