Tilaa

Nötö

Tiedot

Koordinaatit:
59°57,1' P, 21°44,81' I
Satamanro:
794
Karttasarja:
D
Merikartta:
716
Vieraspaikkoja:
10
Syvyys:
1,9-3 m
Kiinnitys:
ankkuri
Avoin:
lounainen
Yritys:
Nötö Boden
Puhelin:
0400 525 404
 • Palvelut

 • alko
 • imutyhjennys
 • jätehuolto
 • kaasu
 • kahvila
 • kauppa
 • kirkko
 • luontopolku
 • pesutupa
 • polkupyöränvuokraus
 • polttoaine
 • sauna
 • suihku
 • vesi
 • wc
<h2 style="text-align: center;">2019</h2> <p style="text-align: center;">Seapoint, puh. 050 5432905</p> <p style="text-align: center;">Bens 98, D</p> <p style="text-align: center;">A 24/7</p> <p style="text-align: center;"> Polttoöljy, voiteluaineita ja muita vene- ja remonttitarvikkeita.</p> <p style="text-align: center;">Aukioloajat puhelimitse tai <a href="http://www.notoboden.fi">notoboden.fi</a></p>

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Polttoaineaseman yhteydessä hyvin varustettu saaristolaiskauppa.

Kajakkien vuokrausta, talousvettä saatavilla, kauppakassipalvelu myös lähisaariin, venesiivous.

VENE 6/1996:

Nötö on erinomainen pysähdyspaikka monien Saaristomerta halkovien reittien tuntumassa. Nötö on myös sopiva palvelujen keskus, josta päivämatkan päässä joka ilmansuuntaan on kymmeniä mielenkiintoisia ulkosaariston satamia.

Nötössä on ulkosaariston legendaarisin kauppa, jota yleisesti kutsutaan Stockmanniksi. Omistussuhteiden kanssa tällä ei ole mitään tekemistä, nimi on ansaittu palvelun monipuolisuudella, sillä Nötön Stockmannilta saa kaiken tarvittavan. Itse Stockmannin eli Runar Abrahamssonin jäätyä eläkkeelle on kaupan tienoilla kuhissut. Uudet yrittäjät, laajennus, palvelun parannusyritykset ja kaupan tulipalo ovat tämän Turun saariston keskeisimmän ytimen kirjavaa nykyhistoriaa, jossa käyttövierteenä on vanha tuttu saaristolaiskateus.

Saaren itäpuolellekin voi kiinnittyä

Niin kuin usein saavuttuamme uuteen paikkaan, lähdimme Nötön kauppalaiturilta tutustumaan sataman puucee-tilanteeseen.

Kysymykseen ”Var finns tuppen?” tuli nyreä vastaus: ”Det finns ingen.”

Seuraavana päivänä saimme kuulla tragikoomisesta puucee-episodista, joka oli tapahtunut Nötössä edellisenä kesänä.

Kauppiaan takapihalleen pystyttämä olut- ja kahviterassi häiritsi kuulemma naapuria siinä määrin, että tämä päätti päästä siitä eroon. Kiista johti siihen, että liian lähelle tontin rajaa rakennettu puucee jouduttiin purkamaan; tuloksena Nötössä ei ollut sen kummemmin olutterassia kuin puuceetäkään.

Yhtä kuvaava on betoniponttonin kohtalo. Monien anomusten ja vuosien odottelun jälkeen veneilijöiden harras toive toteutui ja Nötön kaupalle tuli tukeva ponttonilaituri. Naapurien valitusten ja vesialueiden omistussuhteiden vuoksi sitä ei sitten koskaan saatu varsinaisesti satamakäyttöön ja riitoihin kyllästynyt merenkulkuhallitus hinasi ponttonin pois. Se on nykyisin Stenskärissä, eikä Nötöllä ole toiveitakaan uudesta ainakaan tämän vuosituhannen puolella.

Kiinnittyminen tapahtuu edelleen yhteysaluslaituriin – tosin epävirallisesti. Kirjoittamattoman säännön mukaan vierailijat jäävät laiturin pohjoispuolelle. Kovin monta venettä siihen ei valitettavasti mahdu, korkeintaan kymmenkunta. Kesäjuhlien aikaan heinäkuussa monet veneet jäävät kylän lahdelle ankkuriin. Polttoainelaiturissa on tilaa vain tankkaajille, syvyys on ruopattu noin kolmeen metriin.

Parempaan päin

Veneilijöiden kannalta asiantila on harmillinen, koska muuten Nötö on erinomainen pysähdyspaikka. Hyvin varustetun kaupan lisäksi yhteysaluslaiturin tuntumassa on Shellin polttoainemyynti, vesiletku, jäätelöä ja kahvia tarjoava kioski, vastapuhelukoppi sekä postilaatikko.

Kaupan vieressä olevasta hienoimmasta näkemästämme Roska Roope -vajasta voi vain päätellä kuinka hieno oli sen päädystä purettu puucee. Nyt kylätoimikunta on päättänyt uuden puuceen rakentamisesta, joten sellainen ehkä syntyy jo täksi kesäksi, mene ja tiedä.

Nötö on ehdottomasti ulkosaariston polttoainehuollon tärkein lenkki, se on myös tämän kesän Tall Ships’ Racen polttoainehuoltaja ja levähdyspaikka.

Noin 500 metrin päässä kaupalta on monitoimitalo, jossa on postitoimisto. Sen takapihalla oleva ulkohuone on tätä nykyä sataman ainoa käymälä.

Nötöllä oli aikoinaan varsin iso ja hyvinvoiva kylä. Saarella oli oma koulu ja kaksikin kauppaa. Välillä talviasukkaita oli kauppiaan lisäksi vain pari-kolme, mutta nyt näyttää taas siltä, että kylä pysyy elossa.

Kylällä on kaksi tavaramerkkiä: tuulimylly ja kappeli. Tuulimyllyyn rakennettiin ennen sotia jopa sähkögeneraattori ja Nötössä ennätettiin tuulen voimalla sytyttää sähkölamppukin ennen sodan syttymistä. Näin se lienee eräs tuulivoiman uranuurtajista. Nykyisin myllyn siivet on lukittu.

Sittemmin sähköä jauhoi saarelle dieselgeneraattori, kunnes saari joitakin vuosia sitten alkoi saada virtaa kaapelia pitkin. Tästä on se ilo, että esim. kaupan pakastin pysyy kylmänä yölläkin. Aikoinaan generaattori pysäytettiin sydänyöksi.

Puinen kappeli on saariston kaunein. Siellä on kesäkirkko kolme kertaa kesässä ja aikoinaan se oli suosittu vihki- ja ristiäispaikka.

Kauppaa hoitavat nyt nuoret ja palvelunhaluiset Tove Cronhjort ja Dan Holm. Aukioloaika on päivittäin noin klo 9-17 ja perinteisesti aina yhteysaluksen tuloaikoina, jolloin väki kokoontuu rantaan. Mutta Tove ja Dan voivat palvella muunakin aikana, ellei veneilijän aikataulu veny tähän raamiin ja he osaavat kertoa saaren tapahtumista.

Yleisesti arveltiin, että Nötön kauppalaiturin palvelut taas elpyvät, kunhan vanha kauppias saa liikkeensä myytyä. Se olisikin toivottavaa – Nötöhän on ihanteellisella paikalla monien väylien kannalta. Toivottavasti puuceellekin löytyy sopiva paikka.

 

5 kommenttia artikkeliin “Nötö”

 1. Eksynyt sanoo:

  Nötön vesi ei juomakelpoista, ja polttoaine loppumassa, dieseliä tulossa lisää vasta 11.07.2011.

 2. Turkulaine55 sanoo:

  Kiva paikka ennen mutta kateus vie kalatkin vedestä. Nämä ”mökkiläiset”eivät suvaitse ketään mökkiensä lähettyvillä mutta kaupan toki pitäisi olla aina auki heitä palvelemassa vaikka ilmeisesti aina tullessaan tuovat täyden lastin tavaraa kotiseuduiltaan eikä veneilijät saisi edes kaupassa käydä puhumattakaan yöpymisestä. Paikka kuolee pikkuhiljaa näiden kiukkupussien vuoksi;(

 3. voivoi sanoo:

  Turkulaine55, ei kovin rakentavaa tällainen yleinen haukkuminen. Jos vierailusi Nötössä on tuntunut tuollaiselta niin ehkä se kateellinen kiukkupussi onkin sinä? Minä olen aina saanut sekä kaupassa että laiturilla hyvää palvelua ja tavannut vain ystävällisiä ja iloisia ihmisiä. Omasta aseenteestahan se on kiinni. Se saa mitä pyytää.

 4. kesäasukas sanoo:

  Kaikki veneilijät ovat lämpimästi tervetulleita Nötöseen. Kesäasukkaat ja ”mökkiläiset” arvostavat kaikkia vierailijoita, koska totuus on että saari kuolee ilman sujuvaa kaupankäyntiä. Valitettavasti muutamat alkuperäisasukkaat ja maanomistajat vastustavat kaikenlaista toimintaa mikä tuo lisää ihmisiä saarelle. Olet todennäköisesti törmännyt heihin.

 5. nötöläinen sanoo:

  Hei kaikki veneilijät,
  Nötöön kesä on alkamassa suotuisissa merkeissä. Kauppa on auki päivittäin, polttoainetta saa, kesäkahvila avautuu juhannuksena. Saarella on runsaasti kesätapahtumia, joiden tiedot löydät Nötöön kotisivuilta.
  Yhteysalus Eivor kulkee päivittäin. Saaren luonto on poikkeuksellisen rehevä. Kirkko kannattaa katsoa, avaimen saa kaupalta. Siis, monta hyvää syytä poiketa saarelle.

Kommentoi

X