Tilaa

Kråkskär (Nauvo)

Tiedot

Koordinaatit:
59°58,40' P, 22°02,65' I
Satamanro:
774
Karttasarja:
D
Merikartta:
710, 25
Syvyys:
2,00-2,50 m
Kiinnitys:
rantaan+ankkuri
Avoin:
etelä
Yritys:
Saaristomeren kansallispuisto
  • Palvelut

  • luontopolku
  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 5/10:

Etelälahden osin jyrkkäreunaisessa rantakalliossa on kiinnityslenkkejä.

Peräankkurin sijoittelussa kannattaa huomioida lahden keskellä kettinkeineen makaava poijupaino.

Lahti on avoin etelätuulille ja länsituuli puhaltaa matalan niemen yli.

Saaressa on mukava luontopolku ja viehättävä kalastajatilan pihapiiri. Rakennukset ovat lukittuja mutta Metsähallituksen verkkosivuilla neuvotaan, miten voi tilata opastetun retken.

Etelälahden pohjukassa hiekkaranta, nuotiopaikka ja huussi.

Kirjoittaja: Jari Tenhunen

VENE 4/97:

Sälgskärin länsipuolella sijaitsevan Kråkskärin saaren satamalahti on avoin eteläisille tuulille.

Kråkskärin lounaispuolella olevalla Alskärillä on huikea tarina kerrottavanaan. Pienellä saarella ei ole edes perunoiden kasvattamiseen tarvittavaa viljelysmaan palasta, ei suojaista satamaa eikä puita. Kuitenkin saarella asui vuosisadan vaihteen tienoilla Vilhelm Anderssonin seitsenlapsinen perhe.

Saarella kannattaa käydä kuvittelemassa, millaista perheen elämä aikanaan on ollut. Koska ei ollut suojaisaa satamaa, Vilhelm joutui aina yöksi siirtämään veneen suojan puolelle. Omia kalavesiä ei ollut ja ainoan lehmän talviheinät piti tuoda toisilta saarilta.

Perheen selviytymisen tekee suorastaan uskomattomaksi se, että isännän oikea käsi oli täysin halvaantunut ja jalkakin osittain. Toinen silmäkin oli lähes sokea. Kuitenkin hän kalasti, souti ja myös rakensi itse veneensä.

Alskär on nykyisin kansallispuiston hallinnassa. Maininnan ansaitsee vielä, että Vilhelmin poika Gunnar on entinen majakkamestari, ja viettää eläkepäiviänsä Utössä.

Kirjassaan Ulkosaaristossa Benedict Zilliacus kertoo lisää hämmästyttäviä tarinoita saaristolaisten elämästä menneinä vuosikymmeninä. Tämä kirja kannattaa ottaa matkalukemiseksi, kun lähtee Gullkronalle.

Kommentoi

X