Tilaa

Korpoström

Tiedot

Koordinaatit:
60°06,6' P. 21°36,1' I
Satamanro:
838
Merikartta:
D 717
Vieraspaikkoja:
60-70
Syvyys:
2,5-12 m
Kiinnitys:
poiju, kylki, puomi
Avoin:
-
Satamamaksu:
35 € (2023)
Yhteyshenkilö:
Raine Kaukiainen
Puhelin:
040 139 1218
 • Palvelut

 • astianpesupaikka
 • imutyhjennys
 • joukkoliikenne
 • jätehuolto
 • kahvila
 • kauppa
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • pesutupa
 • polkupyöränvuokraus
 • polttoaine
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
 • Wlan
<h2 style="text-align: left;">2018</h2> <p style="text-align: left;">Seapoint, puh. 0400 599 319</p> <p style="text-align: left;">Bens 98, D</p> <p style="text-align: left;">A 24/7 K+S</p>

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2018: 

Korpoström ★★★★★

”Uusi yrittäjä saanut pienessä ajassa hyvän vauhdin päälle. Kaunis paikka, hyvä henkilökunta ja maistuva ruoka.”

Lukijamme suosittelevat: Salaatit, löytyy kolme erilaista. Niin isoja ja täyttäviä, että vau 🙂

Päivitä polttoaineiden hinnat Lisää sataman kuva Ilmoita virheestä sataman tiedoissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 10/2023

Osumme Korpoströmiin heinäkuisena viikonloppuna, jolloin on menossa vuosittainen jazz-tapahtuma. Tunnelma on kiva ja kesäinen. Yörauhakaan ei häiriinny. Aamulla veneilijöille on tarjolla joogatunti laiturilla. Keskiviikkoiltaisin on laituritanssit.

Sataman leikkipaikka ulkona ei ole kaksinen, mutta Saaristokeskuksen sisällä on lapsille oma tilava huone, jonka toiminnasta vastaa Saaristomeren Biosfäärialue. Paikalla on muutama ohjaaja, jotka järjestävät lapsille ohjelmaa. He vievät lapsia esimerkiksi ottamaan näytteitä vedestä. Sitten niitä tiirataan oikeiden mikroskooppien läpi. Lisäksi voidaan käydä vaikkapa kaivamassa perunoita takapihan penkistä.

Junnulabrasta voi myös lainata haaviin ja puuhapaketin, jos mieluummin liikkuu omalla porukalla.

Ostoshimoaan voi tyydyttää Saaristokeskuksen matkamuistomyymälässä ja sataman vaatemyymälässä. Satamassa on myös ruokakauppa, jolta odotimme paljon. Valitettavasti hyllyt olivat kuin pahimpaan pula-aikaan. Toki satama oli ollut täynnä jazz-tapahtuman vuoksi ja myynti hyvä – mutta eikös kovan menekin pitäisi olla lähtökohta heinäkuun viikonloppuisin? Kun kysymme maanantai-aamuna kaupan vähän myöhässä avanneilta nuorilta myyjiltä, että tuleekohan päivän aikana tavaraa, niin he eivät tienneet. Ei siis kannattanut jäädä odottamaan.

Vihannesten osalta tilanteen pelasti viiden lähiseudun maatilan yhteinen suoramyyntipiste aivan sataman lähellä. Sieltä mukaamme lähti vihannesten lisäksi yrttiruukkuja. Tarjolla oli myös lampaantaljoja ja villalankaa.

Sataman ravintolan terassi on viihtyisä ja lista monipuolinen. Söimme useampana päivänä ja olimme tyytyväisiä annoksiimme. Täällä on huomioitu hyvin myös kasvissyöjät. Aamiaista emme testanneet, mutta sellainenkin on tarjolla seisovasta pöydästä. Palvelusta ei tule täysiä pisteitä. Se oli turhan nuivaa.

Korpoström kannattaa pitää mielessä hyvänä paikkana vaihtaa ja täydentää miehistöä. Suoria bussiyhteyksiä on Helsingistä ja etenkin Turusta. Satama sijaitsee myös monien väylien varrella. Sinne pääsee hyvin esimerkiksi runkoväylää pitkin tai mukavia sisäväyliä vaikkapa Nauvosta.

Anne ja Steffi Sjöholm

VENE 5/2019

Portti Ahvenanmaalle

Ikiaikainen Korpoström kantaa 1700-luvun sotahistorian muistoja, mutta samalla se on modernisti sykkivä saaristolaiselämän keskus. Satamassa on hyvä odotella sopivaa keliä Kihdin ylitystä varten ja kaivaa esiin jo valmiiksi Ahvenanmaan kohteliaisuusviiri.

Strategisesti parempaa satamaa Kihdin ylitykseen kuin suojainen Korpoström on vaikea kuvitella: satamasta on vain kymmenkunta mailia manner-Suomen ja Ahvenanmaan erottavan selän äärelle. Kun sataman palvelutkin ovat kunnossa ja 2004 rakennetussa Saaristokeskuksessa riittää yllin kyllin koettavaa, kannattaa Korpoströmissä pysähtyä yhden yöpymisen verran.

Putputtelimme historialliseen salmeen tuulettomana ja paahteisen helteisenä heinäkuun päivänä. Jo alkuiltapäivästä noin 70-paikkainen satama alkoi täyttyä, mutta onneksi samalla osa veneistä oli myös lähdössä pois laitureista.

Satama-alueen kuhina oli siis melkoinen, mutta kaikki sujui hyvällä yhteispelillä. Laiturit pullottivat iloisista venelomalaisista, jotka avustivat toisiaan satamamanöövereissä.

Muutenkin saaristolaistunnelma oli kohdillaan, sillä satamaa koristaa muutama purjein varustettu tervantuoksuinen perinnevene.

Vilkkaan Korpoströmin varjopuolena on joskus sangen piittaamattomasti ohiajava liikenne, joka aiheuttaa yllättävän kovia kulkuaaltoja myöhään iltaan saakka.
Korpoströmin kohtuulliseen satamamaksuun 25 € sisältyy sähkön ja veden käyttö, wc:t, suihkut ja saunat, jätehuolto, sekä septitankin tyhjennys. Sauna on punaisessa huoltorakennuksessa laiturien juurella. Terassilta löytyy tuoleja ja pöytiä, joiden äärellä voi vilvoitella ja ihmetellä vilkasta kesäelämää. Uintimahdollisuutta ei valitettavasti ole.

Veneilijöitä palvelee myös hyvin varustettu Strandboden. Se pyrkii tarjoamaan lähellä tuotettuja elintarvikkeita, sillä leivät, vihannekset, marjat, kala, liha ja juomat tulevat niin paljon kuin mahdollista Turunmaan ja Ahvenanmaan saarilta.

Korpoströmin kahvila- ja ravintolapalvelut löytyvät Saaristokeskuksen isosta punaisesta rakennuksessa. Mahtavalle terassille mahtuu kahvittelemaan ja syömään 80 henkeä. Päivittäisen lounaan lisäksi (13€) tarjolla on à la carte -annoksia: salaatteja, hampurilaisia, lankkupihvejä, possun sisäfilettä ja paikallisia ahvenia siiderisitruunakastikkeessa. Ravintolaan maksetaan myös satamamaksu ja sieltä varataan pesutupavuorot (6€/kone).

Saaristokeskuksessa on useita isäntiä, kuten Metsähallitus ja Åbo Akademi. Näyttelytilojen ohella rakennuksessa ovat auditorio, seminaari- ja konferenssitilat, joissa Saaristokeskus järjestää seminaareja ja luentoja. Tämän hetken perusnäyttelyn nimi on ”Meidän saaristomme”. Lisäksi tarjolla on vuosittain vaihtuvia erikoisnäyttelyitä. Kesän 2018 näyttely kertoi miten lokakuussa 1893 insinööri ja tuleva napapiirimatkailija S. A. Andrée haaksirikkoutui ilmapallollaan pienelle Eskören-nimiselle luodolle Brunskärin koillispuolella Etelä-Korppoossa.

Polkupyörällä kylälle

Korpoströmin satamasta voi vuokrata polkupyörän, jolla hurauttaa helposti Korppoon kirkonkylään. Sen keskiaikainen, arkkienkeli Mikaelille omistettu kirkko on paitsi kaunis, myös kulttuurihistoriallisesti arvokas nähtävyys. Maallisemman kulttuurin ystäviä hellitään Korppoossa Korpo Sea Jazz -tapahtumalla, joka järjestää konsertteja myös satamassa. Klassisen musiikin ystävän kannattaa rantautua paikalle heinäkuussa jolloin vietetään Sibelius Korppoossa -festivaalia.

Hurja historia

Korpoströmin sotahistorian hurjin päivä koettiin 20. toukokuuta 1743. Silloin Ruotsin ja Venäjän armeija ottivat rajusti yhteen. Skottilaissyntyinen James Keith, Venäjän laivaston päällikkö, torjui päättäväisesti Aabraham Falkengrenin johtaman yli kahdeksankymmentä alusta käsittävän Ruotsin laivaston hyökkäyksen. Siipeensä saaneet ruotsalaiset purjehtivat kiiruusti pakoon Kihdin ylitse Ahvenanmaalle venäläisten jahdatessa heitä sitkeästi aina Sottungaan saakka.
Myös viikingit ovat idänretkillään kenties purjehtineet Korpoströmin läpi. 1500-luvulta on merkintöjä alueella sijaitsevasta luotsiasemasta. Pari sataa vuotta myöhemmin vilkas liikenne vaati asemalle jo kahdeksan vakituista luotsia.

Salmen rannoilla on vielä tänäänkin nähtävissä suuria rautaisia kiinnitysrenkaita. Ne ovat peräisin ajalta jolloin monet kuninkaalliset alukset pysähtyivät levähtämään suojaisessa salmessa ennen matkan jatkumista Ahvenanmaalle tai Turkuun.

Risto Nordell

Runkoväylän varrelta 138

Korpoströmin saaristokeskuksessa Korppoon etelärannalla on vierassataman laiturin poijuissa tilaa runsaasti. Paikkoja on noin 70 veneelle ja tankkauslaituriin mahtuu tankkaamaan 2-3 venettä kerrallaan.

Laitureita on hieman uusittu, mutta poijujen sumaa en ymmärtänyt. Niitä oli vierekkäin useita, eikä niihin ollut silloin mahdollisuutta kiinnittää satamaan tuota edellä luvattua määrää veneitä.

Palvelut Saaristokeskus Korpoströmissä ovat melko uusissa tiloissa ja siellä on vielä siistiäkin.

Satamaan ajo ja turvallisuus

Satamaan ajo tapahtuu 2,4 metrin väylää, joka poikkeaa runkoväylästä itään reilu puoli meripeninkulmaa.

Vierassatama on väylän pohjoispuolella. Kovat tuulet lännen sekä idän puolelta ja Syvälaxvikenin suunnasta tekevät jonkin verran aallokkoa.

Vähäiset tuulet eivät vaikuta laitureihin, joskin ohikulkuliikenne vispaa jonkin verran. Sataman syvyys on 2,5-12 metriä ja matalinta on laiturin tyvessä. Poijupaikkoja on parissa laiturissa ja tankkauslaiturissa on kylkipaikkoja turvallista tankkausta varten.

Laiturit ovat tukevat ja ohikulkuliikenteen huomioiden vielä ehjät. Kiire, tai jokin muu syy aallontekoon on käsittämätöntä – niin kuin sillä jotain voittaisi kesän aikana. Se on varmaa, että kiirehtimällä polttoaineenkulutus ei ainakaan pienene.

Maissa havaittua

Polttoainetta saa siis erillisestä laiturista, johon sopii kolme neljä venettä tankkaamaan ja isompia veneitä pari. Tankkimittarit ovat ylätasolla, jossa on myös korttikone – mitä ensikertalainen ei heti havaitse. Menoainetta kuitenkin saa melko suojaisesta paikasta laiturin juuresta ilman suurempia aaltohäiriöitä. Polttoaineasema on miehittämätön ja maksuksi käy luotto- tai pankkikortit sekä käteinen raha.

Vesitankkaus kannattaa suorittaa Korpoströmin satamassa. Matkaa seuraaviin vesipisteisiin on jonkin verran mihin suuntaan hyvänsä lähteekin.

Satamakonttori on asiallinen. Saunat on uudistettu, kuten myös suihkut, wc-tilat, pyykkitupa ja seurustelutila.

Kauppa ei suuruudellaan pilaa ainakaan maisemaa ja sieltä saa tarvittavat päivittäistavarat matkan jatkumista ajatellen. Korpoströmissä kauppa avataan jälleen kesän alussa.

Kirkonkylän K-marketissa on tilaa ja valikoimaa koko kylälle ja miksei veneilijällekin, jos silloin käy, kun satamakauppa on vielä kiinni. Matkaa Korpoströmistä Korppoon kirkolle on reilu kahdeksan kilometriä.

Saaristokeskus Korpoströmissä voi ruokailla valoisassa ravintolassa ja keskuksessa voi myös tutustua vaihtuviin näyttelyihin. Kokousväelle on yöpymistiloja hotellissa ja osa palveluista on tarkoitettu vain ryhmille.

Saaristokeskuksen rakennukset ovat iloisen värisiä, mutta kaikilta osin ne eivät maisemassa viihdytä kaikkien silmää.

Nähtävyydet

Varsinaisia nähtävyyksiä ei kävelymatkan päässä ole, mutta saariston muu rauhallisuus ja kauneus omalta osaltaan kiehtoo. Ainoa tuulimylly lähietäisyydellä ei juuri tunnu ketään kiinnostavan ja harva sen edes huomaa.

Korppoota kierrellessä menisi jokunen päivä aikaa ja tarvitsisi hyvän paikallisen oppaan matkaan. Polkupyörä- ja patikkaretkillä näistä saariston helmistä voisi saada eniten irti.

Mikko Rajala
KIPPARI 5/2012

 

14 kommenttia artikkeliin “Korpoström”

 1. KOFC sanoo:

  Korjauksen jälkeen viihtyisä ja mukava paikka. WC ja suihkutiloja liian vähän.

 2. tikka sanoo:

  Tällle paikalle kyllä täytyy antaa positiivista palautetta. Paikka on kaunis. Rakennukset ja sisustus on toteutettu tyylillä. Saunat ja saniteettitilat ovat siistejä. Ravintolan tarjoamat herkut ovat hyviä. Tosin ravintola voisi olla auki hieman myöhempäänkin. Mikäli haluaa herkutetta myöhempään viereinen Romar on auki pidempään.

 3. lasse47 sanoo:

  Satama jossa 70 veneelle tilat, yksi suihku? Saaristolaisten elämästä kertonut museonäyttely hävinnyt.

 4. Ks sanoo:

  Naisten saunan puolella kaksi suihkua, miesten puolella kolme. Mistä juttu yhdestä suihkusta kumpuaa?

 5. Juuri vieraillut sanoo:

  Eipä ollut opastettu naisten ja miesten saunoiksi. Ovissa luki vain Sauna 1 varattu klo x-x ja Sauna 2 varattu klo y-y. Olisi sitten voinut olla merkitty naisten ja miesten saunoiksi, jos niin oli tarkoitus.

 6. jees sanoo:

  Mesta on tosi hieno ja runsaasti palveluja. Kauppa tosi hyvä. Ravintola sen sijaan ei loistanut servicellään. Juomat kestää tunnin saapua, väärinkäsityksiä, sähellystä, nuoret tytöt ihan kujalla…

 7. jees sanoo:

  Ribsit oli sen sen sijaan loistavia. Sikahyviä.

 8. Sakke sanoo:

  Ravintolan menu turhan hienosteleva. Kysyin tarjoilijalta ovatko ahvenet kunnolla voissa paisteut. Annoksessa olivat grillissä pistetut aneemiset ahvenet, jotka eivät ole voista kuulleetkaan. Pettymys. Muutama vuosi sitten olemme saaneet oikein hyvää uutta keittiötä, mutta emme tänä vuonna. Saunassa ahdastta.

 9. pobeda sanoo:

  Poijut ripoteltu sinne sun tänne, ei niinkään sinne missä niitä tarvitaan. Paikkojen varaus vain netin kautta, ei puhelinvarausta. Varattuja paikkoja ei ole merkitty näkyvästi, seurauksena turhia rantautumisia. Ongelmista on kuulemma keskusteltu. Ehkä diskuteeraaminen ei riitä, pitäisi tehdä jotakin.

 10. Asiakas moido sanoo:

  Kauppa auki klo 17 arkisin 28.7 jälkeen. Kiitti et ilmoittelette asiasta.

 11. tulipakäytyä sanoo:

  Ehdottomasti ala-arvoisin ravintolakokemus tältä kesältä: neljän hengen seurueesta (kaksi aikuista, kaksi lasta) toisen lapsen annos unohtui ja toimitettiin sitten viiveellä…täysin suolattomilla ranskalaisilla. Broilerin fileestäkin iso osa oli yllättäen luuta ja sidekudosta, lisukkeena olleesta kompostista ei kyennyt päättelemään oliko siinä joukossa sardiineja (ei pitänyt olla, mutta makuvivahdus silti) vai pelkästään kasvikuntaa. Makuasioista on tietysti turha kiistellä, mutta kaikkiaan kelmeä vaikutelma tuli ruoasta. Toivottavasti tulevaisuudessa ravintolaan palkataan kokki tms ruoanvalmistuksen ammattilainen.

 12. Missä palvelu? sanoo:

  Töykeää palvelua! Likat sählää, tiuskii eikä paljon kiitosta kuulu. Muutenkin koko paikan tunnelma kuin konferenssikeskuksessa. Ensikerralla kierretään kaukaa… Sijainti on kaunis, harmi että pilattu huonolla palvelulla.

 13. Kag/ka sanoo:

  Paikan pitäjä on veneenrakentaja, ei kokki, palvelusta ei voi antaa arvosanaa, kun sitä ei yksinkertaisesti ole.

 14. motor99 sanoo:

  No Synkkää on. Aiemmin käyty useasti. Seuraavaa kertaa ei tarvitse lähi vuosina miettiä: syyt alla:
  Saunaan ei päässyt, ravintola kiinni jo klo 22. asiakkaita oli, mutta tarjoilia sanoi, ettei enää tarjoilla, olihan kello jo kymmenen illalla perjantaina 1.8.14., hallelujaa. Voisi sopia uskovaisille, itse en ole. WC-puolen suihku ei ole käytössä, joten veneessä pesulle. Huomenna lähdemme aikaisin johonkin sivisaation piiriin kuuluvaan paikkaan, harmittaa olimme suunnitelleet viettää K-Stömmissä muutaman päivän. PS. Rumar oli ihan toista tasoa vieressä, ja positiivisessa mielessä!

Kommentoi

X