Tilaa

Utö

Tiedot

Koordinaatit:
59°46,9' P, 21°22,4' I
Satamanro:
798
Karttasarja:
C, D
Merikartta:
713,714
Vieraspaikkoja:
n. 15
Syvyys:
1,5-3 m
Kiinnitys:
ankkuri
Satamamaksu:
15 € / 20 € (2022)
Yritys:
Hannas Horisontin vierassatama
Puhelin:
0400 143 814
 • Palvelut

 • jätehuolto
 • kahvila
 • kauppa
 • kioski
 • leikkipaikka
 • pesutupa
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • vesi
 • wc
 • yhteysalus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tietoja päivitetty 2/2022:

Kylän puulaiturin itäinen puoli on varattu vierasvenesatamaksi. Länsipuoli ja pohjoinen pääty on luotsilaitoksen, sekä hotellin käytössä. Satamassa palveluina sähkö, wc, jätehuolto, kauppa sekä kahvila. Satamamaksu: 15€ / 20€ vuorokausi. Kaikkien paikkojen laiturimaksu Cafe Hannas Horisont. Tiedustelut Hannas Horisont, 0400 143 814, www.utohannashorisont.fi.

Utö Havshotelin vierasvenesatama:
Omalla veneellä matkustavat voivat kiinnittyä vierasvenelaituriin, jossa on 10 poijupaikkaa. Paikka vierasvenesatamassa maksaa 15 €/vrk. Hintaan sisältyy sähkö ja jätehuolto. Veneilijät voivat käyttää vierasvenesataman wc:tä. Tiedustelut Utö Havshotel, www.utohotel.fi.

VENE 3/2011:

Utön kylänlaiturin viehätys on siinä, että se on aivan kylän ytimessä. Siellä pääsee ikään kuin osaksi kyläläisten arkea. On mukavaa seurata, kun luotsikutterit lähtevät samasta laiturista merelle useita kertoja vuorokaudessa. Paikka on rakas ja tuttu monille veneilijöille pitkän ajan takaa. Laiturilla ei ole sähköä ja vesi on kannettava kaupan edessä olevasta pumppukaivosta. Kotiseutuyhdistys kerää yöpymisestä kymmenen euron maksun.

Utö on taistellut viime vuodet oman koulun ja muunkin ympärivuotisen elämän säilymisen puolesta. Armeijan poistuminen saarelta vuonna 2005 oli kova isku pienelle yhteisölle, mutta se näyttää säilyttävän elinvoimansa.

Kylällä kävellessä tulee itse asiassa sellainen olo, että Utö on selvästi vireämpi kuin taannoin. Ilmoitustaulut pursuavat tietoa erilaisista tapahtumista ja kauniilla kylänraitilla näkyy paljon turisteja. Paikalliset kertovat, että ympärivuotisia asukkaitakin on taas luvassa lisää.

Paljon tarjottavaa

Utön palvelut ovat hyvät, ja saaressa riittää katsottavaa. Esimerkiksi ruokakauppa, Utö Handel, on ehdottomasti yksi saaristomme parhaista: sieltä saa runsaasti hyvänlaatuisia vihanneksia ja hedelmiä sekä lihaa.

Kahvit voi nauttia kaupan terassilla tai kahvilassa nimeltä Hannas horisont, josta voi ostaa myös matkamuistoja. Baari on auki hotellin lisäksi Aspö-yhteysaluksella aina, kun se on yön laiturissa ennen matkaa Pärnäisiin ja Turkuun.

Utössä voi halutessaan käydä hierojallakin. Ajan voi varata soittamalla Kaijasofialle numeroon 040 416 0494.

Saarella on myös pari käsityöläisten ja taiteilijoiden myymälää sekä erilaisia taidenäyttelyitä.

Upeaan majakkaan voi käydä tutustumassa kaikkina viikonpäivinä, samoin kotiseutumuseoon.

Kesällä 2010 avattiin perinnekäsityönäyttely rakennuksessa, joka on sisustettu kuten virkamiesten kodit saarella sata vuotta sitten.

Huom.
Pesukoneelle laiturilta matkaa 100 m
Liikenneyhteydet: m/s Aspö Turusta ja Pärnäisistä, m/s Eivor Pärnäisistä

Utön saari on Suomen eteläisin saari, jolla on siviiliasutusta. Utön satama oli jo 1600-luvulla tunnettu satamapaikkana. Utöltä löytyy paljon nähtävyyksiä. Parhaimman kokonaiskuvan saaresta ja sen historiasta saa seuraamalla kylän halki kulkevaa reittiä. Myös Österängen (Itäniitty) ja hautausmaa on tutustumisen arvoisia kohteita.

Utön saaren karu luonto tarjoaa vierailijoille runsaasti elämyksiä. Utön eteläosa, sekä Utön pohjoispuolella sijaitsevat saaret, muun muassa Ormskär kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon. Keväällä ja kesällä saareen tutustuvien toivotaan pysyvän poluilla, jotta lintujen pesintä ei häiriinny.

Saaren päälaituri (Stora bron) on veneilijöiden käytössä maksuttomasti. Hembygdsföreningen (kotiseutuyhdistys) kerää kuitenkin vapaaehtoista satamamaksua, jolla tuetaan työtä ulkosaariston elävänä pitämiseksi. Päälaiturin länsipuoli on suurelta osin varattu merenkulkulaitoksen aluksille sekä yhteysalukselle. Noin sadan metrin päässä päälaiturista vasemmalla löytyy käymälä ja jätteiden keräilypiste. Saarella on kauppa, majoituspalvelu, opastuspalvelu ja ravintola. Saarella ei ole polttoaineen myyntiä.

 

9 kommenttia artikkeliin “Utö”

 1. Ulla sanoo:

  Viivähdin Utössä tänä keväänä (2010) 5 päivän ajan ja viihdyin sen rauhallisen kauniissa maisemissa, niin Itäniityn lintuparatiisissa kuin keskustan puistomaisessa ympäristössä, missä käpytikat kilvan nakuttelivat ja kottaraiset matkivat lahjakkaasti punavarpusia. Tapaamani ihmiset olivat mutkattoman oloisia ja ystävällisiä; sain sieltä monta ihanaa muistoa niin valokuviin kuin muistiin tallennettuina.
  Uskon ja toivon palaavani saarelle toistamiseenkin!

 2. saarelainen sanoo:

  Täällä ei kuule vieraita kaivata.

 3. arctos sanoo:

  Olipa mukava lukea lähihistoriaa! Että laivalla on sentään joskus ennen päässyt käymään Kökarissakin!

 4. Sjöbe sanoo:

  Upea paikka. Päälaiturin lisäksi Utö:sta löytyy myös toinen vieraslaituri, jossa poijukiinnitys. Saaresta löytyy kiva kahvila, kohtalaisen iso kauppa, siistit vessat ja pesupaikat. Majakkaan pääsee tutustumaan 6:lla eurolla ja vesipisteestä saa vettä 1€/10L.

 5. Trollihälytin sanoo:

  Nimimerkki ”saarelainen”: aika huono trollausyritys

 6. Vadelmavene sanoo:

  Jutussa mainittu pesukone ei ollut käytössä enää kesällä 2014, joten sen varaan ei kannata laskea toisin kuin me teimme. Sen sijaan Havshotellista sai edullista ja todella hyvää ruokaa, ja samalla voi ihailla betonibrutalismin ja arkkitehtuurin helmiä. Luontokin on kaunista.

 7. Seurailija sanoo:

  Maino sataman veppikamera osoitteessa:
  http://www.uto.fi/webcam/

 8. Katja Salakari sanoo:

  Paljon on saari muuttunut sitten 80-luvun! Neljä vuotta tuli siellä asuttua, enkä päivääkään pois vaihtaisi! 2010 viimeksi kävin siellä, jos ens kesänä kerkeis taas käymään.

  Nimim Kalemasa

 9. Cata sanoo:

  Saari on upea. Satamamaksu sähköllä 20 €. Kylän laiturissa oli täyttä ja kylkeen päästiin neljän veneen kimpassa. Rannalla WC, kyläkauppa, posti ja kahvio.

Kommentoi

X