Tilaa

Berghamn, Västerby

Tiedot

Koordinaatit:
60°03,4' P, 21°47,6' I
Satamanro:
822
Karttasarja:
D
Merikartta:
717
Vieraspaikkoja:
5 - 6
Syvyys:
2,0 m
Kiinnitys:
laituriin+ankkuri
Avoin:
länsi-pohjoinen
Yritys:
Saaristomeren kansallispuisto
Puhelin:
02 464 4684
  • Palvelut

  • luontopolku
  • tulentekopaikka
  • vesi
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 7/12:

Saaren suurin pituus on vähän yli kaksi ja leveys yli kilometri. Maasto on monipuolista monine jyrkänteineen sekä viljelyalueineen.

Rannan tuntumassa on vanha, nykyisin museona toimiva kalastajan asumus sekä muuta rekvisiittaa. Talo jäi 1970-luvulla tyhjäksi ja se on myöhemmin remontoitu nykyiseen kuntoon. Poikkeuksellisesti museorakennus on maalattu vaalean vihreäksi, joten saaristossa kovin tuttu punainen on saanut tällä kertaa väistyä.

Satamaan ajo ja turvallisuus

Satamaan ajo on helppoa syvännettä ja merikaapelia seuraten Berghamin pohjoispuolella. Länsi- ja pohjoistuuli tuovat hieman ongelmia kiinnittymisessä. Ankkuri tulee laskea tarpeeksi kauas ja sen varassa voi hyvinkin roikkua ajautumatta rantaan.

Suositukseen siirtyä kylän satamaan yöksi löytyy syy siitä, että laituri on tarvittaessa vapaa museossa vieraileville turisteille, jotka saapuu taksiveneellä.

Sataman syvyys on noin kaksi metriä

Maissa havaittua

Alueella on nuotiopaikka, WC ja vesipiste sekä pari luontopolkua.

Telttailu on sallittu pihapiirissä aitauksen sisäpuolella. Pihapiirissä oli lampaita aitauksessa ja muutama lehmä ruokailemassa, joten alueella liikuttaessa tulee portit sulkea.

Lettuja on oivallista paistaa ulkogrillissä, noin sadan metrin päässä. Tulenteko on sallittu vain sitä tarkoitusta varten olevissa paikoissa ja muualla ankarasti kielletty.

Luontopolkuja on kaksi. Molemmat kannattaa kiertää ja käydä samalla saaren korkeimmalla kohdalla, lähes 40 metriä merenpinnan yläpuolella. Kummelbergeniltä aukeaa hienot maisemat. Kiikari kannattaa ottaa mukaan.

Lintujen laulua kuului joka suunnasta aamusta iltaan sekä lehmän ammumista silloin tällöin. Äänimaailma oli hieno pitkästä aikaa. Kotka kierteli taivaalla kierroksiaan tulematta kuitenkaan alas.

Kävin päivällä vakoilemassa itäpuolella, onko tilaa siirtyä sinne yöksi. Polkuja menee useampia itäpuolen kyläsatamaan pikku kallioiden yli. Samalla voi ihailla kivikossa kasvavaa kukkamerta sekä kitukasvuisia puita.
Ilta-auringon katsoimme itäpuolella olevasta kyläsatamasta, jonne siirryimme iltaruskon ollessa makeimmillaan.

Nähtävyydet

Västerby on nykyisin metsähallituksen omistuksessa ja museona. Laituri on rantavajan sivulla pienen kannaksen päässä, jossa on tukevat kiinnityskohdat veneelle. Heti rannan tuntumassa on vuonna 1922 rakennettu kalastajatilan päärakennus.

Koko saari on yhtä nähtävyyttä ja vierailla kannattaa eri vuodenaikoina, kesän lämpöisestä viileämpään syksyyn, talvesta puhumattakaan. Niin erilainen on saaren kauneus eri vuodenaikoina. Veneilijä näkee saariston parhaan puolen kesällä, mutta eipä juuri muuta.

Lammasaitauksessa oli puita, jotka lampaat ovat muotoilleet hienoiksi taideteoksiksi. Ympärillä oleva maisema rauhoittaa kiireisenkin matkailijan pysähtymään ainakin hetkeksi.

 

Kommentoi

X